Minusbudsjett vedtatt

Styret på Høgskolen i Oslo og Akershus vedtok tirsdag enstemmig et minusbudsjett for årene 2016-2018. Forskningsinstituttene SIFO og NIBR ble ønsket velkommen som en del av høgskolen.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rektor Curt Rice (bildet under) fikk igjennom sitt forslag til budsjett på rundt 2,4 milliarder kroner uten vesentlige endringer, og det betyr at HiOA budsjetterer med å gå i minus fram mot 2018.

Styret godtar dermed at høgskolen har høyere kostnader enn inntekter, noe som er mulig fordi det finnes ubrukte midler fra tidligere år. Ved utgangen av andre tertial hadde høgskolen 200 millioner kroner på bok, eller i akkumulerte avsetninger. Disse har samlet seg opp fordi planlagte tiltak ikke er iverksatt og fordi tilsettinger har tatt lengre tid enn man trodde.

Mens Curt Rice sa at han var stolt over budsjettet han la fram, var flere av styremedlemmene lite fornøyde med budsjettdokumentene som var utarbeidet, blant dem eksternt styremedlem Torger Ødegaard, ansatterepresentant Bjørn Smestad og studentrepresentant Viktor Johansson.

— Dette er ikke et budsjett, men akkumulerte tall. Uten noen særlig forklaring, drøfting eller vurdering av risiko, sa Ødegaard.

Dette er ikke et budsjett, men akkumulerte tall. Uten noen særlig forklaring, drøfting eller vurdering av risiko.

Torger Ødegaard

(Khrono kommer tilbake til bredere dekning av styrets kritikk av budsjettet).

Les også: Direkte fra styremøtet

Universitetspenger

Curt Rice vil gi pengene ben å gå på og fikk gjennomslag fra styret til å spise av de ubrukte midlene, blant annet for å finansiere tiltak som kan bidra til at HiOA får gjennom sin søknad om å bli universitet.

I alt er det nå satt av 88 millioner over tre år til tiltak som skal bidra til at HiOA får gjennom sin universitetssøknad, blant annet flere tiltak som skal få flere doktorgradsstudenter fram til disputas på normert tid.

I møtet la ikke Rice skjul på at HiOA ligger skikkelig dårlig an når det gjelder gjennomstrømmingen på doktorgradsprogrammene. I 2015 blir det bare 8 disputaser, mens målet var på 17. I tillegg har de som disputerer brukt lang tid. Bare 33 prosent hadde fullført innen seks år etter at de begynte, mens KDs og HiOAs eget mål er 75 prosent.

— Antall stipendiater som gjennomfører burde bekymre styret stort. HiOA er ikke gode nok til å få gjennom kandidater, vi er meget opptatt av dette og jobber mye med det, sa Rice.

Høgskolestyret gjorde én endring på budsjettforslaget, det var en økning til Khrono. Opprinnelig var summen som var lagt inn til Khrono 3,2 millioner kroner, det samme som inneværende år. Men etter forslag fra Bjørn Smestad vedtok styret en ramme på 3,7 millioner kroner til Khrono. Et forslag fra studentrepresentant Philip Stampe om å bevilge 4,5 millioner kroner til Khrono falt, mot tre stemmer: Studentrerpresentantene, Stampe og Viktor Johanson og ekstern representant Torger Ødegaard. 

Irgens styreleder i SVA

På styremøtet ble to nye forskningsinstitutter ønsket velkommen som en del av HiOA. Det er Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) og Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR). Fra 1. januar blir disse en del av Senter for velferds- og arbeidslivsforskning, som fra før består av Arbeidsforskningsinstituttet AFI og velferdsforskningsinstituttet NOVA.

Styret vedtok at SVA skal fortsette med samme ledelsesmodell som før, og at senterleder Kåre Hagen fortsetter i denne funksjonen i to år til. De to første årene etter at SVA ble etablert 1. januar 2014 har Petter Aasen, som er rektor ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold og nå snart Høgskolen i Sørøst-Norge, vært ekstern styreleder. Han blir nå erstattet av prorektor for forskning, Morten Irgens.

— Det mener tjenestemannsorganisasjonene kan være en dobbeltrolle, det mener ikke rektoratet. Dette fordi vårt fokus nå er integrasjon mellom SVA og resten av HiOA, og det er viktig å ha fokus på det interne, sa Irgens.

I stedet for ekstern styreleder utvides antall eksterne styremedlemmer i SVA-styret til fire.

Irgens kunne også opplyse at SIFO og NIBR vil bli samlokalisert med AFI og NOVA i Stensberggata 26.

— Det får vi til ved å slå ned noen vegger, fortalte Irgens.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS