Helseminister Bent Høie, her under en konferanse om ungdom og psykisk helse. Foto: Øyvind Aukrust

Høie vil forklare lovverk for internklinikker

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) sier han vil sende et rundskriv med en juridisk klargjøring for alle universiteter som har klinikker a la psykologklinikkene på Universitetet i Oslo.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Klinikkene ved Psykologisk institutt på Universitetet i Oslo (UiO) ble stengt den 10. oktober, fordi ledelsen ved universitetet fryktet at driften ikke var i henhold til loven. 

Før stengingen har det vært uenighet om hvilke lover klinikkene er underlagt, særlig hvorvidt klinikker av denne typen er underlagt spesialisthelsetjenestelovgivningen eller ikke. 

Nå sier helse- og omsorgsminister Bent Høie at han vil sende et rundskriv til de fire universitetene (UiO, UiB, UiT og NTNU) som har internklinikker i tilknytning til profesjonsutdanningen i psykologi.

Spørsmål fra Hussaini

Det kommer som et svar på et skriftlig spørsmål fra Mani Hussaini, leder av Arbeiderpartiets ungdomsfylking (AUF).

Jeg vil sende ut et rundskriv for å tydeliggjøre hvilket regelverk som vil gjelde dersom utdannings-
institusjoner samtidig yter helse- og omsorgstjenester som en integrert del av utdanningen.

Bent Høie

Hussainis spørsmål kommer i forbindelse med saken ved UiO, der klinikkene ble stengt på dagen. To dager etterpå vedtok ledelsen å flytte driften av klinikkene til spesialisthelsetjenesten. Senere, i et vedtak fra styret ved universitetet, ble det bestemt at den organiseringen av klinikkene skal behandles på institutt- og fakultetsnivå først. 

Hussaini spør: «Ønsker regjeringen psykologer som er utdannet på universitetet - og som har et breddefokus mot blant annet forebygging og førstelinje, eller er det en velkommen utvikling at deres utdanningsløp sluses inn i spesialisthelsetjenesten?»

Krav om psykolog i kommunene

Statsråd Høie svarer at selv om institusjonene selv har en frihet i hvordan de legger opp utdanningene sine, «så er det samtidig viktig at de utdanner helsepersonell med kompetanse som er i tråd med behovene i helse- og omsorgstjenestene».

Han skriver videre at ettersom det er et lovfestet krav fra 2020 at alle kommuner har psykolog, vil det bli flere jobber på det området.

«Nyutdannede psykologer bør derfor ha kompetanse og kjennskap til hele spekteret av ulike tjeneste- og behandlingstilbud,» skriver Høie, og fortsetter:

«Jeg legger til grunn at utdanningsinstitusjonene, herunder Universitetet i Oslo, tar hensyn til dette – og også i framtiden utdanner psykologer som innehar nødvendig breddekompetanse til at de kan jobbe i ulike deler av helse- og omsorgstjenestene.»

Sender rundskriv

Helseministeren svarer også at siden saken om klinikkene ved Universitetet i Oslo har fått så mye oppmerksomhet, vil han klargjøre for alle hvilke lover som gjelder:

«Det har vært stilt spørsmål til skriftlig besvarelse til kunnskapsministeren i sakens anledning og departementet har også mottatt henvendelser fra andre utdanningsinstitusjoner med spørsmål om hvordan regelverket er å forstå. Som følge av dette vil jeg sende ut et rundskriv for å tydeliggjøre hvilket regelverk som vil gjelde dersom utdanningsinstitusjoner samtidig yter helse- og omsorgstjenester som en integrert del av utdanningen».

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS