Statssekretær Bjørn Haugstad synest at Høgskulen i Volda bør tenkje seg om, men dei må gjere det fort. Foto: Tor Farstad Foto: Tor Farstad

— Volda bør tenke effektivt og kjapt

— Jeg har ikke noen annen melding til Høgskulen i Volda enn at de må tenke effektivt og kjapt, sier Bjørn Haugstad, til På Høyden.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne uken fikk den mulige høyskolealliansen mellom Molde, Lillehammer og Volda den siste spikeren i kista: Et brev fra Kunnskapsdepartementet som gir klar beskjed om at en allianse ikke er godt nok for å fortsette med lærerutdanning, som Høgskulen i Volda har lang tradisjon for.

Les også: Isaksen sier nei til allianse

Alene eller i en allianse vil ikke Høgskulen i Volda være i stand til å tilfredsstille kravene til en ny, femårig lærerutdanning, som vil gjelde fra 2017.

Rask respons

Avslagsbrevet var blant de første som gikk ut etter at Torbjørn Røe Isaksen var ferdig med sin to uker lange pappapermisjon lørdag.

— Vi trengte litt tid på å gå gjennom allianseplanen, men det var viktig for oss å gi respons raskt, sier Haugstad til På Høyden.

— Var det viktig å gi tilbakemelding om at alliansemodellen ikke ble godtatt før en fusjon ble tatt opp i styrene til høyskolene i Bergen, Stord/Haugesund og Sogn og Fjordane?

— I Sogn og Fjordane har det vært snakket litt om allianseplanen, og det var ikke irrelevant å gi responsen før styremøtene. Men det var ikke spesielt timet, sier Haugstad.

Tidspress

Når det gjelder Høgskulen i Voldas planer fremover, er Haugstad mest opptatt av tiden.

— Jeg ser at rektor Roppen i Volda sier at han må tenke seg om, og det synes jeg er klokt. Det er absolutt tid nok for Volda til å tenke seg om i løpet av våren, sier statssekretæren.

Regjeringen har nemlig satt juni som frist for ny institusjoner som vil slå seg sammen. Men han anbefaler de tre fusjonspartnerne Høgskulen i Sogn og Fjordane, Høgskolen Stord/Haugesund og Høgskolen i Bergen om ikke å vente på Volda, dersom de går inn for fusjonsforhandlinger på styremøtene torsdag.

— Jeg håper at de tre fatter et vedtak i morgen. Jeg tror de har bruk for all tiden de har fremover. Så får eventuelt en fjerde partner melde seg på etter hvert.

Olsen elefanten i rommet

Under onsdagens seminar for styrene ved de tre fusjonspartnerne ble Universitetet i Bergen omtalt som «elefanten i rommet», som kunne spilt en viktig rolle for å samle utdannings- og forskningsinstitusjonene på Vestlandet. Men fusjonsivrige Haugstad er fornøyd med UiBs innsats.

— Jeg har ikke savnet UiB i en mer aktiv rolle. Selv om UiB har valgt en annen tilnærming, så har jeg opplevd UiB som veldig tilstedeværende i prosessen. Og jeg oppfatter UiB-rektoren dithen at han ønsker et tettest mulig samarbeid mellom universitetet og HiB, eller aller helst en profesjonshøyskole på Vestlandet. Og på sikt kan det utvikle seg til noe mer.

— Hvordan vil departementet se på det dersom UiB og en profesjonshøyskole på Vestlandet ønsker å slå seg sammen i fremtiden?

— Dersom de skulle henvende seg om noen år har jeg veldig vanskelig for å forestille meg at Kunnskapsdepartementet ville sagt at det er en dårlig ide, sier Haugstad.

Høgskulen i Volda og UiB har planer om mer samarbeid. Men statssekretæren tror ikke fusjon mellom de to er en naturlig vei videre:

— Jeg ville trodd at Voldas vei inn til UiB ville gått via et profesjonsuniversitet. 

Initiativet ligg hos Volda

Styreleiar Trond Ueland ved Høgskulen i Sogn og Fjordane er klar på at han er uklar når det gjeld Volda foran det avgjerande styremøtet i morgon, og svarer slik på spørsmål om HiSF vil døra open for Volda-rektor Johann Roppen i morgon: 

— Det har eg tenkt på, men det vil eg ikkje svare på. Vi har hatt ei opning til Volda heile tida, men det blir litt opp til dei. 

Må ta det i styret

For Volda-rektor Johann Roppen er bortfallet av alliansealternativet ei vanskeleg sak. Han vil diskutere med styret sitt kva som blir neste steg frå høgskulen.

— Det er litt for tidleg å seie enno. Vi sette oss ikkje på flyet for å vere med i Bergen i dag, og vi var heller ikkje invitert, seier Roppen til På Høyden.

Men han er nøgd med at Volda framleis er med som eit av tre punkt i utkastet til vedtak ved Høgskulen i Sogn og Fjordane, samtidig som dei går inn i fusjonsforhandlingar med HiB og HSH.

— Og Høgskulen i Volda har i tre år i desse fusjonsprosessane konsekvent blitt nemnd som ein institusjon ein ønskjer å samarbeide i Sogn og Fjordane, seier Roppen.

Det neste, ordinære styremøtet for Volda er 10. mars, men dei skal ha eit allmøte 10. februar.

Skremmeskot frå departementet

Men om ein følgjer retorikken til Kunnskapsdepartementeter Volda trengt inn i eit hjørne, og den mest openberre måten å redde lærarutdanninga på er å bli med i fusjonsprosessen til dei tre andre høgskulane.

— Vi har høyrd skremmeskot frå departementet i to år no. Samtidig har vi gjennomstrøyming på studia på lik linje med Sogn og Fjordane, og studentane våre er svært nøgde, seier Roppen.

Han avventar kva dei nye krava til lærarutdanningane faktisk blir, og har tillit til at Nokut vil gjere ei uavhengig vurdering av kvaliteten ved utdanningane.

— Og utdanningar som ikkje fyller krava blir ikkje nedlagde på dagen, det har vi sett andre stader, seier Roppen.

Han legg ikkje skjul på at det er uvilje mot å bli med fusjonstoget til dei tre andre høgskulane.

— I Volda er det ikkje så stor begeistring for ein profesjonshøgskule på Vestlandet. Det sit langt inne å hekte seg på den prosessen. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS