Slik presenteres dokumentarserien «En reise i vannets fremtid» på Netflix.

Dokumentar av UiB-forsker på Netflix

Professor Terje Tvedt fra Universitetet i Bergen sin dokumentarserie «En reise i vannets fremtid» er kjøpt av Netflix som har 81 millioner abonnenter i 190 land.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er 10 år siden professor Terje Tvedt ved Universitetet i Bergens Institutt for geografi laget dokumentaren «En reise i vannets fremtid» («The Future of Water»). Siden har den vunnet Gullruten og blitt vist på TV 2 og NRK.

Nå har Netflix ansett den som fortsatt like aktuell og lagt den til som en av sommerens dokumentar-nyheter til sine 81 millioner abonnenter i 190 land.

— Er det stort at serien har havnet på Netflix?

— Det er klart det er oppmuntrende. Ikke minst fordi den handler om et så viktig spørsmål. Det er for eksempel helt umulig å forstå Midtøsten i dag uten å forstå vannspørsmålet sin betydning for regionen. Og vi lever i vann-usikkerhetens tidsalder, og alle samfunn er dømt til å takle denne nye usikkerheten. TV-serien plasserer kampen som foregår om vannet i et langt historisk perspektiv og kan derfor også se framover, sier Terje Tvedt til Khrono.

Inneholder noe vesentlig

TV-serien plasserer kampen som foregår om vannet i et langt historisk perspektiv og kan derfor også se framover.

Terje Tvedt

Han forteller at spørsmålet om klimaendringer først og fremst vil manifestere seg gjennom vann - gjennom tørke eller oversvømmelser.

— Netflix kjøper en serie som omhandler noen av de aller viktigste spørsmålene på et globalt nivå. Det er så klart oppmuntrende for en som forsker på det, sier Tvedt og forklarer at det er et viktig spørsmål for framtiden som flere og flere ser.

Og det er derfor Tvedt tror at Netflix er interessert i en 10 år gammel dokumentar:

— De må ha sett at dette er en serie som gir en sammenhengende fortelling om et virkelig globalt spørsmål, og at fremtiden ikke har forandret seg, det vil si at filmen fortsatt står seg, og har noe vesentlig å si.

Den helhetlig faglige er viktigst

Tvedt verken vet om eller er interessert i de monetære aspektene ved salget til Netflix, men poengterer heller at TV-serien bare er en del av et større arbeid med vannets historiske betydning.

— Når man jobber med en faglig problemstilling over mange år så er det helheten som er interessant, sier han.

Terje Tvedt forteller at serien bare er en liten del av et arbeid som startet i 2001 og som blant annet har resultert i et 9-binds bokverk om vannets historie.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS