Unge tekno-kvinner på vei ut fra NTNU. Hva møter dem? (Arkivbildet er hentet fra tiltaket Tekno-camp). Foto: NTNU

Kvinnelige ingeniører diskriminert på jobb

Om lag 25 prosent av kvinnelige ingeniører rapporterer om kjønnsdiskriminering på arbeidsplassen, viser en svensk undersøkelse.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For mannlige kolleger er diskriminering basert på kjønn bortimot ikke-eksisterende.

Det er det svenske teknomagasinet Ny Teknik som skriver dette. De har fått gjennomført en undersøkelse av det svenske arbeidsmarkedet.

Det vanligste formene for diskriminering handler om mindre plass og mulighet til å snakke på møter, lavere lønn samt menn som snakker nedlatende til sine kvinnelige kolleger, skriver Universitetsavisa. 

Intervjuet 500 ingeniører

I alt 500 ingeniører i arbeid er intervjuet om likestillingsspørsmål i undersøkelsen. Av dem svarte 26 prosent av de kvinnelige ingeniørene at de har blitt diskriminert.

44 prosent av de kvinnelige ingeniørene mener det forekommer kjønnsdiskriminering på arbeidsplassen. 11 prosent av dem synes ikke arbeidsplassen deres er likestilt i det hele tatt, mens 33 prosent bare er delvis enig i at det er likestilling på jobben.

Kun én prosent av de mannlige ingeniørene sier de har blitt diskriminert, men i alt 20 prosent er helt eller delvis uenig i at jobben deres er likestillt.

Hele 67 prosent av de spurte i undersøkelsen mener i tillegg at det er altfor få kvinner som er ingeniører, men det er flere menn som savner en bedre kjønnsbalanse i yrket (70 prosent) enn kvinner (54 prosent).

Menn vil ikke ta imot hjelp

– Kvinner på teknologiske studier møter motstand og diskriminering, sier sosiolog Lena Wiik Olsen til nettstedet Kifinfo. Hun har skrevet masteroppgaven Kvinnelige sivilingeniørstudenters erfaringer fra en mannsdominert utdanning ved NTNU.

Wiik Olsen intervjuet elleve kvinnelige studenter ved sivilingeniørstudiet på NTNU, gjorde en kvalitativ analyse der hun undersøker betydningen av kjønn i studiemiljøet og hvordan kjønn forhandles. Hun slår fast at jentene opplever diskriminerende mekanismer.

Kvinnelige sivilingeniørstudenter forteller at mannlige medstudenter ikke vil ta imot hjelp fra dem. De må dessuten jobbe hardere enn de mannlige for å bli tatt seriøst, sier hun.

Krasse kommentarer

– Det kan være alt fra krasse kommentarer fra professorer og at jentene opplever at guttene undervurderer dem, til spøker som ikke nødvendigvis er morsomme for dem det rammer, forteller Wiik Olsen.

– Blant annet fortalte flere om en nokså jevn strøm av kjønnsstereotypiserende vitser og kommentarer, samt at de selv opplevde det som vanskelig å si fra de gangene de syntes noe var støtende – nettopp for ikke å bli enda mer synlige på grunn av sitt kjønn, sier Wiik Olsen til nettstedet.

- Positiv utvikling

Nito gjennomførte i januar 2013 en undersøkelse blant sine medlemmer om diskriminering: «Har du i din yrkesaktive periode opplevd å bli diskriminert?»

I alt 28 prosent av de kvinnelige teknologene svarte ja. 69 prosent av dem igjen oppga kjønn som årsak til diskriminering.

Dermed er det omkring 19 prosent av de 399 kvinnene som svarte på undersøkelsen, som har opplevd å bli kjønnsdiskriminert på jobben.

Hovedstyremedlem i Nito, Trude Skogesal, påpeker overfor Teknisk Ukeblad at det har skjedd en positiv utvikling de siste to årene. Hun understreker likevel hvor viktig det er at arbeidsgivere jobber med denne typen problemstillinger.

– Jeg har aldri opplevd kjønnsdiskriminering på arbeidsplassen personlig, men det er ille at dette forekommer. Vi forventer at det er likestilling på arbeidsplassen, og det gjelder begge veier. Ikke bare for kvinner, men også menn i mer kvinnedominerte områder, som for bioingeniører. De fleste arbeidsgivere er flinke på dette, men det er viktig å huske på at det er holdninger som ikke kommer av seg selv, sier hun til Teknisk Ukeblad.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS