Listetopper ga skriftlige løfter til studentene

Publisert - Sist oppdatert
Studenttinget <span class="caps">NTNU</span>-leder Marte Øien med Thomas Krogstad Eriksen, leder av Velferdstinget i Gjøvik, Ålesund og Trondheim.

Studenttinget NTNU-leder Marte Øien med Thomas Krogstad Eriksen, leder av Velferdstinget i Gjøvik, Ålesund og Trondheim.

Trond Giske, Sylvi Listhaug, Lars Haltbrekken og Linda Hofstad Helleland har alle forpliktet seg - skriftlig - til å jobbe for studentenes sak de neste fire årene.

Studentene i Trondheim, Gjøvik og Ålesund fikk før valget 1.- og 2.-kandidatene til samtlige partier i Sør-Trøndelag til å signere en avtale om å jobbe for studentene i kommende stortingsperiode.

I avtalen heter det at satsing på høyere utdanning og bedring av studentenes situasjon en investering i fremtiden og at det dermed må sørges for at studenter har mulighet til å studere på heltid. Lik rett til utdanning ligger også inne i avtalen som et grunnleggende prinsipp.

— Denne avtalen er vår mulighet til å binde politikerne til å jobbe for studentene, ikke bare si at de skal det, men faktisk gjøre det. Nå gjenstår det å se om de følger den, sier leder av Studenttinget på NTNU, Marte Øien.

Og det er ikke hvem som helst som har lovet seg til studentene, blått på hvitt: Kulturminister Linda Helleland, innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug, landbruks- og matminister Jon Georg Dale, Lars Haltbrekken (SV), Sivert Bjørnstad (Frp) og Trond Giske (Ap) har alle signert studentenes krav.

Ap og H ikke med i Oppland

Denne avtalen er vår mulighet til å binde politikerne til å jobbe for studentene, ikke bare si at de skal det, men faktisk gjøre det. Nå gjenstår det å se om de følger den.

Marte Øien
Leder, Studenttinget NTNU

Det er lederne for Studentparlamentet ved Dronning Mauds Minne Høgskole, Velferdstinget i Gjøvik, Ålesund og Trondheim, BI Studentforening i Trondheim og Studenttinget NTNU som har tatt initiativ til kontrakten.

I tillegg er det opprettet avtaler for Oppland og for Møre og Romsdal, hvor også studentene i Molde og Volda var med. Av de representantene som har signert kom åtte inn i Trøndelag, åtte i Møre og Romsdal, og to i Oppland.

— Med ytterligere ett utjevningsmandat som vipper i Oppland er vi da i 19 totalt, sier Øien, og legger til at mens alle 1.- og 2.-kandidatene signerte i Trøndelag og Møre og Romsdal, ville ikke Arbeiderpartiet og Høyre signere i Oppland.

Utdanning fraværende i valgkampen

Kulturminister Linda Helleland er eneste signatur som mangler på Trøndelag, men Øien understreker at Mari Lønseth signerte for begge to.

— Dette er noe trondheimsstudentene har gjort i mange år, så vi tok egentlig bare opp igjen en tradisjon. 

— Men hva skjer dersom politikerne ikke overholder avtalen?

— Da må vi minne dem om hva de har signert på, svarer Øien.

— Så dere går ikke til søksmål for avtalebrudd?

— Nei, jeg tror ikke vi går så langt. Vi synes det er synd at utdanning har vært så lite på dagsordenen under valgkampen, dette var vår mulighet til å få det frem. Vi vil minne dem om hva de har signert på når forskjellige saker som angår studentene kommer opp i Stortinget, sier hun.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen gir heller sine lovnader på Twitter:

 

 

Fakta

Studentavtaler 2017

Avtaleteksten 1.- og 2.-kandidater til partiene i Trøndelag, Oppland (unntatt Ap og Høyre) og Møre og Romsdal har signert på:

«Jeg skriver under på at jeg mener en satsing på høyere utdanning og bedring av studentenes situasjon er en investering for fremtiden. Lik rett til utdanning er et grunnleggende prinsipp for norsk høyere utdanning. Det må derfor sørges for at alle som ønsker det skal kunne studere på heltid gjennom tilstrekkelig tilrettelegging og studiestøtte.

Jeg ønsker i den kommende stortingsperioden å tale studentenes sak og jobbe for at:

 • Det skal prioriteres tilskudd til bygging av nye studentboliger med et mål om minimum 20 prosent nasjonal dekningsgrad.
 • Studenter skal ha mulighet til å studere på heltid ved at opptrappingsplanen til 11 måneders studiestøtte fullføres og at studiestøtten økes med mål om 1,5 G.
 • Regjeringen skal komme med en egen studenthelsemelding.
 • Students at Risk-ordningen videreføres og styrkes.
 • Lovverket om studenters læringsmiljø styrkes.
 • Et helhetlig vedtak på NTNUs campusprosjekt inkludert KAM og VM.»

Disse har signert kontrakten og kommet inn på Stortinget:

Fra Trøndelag:

 • Ap: Trond Giske og Eva Kristin Hansen
 • H: Linda Helleland og Mari Holm Lønseth
 • Sp: Heidi Greni
 • SV: Lars Halsbrekken
 • V: Jon Gunnes
 • Frp: Sivert Bjørnstad 

Fra Møre og Romsdal:

 • Ap: Else-May Botten og Fredric H. Bjørdal
 • Frp: Sylvi Listhaug og Jon Georg Dale
 • H: Helge Orten og Marianne Synnes
 • Krf: Steinar Reiten
 • Sp: Jenny Klinge

Fra Oppland:

 • Sp: Ivar Odnes 
 • V: Kjetil Kjenseth 

Marit Strand fra Senterpartiet er foreløpig på vippeplassen i Oppland.

 

Utvalg. Helga Aune skal lede utvalget som skal gjennomgå regelverket for universiteter og høgskoler det neste halvannet året. Hun husker godt fakkeltoget mot Ryssdal-utvalget for 15 år siden, men vil ikke si hvor hun var den gangen.