En rekke topper fra universitets- og høgskolenorge var tilstede på høring om finansiering ved Høgskolen i Oslo og Akershus i dag.

Får pepper fra høgskoler og nye universitet

Universitet- og høgskolesektoren er splittet i syn på innspill om ny finansiering. Sterke stemmer kritiserer manglende forslag rettet mot den såkalte basisbevilgingen.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag mandag 2. februar arrangerte departementet høring om finansieringsutvalgets rapport, ved Høgskolen i Oslo og Akershus. 

For et snaut år siden satte statsråd Torbjørn Røe Isaksen ned et ekspertutvalg som skulle se på finansiering av universitet- og høgskolesektoren. Utvalget er ledet av forskningsdirektør i Statistisk sentralbyrå (SSB), Torbjørn Hægeland og han leverte sin rapport 7. januar 2015.

De første reaksjonene fra høgskoler og de nye universitetene lot ikke vente på seg. De var skuffet over at ekspertutvalget lot 70 prosent av bevilgningene til denne sektoren være i fred, dette er størrelsen på den såkalte basisbevilgningen.

Les også:

Jeg var i første omgang positiv til forslaget, men det jeg har hørt i dag er illevarslende.

Ole Petter Ottersen

Korte frister

Mandag om en uke, 9. februar, er frist for høringsinnspill til departementet.

Les også: Følg høring om finansiering

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen har poengtert den knappe tidsfristen med at finansieringsrapporten skal bli sett i sammenheng med strukturmeldingen som er varslet ut før påske.

Vil ha endinger

Marit Boysen (bildet under), rektor ved Universitetet i Stavanger var en av flere som var tildelt litt ekstra taletid under mandagens høring, når salen ble invitert til debatt og innspill.

— Vi er i stor grad fornøyd med at det beholdes en basisbevilgning. Det vi er misfornøyd med er at ekspertutvalget legger opp til at man skal beholde de historiske skjevheter som i dag ligger inne i fordelingen av basiskomponenten, sa Boysen.

— Vi må få lik finansiering for like oppgaver, poengterte Boysen. Hun trakk også fram poenget om at de gamle universitetene ofte eier sine bygg og husleie ikke ligger inne i økonomiske kalkyler.

— Her ligger det en skjult milliardstøtte som bør synliggjøres, målt opp mot oss andre som leier bygg, sa Boysen, og avsluttet:

— Kort oppsummert: Jeg er fornøyd med modellen som det legges opp til, men basiskomponenten må restruktureres.

Mye støtte

Samtlige nye universitet og høgskoler som tok ordet i debatten støttet opp under synspunktene til Boysen.

Ingen av rektorene for universitetene i Bergen, Oslo og NTNU, Dag Rune Olsen, Ole Petter Ottersen og Gunnar Bovim, var på sin side spesielt opptatt av skjevhetene de andre universitetene og høgskolene trakk fram.

Ole Petter Ottersen (UiO) startet med å rose både departementet og ekspertutvalget for arbeidet som er gjort med ny modell på finansiering.

Ett av de nye forslagene fra ekspertutvalget er å innføre et nytt avtalemoment som skal kobles opp mot fem prosent av basisbevilgningen.

— Illevarslende

Ottersen (bildet under) fortalte at han i løpet av høringen hadde blitt spesielt skeptisk til den avtalebaserte ordningen ekspertutvalget foreslår skal kobles opp mot basisbevilgningen, i første omgang fem prosent.

— Jeg var i første omgang positiv til forslaget, men det jeg har hørt i dag er illevarslende, sa Ottersen.

Han forklarte at årsaken til hans nye skepsis var nye signaler om at man i avtalen i betydelig grad skulle vektlegge kravet om samspill med næringslivet, på bekostning av elementene profil og kvalitet.

Ottersen sa at han også så konturene av at samspill og resultater skal måles i et svært kortsiktig perspektiv. En modell som har blitt innført til store protester i England.

Høringen ble sendt på web-tv, du kan se sendingen her: Følg høring om finansiering

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS