Henrik Asheim snakket med rektorer og studenttopper under representantskapsmøtet til UHR denne uken. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Asheim berømmer sektoren for å ta seksuell trakassering på alvor

#Metoo. Kunnskapsminister Henrik Asheim er glad for at universitetene og høgskolene skal kartlegge seksuell trakassering, men han tviler på om det ville skjedd uten #metoo-kampanjen.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Under Universitets- og høgskolerådet sitt representantskapsmøte denne uka vedtok de både å opprette en komité som skulle jobbe med temaet, og å kartlegge seksuell trakassering i akademia.

Kunnskapsminister Henrik Asheim er glad for vedtakene.

— Dette er en debatt som brer om seg i samfunnet, og da er det viktig at akademia også er en del av det og tar det på alvor, den siste tiden har det blitt avdekket sjokkerende mange historier, sier Asheim til Khrono.

Det vi har sett i det siste gjør meg redd.

Henrik Asheim

#Metoo viktig

De siste ukene har det kommet flere og flere saker som ledd i #metoo-kampanjen som tok av i sosiale medier etter anklagene mot filmprodusenten Harvey Weinstein i USA.

I Norge har avsløringene kommet i flere omganger, sist i Aftenpostens sak om flere hundre kvinnelige, norske skuespillere som forteller om overgrep og seksuell trakassering i norsk TV, film og teater.

Uten den store mediedekningen og de norske avsløringene er ikke Asheim sikker på om dette arbeidet ville kommet i gang.

— Nei, jeg tror ikke det. Vi har jo sett det i mediebransjen, i noen grad i politikken, og jeg tror det har vært en vekker for mange av oss, meg selv inkludert. Jeg har blitt både sjokkert og overrasket.

Ikke bare ansatt-student

Kunnskapsministeren påpeker at studenter kan være en sårbar gruppe.

— Universitetene og høgskolene tar imot unge mennesker fra alle steder i landet, sier han, og legger til:

— Det gjelder jo også de som jobber der. Alle skal være trygge ved institusjonene våre. Det gjelder i forholdet ansatt-student, men ansatte imellom også, det er en kjempeviktig del av det, i tillegg til studenter imellom.

Asheim er klar over at det kan være det mest problematiske å holde oversikt over.

— Når en student trakasserer en annen student - det er selvsagt det som er vanskeligst å unngå, men det handler om hvilket samfunn vi har.

Les også: Bovim: Retningslinjer mot trakassering er ikke til pynt

Berømmer UHR

Det har kommet forslag om å inkludere spørsmål om seksuell trakassering i NOKUT(Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) sin spørreundersøkelse Studiebarometeret, og i lokale undersøkelser, som Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) sin SHOT-undersøkelse (Studentenes helse- og trivselsundersøkelse).

— Jeg skjønner godt det ønsket, sier Asheim.

Han legger til at han er glad for at rektor ved Universitetet i Oslo (UiO), Svein Stølen, vil kartlegge seksuell trakassering ved sitt universitet.

Les også: Ny rapport om seksuell trakassering i akademia

Ville ikke ha nasjonal handlingsplan

Tidligere i høst avslørte en undersøkelse utført av ansatte ved Universitetet i Agder (UiA) at om lag en prosent av studenter opplevde å bli trakassert av ansatte i akademia. Da mente statssekretær i Kunnskapsdepartementet, Bjørn Haugstad, at en nasjonal handlingsplan mot seksuell trakassering ikke var noen god idé.

— Men det er jo det som er viktig med denne sektoren, nettopp det at UHR tar det opp, viser at institusjonene tar ansvar selv. Jeg tror veldig på at for å bekjempe dette, må det være forankret på universitetene og høgskolene, og det vi har sett de siste dagene bekrefter det, sier Asheim.

— For å få greie på omfanget i akademia er det viktig med en kartlegging. Jeg tror det er grunn til å bli bekymret for at alle sektorer har store mørketall, og vi trenger faktisk oversikt. Det vi har sett i det siste gjør meg redd.

​Les flere av Khronos saker om trakassering her.

Fakta

#Metoo

Bevegelse som har tatt av i sosiale medier i høst, for å vise omfanget av seksuell trakassering og overgrep.

Alle som poster #metoo viser at de har blitt utsatt for et overgrep eller seksuell trakassering.

Kampanjen ble virkelig stor etter avsløringene av Hollywood-filmprodusent Harvey Weinstein.

Saken har også nådd de redigerte mediene, og flere har fortalt sine historier i norske medier.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS