Rektor Gunnar Bovim ved NTNU har også tidligere vært hjertelig til stede under Arendalsuka, her sammen med rektor Anne Husebekk ved UiT Norges arktiske universitet og rektor Dag Rune Olsen ved Universitetet i Bergen i 2015. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Har utsatt studiestart for å delta på Arendalsuka

NTNU har forskjøvet studiestart en dag i år for at rektor Gunnar Bovim og hans følge skal få med seg mest mulig av programmet på Arendalsuka.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Så viktig er Arendalsuka blitt for rektor Gunnar Bovim at han har fått flyttet på studiestart. Derfor er det ikke studiestart tirsdag 15. august, men i stedet onsdag 16. august i Trondheim, og dagen etter i Ålesund og Gjøvik.

— Det stemmer det, ja. Vi har flyttet  studiestart fra tirsdag til onsdag på grunn av Arendalsuka, sier Bovim.

Det er en lang rekke arrangementer for og med universitets- og høgskolesektoren under Arendalsuka, i tillegg til alle andre arrangementer og debatter innen politikk, næringsliv og kultur.

I alt er det hittil meldt inn 760 arrangementer.

Har skaffet seg båt

Det er vårt samfunns-oppdrag å levere kunnskaps-grunnlaget for beslutninger, samtidig som vi stimulerer våre forskere til å være internt uenige. Dette skal vi diskutere med tilgjengelige topp-politikere under
Arendalsuka.

Gunnar Bovim

Velferds-barometeret er rett og slett en gavepakke til politikerne våre, slik at de kan arbeide
kunnskaps-basert.

Curt Rice

Utsettelsen av studiestart betyr at rektor Bovim og en lang rekke personer fra ledelsen ved NTNU får med seg de to første dagene av uka, og blant annet konferansen «Universitetenes og høgskolenes bidrag til omstilling og innovasjon», som Universitets- og høgskolerådet (UHR) og Universitetet i Agder arrangerer tirsdag formiddag. Der er Bovim en av de medvirkende.

Det er han også tidligere på morgenen, da NTNU og SINTEF arrangerer debattmøtet «Forskning i populismens tidsalder» ombord på båten MS Sandnes, som ligger ankret opp i Pollen, midt i Arendal sentrum. Båten er innleid av de to institusjonene, og skal også brukes som husvære under uka.

(Pollen i Arendal under fjorårets Arendalsuke. Foto: Hanna Arrestad/Arendalsuka)

Under debattmøtet på MS Sandnes skal Bovim sitte i panelet, sammen med konsernsjef Alexandra Bech Gjørv i SINTEF og administrerende direktør John-Arne Røttingen i Norges Forskningsråd.

«Naturlig å delta»

— Det er naturlig for oss å være til stede under Arendalsuka og delta i en del tematiske samtaler og diskusjoner. Det er en del av vårt samfunnsoppdrag, sier Bovim.

Debattmøtet tar opp temaet «fake news», alternative fakta, faktasjekk og forskernes rolle i å levere kunnskapsgrunnlaget for beslutninger.

— Det er vårt samfunnsoppdrag å levere kunnskapsgrunnlaget for beslutninger, samtidig som vi stimulerer våre forskere til å være internt uenige. Dette skal vi diskutere med tilgjengelige topp-politikere under Arendalsuka, sier NTNU-rektoren.

Ifølge programmet skal forskningens rolle i den pågående valgkampen debatteres, blant annet med Arbeiderpartiets Trond Giske, som er en av de medvirkende.

HiOA har egen konferanse

Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) har også sitt eget arrangement under Arendalsuka. Studiestart hjemme i Oslo er tirsdagen, men etter det reiser rektor Curt Rice (bildet under) til Arendal, blant annet for å være med på HiOAs Kunnskapskonferanse onsdag ettermiddag.

(Foto: Siri Øverland Eriksen)

— Vi arrangerer Kunnskapskonferansen der for å vise hvordan vi bidrar med forskning og utdanning for utvikling av samfunnet og kunnskapsbasert politikk, sier Curt Rice.

Dessuten skal de første resultatene fra Velferdsbarometeret som HiOA lanserte under Kunnskapskonferansen i Arendal 2015 presenteres.

— Dette er rett og slett en gavepakke til politikerne våre, slik at de kan arbeide kunnskapsbasert, sier Rice om Velferdsbarometeret.

Barometeret ska vise hvordan ulike grupper i samfunnet oppfatter at de har det, og hva forskningen sier om hvordan det faktisk står til med levekårene deres.

Var tidlig ute

Rice og flere fra HiOA skal i tillegg delta på mange andre arrangementer.

— Jeg deltar for eksempel i IBMs opplegg for å snakke om digitalisering og utdanning, noe HiOA jobber intenst med å bli bedre på, og der vi etterhvert har markert oss som mildt sagt fremoverlent, sier Rice.

Han er også opptatt av å få seg arrangementet til Norsk studentorganisasjon og ANSA, Studentnach, som foregår sent tirsdag kveld.

— For to år siden var HiOA den eneste institusjonen der ledelsen var til stede og det skapte en fin mulighet til å bli kjent med mange som er opptatt av de politiske temaene som spesielt er relevante for studenter, sier han.

UiA overalt

Universitetet i Agder er på hjemmebane i Arendal og er involvert i en lang rekke arrangementer, i alt 24, blant annet konferansen «Universitetenes og høgskolenes bidrag til omstilling og innovasjon>, sammen med UHR.

— Vi blir godt synlige. Og det er bra. Vi feirer ti år som universitet i år, og det er fint å vise folk flest og det politiske Norge at vi er en kraft å regne med, sier rådgiver Gerd Reidun Helmikstøl, som koordinerer UiAs deltakelse på Arendalsuka, ifølge uia.no.

17 av arrangementene holdes i et eget UiA-telt på Langbryggen i Arendal sentrum.

Aktiv NMBU-rektor

Rektor Mari Sundli Tveit (bildet under) ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) er også i høyeste grad tilstede under Arendalsuka, både som rektor og som leder av Universitets- og høgskolerådet (UHR).

Hun må bare passe på å være hjemme igjen i Ås til studiestart fredag 18. august.

(Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

— Jeg mener det er viktig at både UHR og institusjonene deltar aktivt. Under Arendalsuka diskuteres viktige temaer for universitets- og høgskolesektoren i flere store arrangementer. Sentrale debatter i vår sektor settes også i et større perspektiv, gjennom de mange arrangementene som går parallelt og gjennom overordnede tema som belyses fra ulike vinkler, sier Mari Sundli Tveit, og fortsetter:

— Jeg har deltatt i flere år, og har hatt stor glede og nytte av å delta. I år deltar jeg både som rektor på NMBU, og som leder av UHR. Det blir spennende.

To UHR-arrangementer

UHR har to arrangementer, først og fremst konferansen som rådet holder sammen med Universitetet i Agder.

— Her representerer jeg UHR og sektoren. Det andre er et tilleggsarrangement torsdag 17. august sammen med Unio. Dette har også innovasjon som tema, men her knyttet opp til helse, forteller Sundli Tveit.

Hun skal også delta i en paneldebatt i regi av Forskerforbundet og Akademiet for yngre forskere om rekruttering til forskning.

— Jeg kommer til å få med meg så mye som mulig av UH-programmet, men det er også mange andre interessante debatter å få med seg, sier hun.

Lanserer konferanse

Dessuten har NMBU et eget arrangement under Arendalsuka, der Serum-konferansen som skal arrangeres i november lanseres. NMBU arrangerer denne konferansen i samarbeid med en rekke aktører og årets tema er bærekraft.

Sundli Tveit forteller at konferansen skal samle investorer, næringsliv, forskere og studenter for å diskutere, lære og utvikle forretningsidéer.

— I Arendal er mange av de relevante aktørene og interessentene til stede, så derfor er det et eget arrangement onsdag 16. august der for å lansere konferansen, sier hun.

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS