Fra studiestart på daværende høgskolen i Oslo og Akershus, nå OsloMet. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Åpent brev til nye studenter

Studiestart. Du kommer kanskje rett fra videregående, til en ny by, du kjenner kanskje ikke så mange og tenker hvordan blir studielivet? Hvordan blir fagene? Er studiet stress? Kanskje er du litt som meg, litt sjenert og inneslutta, spør William Sæbø.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da har jeg mange gode råd til deg. Du bør delta i fadderuka, her blir du bedre kjent med de du faktisk skal studere med. Jeg deltok ikke og må innrømme at jeg etter siste år på min bachelor bare kjente noen få andre på mitt eget studie. Dumt av meg. Så har man den evige problemstillingen rundt fadderuka. Ja det er en del fest, men å delta på noe av det bør man kunne klare. Særlig opplegg på dagtid innebærer som regel lite fest.

Vit at du ikke er alene som sliter med psykiske problemer i løpet av studietida. Jo tidligere man ber om hjelp når ikke alt er som det skal desto bedre er det.

William Sæbø

Så når fadderuka er over skal det kanskje velges en tillitsvalgt. Jeg anbefaler deg å rekke opp hånda. Av erfaring så er det lite konkurranse om det. Synd, men slik er situasjonen mange plasser. Kanskje bryr du deg ikke så mye? Nei vel sier du, men så klager du 2 uker senere på at opplegget er elendig. For erfaring så bryr alle seg om undervisningsopplegget. Det gjør garantert du også på studiet ditt. Ved å bli tillitsvalgt kan du påvirke opplegget i ditt eget studie! Do it!

Kanskje du blir litt lei av de samme fjesene dag ut og dag inn på ditt eget studie? Kanskje du vil bli kjent med noen andre? Det er her foreningene kommer inn. Om du studerer i Oslo og Akershus er det flere store studiesteder og det er garantert en forening for deg, enten det er en faglig forening eller det er en mer sosial/interesseforening. Selv har jeg vært med i Samfunnet Bislet og OsloMet gaming (tidligere HiOA Gaming) for å nevne to. Jeg lover deg, de aller fleste foreninger er veldig inkluderende for nye folk selv for en introvert person for meg. Jeg ville ikke vært vennene jeg har truffet der foruten.

Så kommer det kanskje en dag hvor alt ser dårlig ut. Du føler du ikke mestrer noe, våkner midt på natt av panikkangst og bare tanken på å lage mat blir overveldende. Da vil jeg råde deg til å se etter studenthelsetjenesten på ditt studiested. De er der for deg! Vit at du ikke er alene som sliter med psykiske problemer i løpet av studietida. Jo tidligere man ber om hjelp når ikke alt er som det skal desto bedre er det.

Dette var noen få tips til deg som ny student. Jeg kunne skrevet mange flere, men jeg har tross alt vært student en del år og gjort mye gøy ut av det. Samtidig har det også buttet for meg også i perioder og det å få noe mer ut av studietiden enn bare å ta graden sin kunne ikke jeg vært foruten. De frihetene man ofte har som student kommer ikke tilbake i arbeidslivet.​

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS