Politikk

Ny kost. Den nye lederen i Utdanningskomiteen på Stortinget må lese seg opp. Nå har han bestilt Langtidsplanen for forskning, Kvalitetsmeldinga og Stortingsmelding om fagskolene. Kritikken om at han mangler høyere utdanning tar han med knusende ro.  
Meninger · Utenlands. Helsedirektoratet svertet utdanningen til både studenter og ferdigutdannede psykologer basert på syltynt grunnlag, mener tidligere psykologistudent i Ungarn, Alexander Flottorp. 
Ny komité. Roy Steffensen (Frp) blir leder av Stortingets Utdannings- og forskningskomite. — Jeg tror min erfaring som ufaglært og såpass skolelei at jeg ikke orket å ta høyere utdanning, vil være en god erfaring å ha med seg i komitearbeidet, sier han. 
Meninger · Boikott. Gjennom uverdig behandling av palestinske studenter, gjør Israel det vanskelig for palestinerne å ta en fullverdig utdanning, skriver NTNU-student Anette Sivertstøl. 
Meninger · Arbeidsløshet. Det er lite som tyder på at den nye aktivitetsplikta vil fremje auka yrkesdeltaking mellom unge folk som har fleire barrierar enn mangelen på fagutdanning, skriv professor Ivar Lødemel. 
Signert. Trond Giske, Sylvi Listhaug, Lars Haltbrekken og Linda Hofstad Helleland har alle forpliktet seg - skriftlig - til å jobbe for studentenes sak de neste fire årene. 
Valg. Jan Arild Snoen i Minerva reagerer på terningkastene til Forskningsrådet: — Jeg synes ikke at forvaltningsorganer skal ha den type meninger om dem som har oppnevnt og som finansierer dem - og i alle fall ikke like før et valg, sier han. 
#studentnach. — Akademisk frihet innebærer ikke retten til å seksuelt trakassere studenter, sa Espen Barth Eide i den mer alvorlige delen av torsdagens studentnachspiel på Samfunnet Bislet i Oslo. 
Valg 2017. Trine Skei Grande roser kvinnene som i sommer orket å forsøke å få sextrakasserende troll ut i lyset. Men venstrelederen vil ikke ha flere studentombud. Hun mener ombud er for politikere som løper fra ansvaret sitt.  
Utdanning. Tre tidligere kunnskapsministre, Kristin Clemet, Kristin Halvorsen og Gudmund Hernes ble utfordret til skoledebatt. Men prorektor Wenche Jakobsen ved UiT mener de utelot det viktigste, nemlig lærerutdanningen. 
#studentleder. Nytiltrådt leder av Norsk studentorganisasjon, Mats Johansen Beldo, nekter å si hvem han vil ha som kunnskapsminister etter høstens valg. Men han avslører hvilket parti han mener er best på høyere utdanning. 
March for Science. I over 400 byer rundt i hele verden marsjerte mange tusener lørdag 22. april for vitenskapen. 
Meninger · Yrkesfag. Det er ingen grunn til å avblåse krisen. Søkningen til yrkesfag er fortsatt altfor lav, mener Sidsel Øiestad Grande, leder for Institutt for yrkesfaglærerutdanning og prorektor Nina Waaler ved Høgskolen i Oslo og Akershus. 
Meninger · Akademisk frihet. Rektor ved Universitetet i Oslo, Ole Petter Ottersen reagerer sterkt på statssekretær Bjørnar Laabaks uttalelser om UiO-stipendiat Aksel Braanen Sterri. Utidig og over streken, skriver rektoren i sin blogg.  
Academic freedom. European universities’ leadership labeled new legislation on international universities «an attack on academic freedom». The Hungarian Ambassador to Norway, disagrees and calls it untrue and politically motivated. 
Vitenskap. NTNU-rektor Gunnar Bovim har vært skeptisk til deltakelse i March for Science, men nå har han snudd og skal også holde appell under arrangementet i Trondheim 22. april. I nær 500 byer i verden skal det marsjeres under mottoet Science, no silence.  
Meninger · Humaniora. Vi trenger lektorene i skolen mer enn noen gang. I humaniorameldingen slår vi et slag for lektorenes tilbakekomst, skriver Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. 
Meninger · Utveksling. Det er skuffende at Norsk studentorganisasjon ikke evnet å vedta en mer ambisiøs politikk for utveksling, skriver Ole Kristian Bratset, president i ANSA, etter landsmøtet sist helg. Han ønsker en ordning der utveksling er regelen og ikke unntaket. 
#lmnso. Nestleder i Norsk studentorganisasjon, Pål Adrian Ryen, fikk i dag student-Norge til å juble da han kunne orientere landsmøtet i Tønsberg om at Senterpartiet hadde nedstemt et forslag om skolepenger for internasjonale studenter. 
Meninger · Skolepenger. Gratis utdanning er et av våre viktigste konkurransefortrinn for å tiltrekke oss kloke hoder, skriver byrådsleder i Oslo Raymond Johansen (Ap). 

Sider