Julie Lovise Holten utfordrer regjeringen på studentboliger, studenter med barn, og deltidsarbeid i utlandet. Foto: Mathias Willassen Hanssen

Tre enkle grep for en bedre studiehverdag

Student. Nestleder Julie Lovise Holten i Høyres studenter utfordrer regjeringen på tre punkter som kan forenkle studenters studiehverdag.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De fire siste årene har vi sett en kraftig satsning på høyere utdanning.

Strukturreformen og endringer i finansieringssystemet vil skape bedre fagmiljøer og sette faglig oppfølging i fokus. 11 måneders studiestøtte og bygging av rekordmange studentboliger vil gjøre studiehverdagen til veldig mange.

Dette er viktige grep som reflekterer en regjering som forstår at en økt satsing på kunnskap er en forutsetning for vellykket omstilling og vekst. Men selv om mye bra er gjort, må ikke regjeringen si seg fornøyd og stoppe der. Høyres Studenter har derfor tre utfordringer til regjeringen for kommende periode.

  • Kostnadsrammen for studentboliger må økes.

Mangelen på selvstendig opptjeningsrett til foreldre-permisjon for far er et hinder for kvinners deltakelse i arbeidslivet.

Julie Lovise Holten

Vi er enige med Norsk studentorganisasjon i at for å nå målet om en nasjonal dekningsgrad på 20 prosent, må satsningen på bygging av studentboliger fortsette å øke. Men det hjelper ikke å si 2300 eller 3000 studentboliger når kapasiteten til mange av samskipnadene, spesielt i de store byene, er sprengt som følge av en for lav kostnadsramme.

Studentboliger er viktig for studentene som får lavere leieutgifter, samtidig som det letter trykket på det private leiemarkedet. Om flere studentboliger skal bygges raskere må regjeringen både øke satsningen og øke kostnadsrammen, særlig i pressområder hvor mangelen er stort og det er dyrere å bygge.

  • Studenter med barn må få bedre vilkår.

Det er i dag langt mer økonomisk gunstig å få barn når man er i full jobb, enn det er under studietiden. Samtidig uttaler flere seg om at vi ikke bør vente for lenge før vi får barn.

Å legge til rette for å få barn i studietiden er viktig både for studentene med ønske om å få barn, og for samfunnet som helhet. Derfor er dette noe som burde prioriteres.

Regjeringen kan begynne med å gi selvstendig opptjeningsrett til foreldrepermisjon for far, som ikke bare rammer mange studenter med barn hardt, men som også er et hinder for kvinners deltakelse i arbeidslivet.

  • Norske studenter i utlandet må kunne jobbe de også.

Når ønsket er at flere norske studenter skal ta deler eller hele graden sin i utlandet må dette også reflekteres i politikken som føres. Et av de første problemene du kan møte på som student i utlandet er at om du ønsker å jobbe ved siden av studiene for å få hverdagen til å gå rundt, risikerer du å miste alle rettigheter i folketrygden.

Dette innebærer at om du er student i utlandet, har valgt å jobbe ved siden av studiene, men blir syk når du er hjemme i sommerferien, har du ingen rettigheter.

Ingen skal tvinges til å velge mellom de grunnleggende rettigheter et medlemskap i folketrygden gir deg, og ønsket om å jobbe for å tjene litt ekstra eller få arbeidserfaring under studietiden.

Det er mange andre studentsaker som kunne blitt nevnt, men her har regjeringen tre enkle grep som kan bidra til at flere studenter får en enklere studiehverdag.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS