Øystein Nygaard satte pris på sin «ostejungel mellom all kjøttet» som han fikk servert. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Studenter bruker toastjernet som møteplass

Studentforening. Med to måneders mellomrom har det dukket opp to studentforeninger for ostesmørbrød i Oslo. — Vi er skikkelig glad i toast, sier leder og toastmaster, Hilmar Elverhøy.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Klokken er slaget tolv i Ole Johan Dahls hus ved Universitetet i Oslo. En liten gjeng bærer et bord bortover gulvet i kantina. På bordet står to toastjern og tre brett med ferdigsmurte brødskiver som er klare til steking.​

Bordet plasseres langs de store vinduene. De solide toastjernene plugges i stikkontakten. Lukten av stekt brød og smeltet ost sprer seg. Folk samler seg raskt rundt bordet og praten begynner å summe.

Det er «Toastdag på onsdag» ved Institutt for Informatikk. Studentforeningen Toastjærn står bak arrangementet. Ukedagen kan variere, men toastjernet er alltid på bordet.

To toastforeninger på to måneder

Toastjærn startet opp i mars og er en av to nyopprettede studentforeninger som har fokus på å skape en møteplass over et toastjern. Den andre er Ostesmørbrød Foreningen som startet opp i februar ved OsloMet.

Khrono har sett på listene til de andre studentsamskipnadene i landet, og det ser ut til at dette er de eneste toastrelaterte studentforeningene.

— Det hele startet med at vi fant ut at vi var skikkelig glad i toast. Her i kantina har de et toastjern som vi brukte ganske iherdig. Det ble et møtepunkt hver dag, sier leder og toastmaster i Toastjærn, Hilmar Elverhøy

Nestleder Magnus Holtet (t.v.) og leder/toastmaster Hilmay Elverhøy (t.h.) gjør seg klare for Toastdag på onsdag. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Ostesmørbrød foreningen skal en gang i framtiden bli gigantisk forening for de som trenger å ta livet litt mindre seriøst. Jo større forening jo mer kan vi utrette.

Ådne Iversen

Startet som tull

Ideen om å danne en forening startet på tull mellom fire menn ved Institutt for Informatikk på Universitetet i Oslo. Selv om de gikk på samme studie, så var det ved toastjernet i kantina at de så hverandre mest.

Tanken bak foreningen er å skape en sosial møteplass.

SHoT-undersøkelsen fra 2014, som er Norges største undersøkelse rundt studenters helse og trivsel, stadfestet at sosial tilhørighet er viktig for både trivsel og mestring.

16 prosent av studenter føler seg ensomme, ifølge denne undersøkelsen.

— Vi ser at det er mange av de samme som kommer igjen hver gang, men det kommer også nye folk. Det blir en sånn koselig greie. Mat er jo hyggelig. Det er ingen med dårlig humør her. Det virker som om det blir generelt god stemning av dette, sier nestleder Magnus Holtet.

Under stiftelsesmøtet hadde styret det gøy med å finne navn til foreningen. Valget falt på Toastjærn. Dette er en forkortelse for det fulle navnet: Toastens Organisasjon for Alle Studenter Til Jernets Ære og Riket Norge.

— En ostejungel mellom all kjøttet

En av dem som ble nytt medlem i Toastjærn denne onsdagen var Øystein Nygaard.

— Om det var godt? Åh, ja! Jeg fikk spesiallaget toast med oppdelte salami- og skinkebiter med ost innimellom. En ostejungel mellom alt kjøttet, sier han.

Det var første gang Nygaard deltok på en toastdag.

— Jeg har ikke fått med meg dette tidligere, så det er et stort tap som jeg må bære med meg. Nå er det ingen tvil om at jeg kommer tilbake, sier han.

Alan Harkness fikk også oppleve en Toastdag på onsdag for første gang.

Alan Harkness tok sjefens anbefaling på toast. Foto: Ketil Blom Haugstulen

— Det var veldig god toast. Jeg har vært her og sett produksjonen. De gjorde det ordentlig med hansker og greier, sier han og tar en bit av toasten.

Vedtekt på toasten

I siste liten på stiftelsesmøtet til foreningen, fant styremedlemmene ut at de måtte ha en klar forståelse av hva en toast er. Derfor definerte de toasten i foreningens vedtekter.

— Det er to bakervarer, og imellom dem ligger et meieriprodukt og/eller et kjøttprodukt. Den skal være varmebehandlet på begge sider, forklarer toastmaster Elverhøy.

Vi er uenige i styret om ananasen.

Hilmar Elverhøy

Aktivitetene til Toastjærn finansieres foreløpig av medlemskontingent. Et medlemskap koster 30 kroner i semesteret. I tillegg har de søkt om midler fra Fordelingsutvalget ved Institutt for Informatikk.

Toastmaster Elverhøy inspiserer varene. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Ananas eller ikke ananas

Et hett tema blant styremedlemmene i Toastjærn er spørsmålet om å ha ananas på toasten.

— Det er tilbakemelding vi har fått. Folk vil ha ananas på toast, men vi er uenige i styret om ananasen, sier Elverhøy.

— Vi tar ikke det her, sier Holtet og flirer.

— Vi kan ikke gå for dypt i det, for da blir det nesten krangling, forklarer Elverhøy spøkefullt.

Nestleder Holtet er blant dem som ikke ønsker ananasen velkommen.

— Vi må nesten møte medlemmene, da. Så jeg må nok gi meg på den ananasen til slutt, sier han.

To studentforeninger i Oslo holder bare på med toast. Foto: Ketil Blom Haugstulen
To studentforeninger i Oslo holder bare på med toast. Foto: Ketil Blom Haugstulen
To studentforeninger i Oslo holder bare på med toast. Foto: Ketil Blom Haugstulen
To studentforeninger i Oslo holder bare på med toast. Foto: Ketil Blom Haugstulen
To studentforeninger i Oslo holder bare på med toast. Foto: Ketil Blom Haugstulen
To studentforeninger i Oslo holder bare på med toast. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Flere foreninger

I februar, en måned for Toastjærn ble dannet, ble en annen studentforening med toastjern i fokus opprettet. Foreningen holder til ved OsloMet og ønsker å være en forening hvor ting ikke blir tatt så seriøst. Denne foreningen går under navnet «Ostesmørbrød foreningen».

Leder i Ostesmørbrød foreningen, Ådne Iversen, forteller at tanken om å opprette foreningen kom fra at det ikke var noen andre foreninger som var samlet rundt ingenting. Målet ble å lage en forening uten en spesiell mening.

— Ostesmørbrød foreningen er et sosialt eksperiment som kan bli noe fantastisk stort gjennom tverrfaglig samarbeid hvor alle OsloMet-studenter er velkommen, sier Iversen.

Håper på stor vekst

Studentforeningen har på grunn av manglende finansiering og utstyr ikke arrangert en samling med ostesmørbrød ennå. Foreningen ønsker ikke å ha medlemskontingent. Iversen forteller at de i fremtiden håper på å vokse til en stor forening med egen foodtruck og en årlig ostesmørbrødfestival.

— Ostesmørbrød foreningen skal en gang i framtiden bli gigantisk forening for de som trenger å ta livet litt mindre seriøst. Jo større forening jo mer kan vi utrette, sier han.

Lederen i studentforeningen stiller seg positiv til ananasen.

Toastjernet ble en sosial møteplass for flere studenter ved Institutt for Informatikk. Slik kom ideen til studentforeningen Toastjærn. Foto: Ketil Blom Haugstulen

— Søt ananas med pepperoni for eksempel burde ikke være noe annet en enn utmerket smak til et friskt ostesmørbrød, sier Iversen.

Fakta

Studentforening

En studentforening er en samling av studenter som driver med noe på frivillig basis.

De fleste foreninger må blant annet ha et styre, vedtekter, et budsjett og medlemsoversikt.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS