Arkivfoto, Universitetet i Oslo, Blindern.

Saksøker Universitetet i Oslo

Forskning. En tidligere ansatt ved Universitetet i Oslo møter universitetet i retten denne uka. Hun mener forskningen hennes er urettmessig brukt i en patent.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Roya Sabetrasekh, en tidligere ansatt ved Universitetet i Oslo har saksøkt sin tidligere arbeidsgiver, men Universitet i oslo (UiO) avviser kravet, ifølge NRK.

Sabetrasekh fortalte i NRK Brennpunkt-dokumentaren «Patentjegerne» fra 2014 at det svenske selskapet Ascendia etter hennes mening kopierte deler av hennes doktoravhandling.

Ifølge NRK påstår Sabetrasekh at hennes veiledere på fakultetet videreformidlet hennes oppdagelse til professor Christer Busch i Sverige, som igjen gikk til Ascendia. Nå møter hun altså UiO i retten.

UiO bestrider at Sabetrasekh har krav på vederlag etter arbeidstaker-oppfinnelses-loven.

Stein-Erik Jahr Dahl

Krever erstatning

Ifølge NRK krever Sabetrasekh at UiO dømmes til å betale erstatning i henhold til loven om arbeidstakeroppfinnelser, i tillegg til erstatning for tapte lønnsinntekter og utgifter til advokatbistand.

En viktig del i striden er hvorvidt Sabetrasekh gjorde noe som var en egen oppfinnelse eller ikke. Advokaten hennes mener hun gjorde det:

— Siden «Patentjegerne» gikk på lufta, har det kommet fram ytterligere dokumentasjon på at Roya Sabetrasekh gjorde en oppfinnelse sommeren 2006. Dokumentasjonen blir framlagt i retten, sier advokat Sverre Lilleng i Lynx advokatfirma til NRK.

UiO avviser krav

Universitetet i Oslo, ved Regjeringsadvokaten, avviser ifølge kanalen alle kravene til Sabetrasekh.

— UiO bestrider at Sabetrasekh har krav på vederlag etter arbeidstakeroppfinnelsesloven. Etter UiOs syn er det heller ikke grunnlag for erstatning. Jeg ønsker ikke å gå inn på den nærmere argumentasjonen mens den rettslige behandlingen pågår, sier advokat for regjeringsadvokatene, Stein-Erik Jahr Dahl til NRK.

Saken går i Oslo tingrett fra 18. januar.

Les også:​ Ingen felt for å ha vært «vitenskapelig uredelig»

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS