Sidsel Kjølleberg har jobbet ved Universitetet i Bergen i 50 år.

Sidsel (69) har jobbet på universitetet i 50 år

Som 19-åring ble Sidsel Kjølleberg headhuntet til Universitetet i Bergen. Siden har hun blitt værende.

Publisert

— Jeg begynte samme året som månelandingen, bare for å sette det i perspektiv over hvor lenge siden det er, sier 69-åringen og ler godt.

For 1. september 1969 hadde hun sin første arbeidsdag ved odontologisk institutt. Der startet hun som sekretær og labtekniker. Siden har hun byttet jobb innad på universitet fire ganger.

— Men jeg har funnet ut at jeg faktisk aldri har søkt meg til en jobb. Jeg har bare blitt spurt og takket ja. Jeg liker utfordringer, slår hun fast.

Kjempet for sikkerhet

Da Kjølleberg først begynte på universitet var ikke sikkerhet og HMS like viktig som i dag.

— Det var mye rart som foregikk den gang. En gang ringte jeg inn sentralt for å få penger til å bestille sikkerhetsutstyr. Jeg ville ha labfrakker og briller blant annet. Da ble det stille i den andre enden. «Pokker heller, skal dere se ut som aliens eller? Ingen bruker jo sånt. Selv ikke på Haukeland.», forteller hun lattermild.

Jeg kjenner at jeg blir misunnelig når jeg ser avtrekket de har i dag.

Sidsel Kjølleberg

Men hun fikk viljen sin. I dag er dette blir vanlig praksis. Samtidig har hun jobbet seg ut av labben gjennom å være koordinator for u-landsprosjekt i mange år.

— I dag jobber jeg på Institutt for biovitenskap. Jeg kjenner at jeg blir misunnelig når jeg ser avtrekket de har i dag. Vi pleide å sitte der med sterke løsemidler og kjemikalier med kun munnbind og null avtrekk. Jeg har pleid å spøke med at det er rart jeg ikke har blitt skadet av det.

— Ta utfordringer

Universitetet i Bergen hyllet flere jubilanter i Knut Fægris hus på torsdag. De inviterte 31 stykker som hadde 25 års jubileum, sju som hadde vært der i 40 og Kjølleberg med sine 50 år ved institusjonen.

Rektor Dag Rune Olsen (Til venstre i første rekke) og assisterende direktør ved universitetet Tore Tungodden (Til høyre i bilde) sammen med 25 års jubilantene. I alfabetisk rekkefølge: Ann Iren Øye, Arne Tjølsen, Arvid Lundervold, Beate Helle, Bente Wold, Dagrunn Knag, Damian Flores, Elisabeth Muller Lysebo, Ellen Mortensen, Eva Beate Hårklau, Eva Krzywinski, Gro Sandal, Gunnar Mikkelsen, Gunnhild Mongstad, Harleen Grewal, Inge Jonassen, Ingunn Lunde, Ingvild Instebø Larsen, Jarl Giske, Jorunn Skeige Bringsli, Kjetil Skog, Leif Ove Larsen, Ludmila Torlakova, Marianne Dåtland Kvinge, Mary Bente Bringslid, Morten Jakobsen, Sigrid Eskeland Schultz, Tom Paulseth, Torunn Valen, Åshild Seim, Wenche Førre.

— All honnør til disse menneskene. Det er ikke vanlig i et samfunn med så stabil arbeidskraft så lenge. Det tror jeg betyr at universitetet har vært en ok arbeidsplass der de har trivdes. Et universitet er ikke et universitet uten dedikerte folk som dette. Så vi må være takknemlig, sier UiB-rektor Dag Rune Olsen.

Tre kriterium

Assisterende direktør Tore Tungodden (Til venstre) og rektor Dag Rune Olsen (til høyre) sammen med 40 års jubilantene. I alfabetisk rekkefølge: Anne Christine Altenau, Anne-Marie Halmøy, Bjørg Lund, Eva Beate Ulstein, Leif Manger, Sissel-Ann Romarheim Godvik, Vivian Halland

Kjølleberg trekker frem tre ting som gjør at hun har holdt seg ved universitetet i 50 år.

— Jeg tror at dersom du skal trives i en jobb så lenge så må du ha et snev av nysgjerrighet i deg, du må være glad i mennesker og du må si ja til utfordringer, sier hun.

Innad på Universitet har hun hoppet på mange utfordringer. Blant annet da hun ble spurt om å lede arbeidet med å starte senteret for miljø- og ressursstudier.

— Jeg ble ringt på en fredag om jeg ville ta den jobben. Da jeg spurte om betenkningstid så fikk jeg til mandag. Da tok jeg like greit jobben der og da. Det var ikke vits å bruke tid på å stusse på noe, man må ta utfordringer.

Powered by Labrador CMS