Tidligere ansatt på Universitetet i Oslo, Birgitte Moesgaard Henriksen, får erstatning fra Statens pensjonskasse. Foto: Privat

Får erstatning i trakasseringssak

Seksuell trakassering. Birgitte Moesgaard Henriksen varslet om seksuell trakassering på Universitetet i Oslo for 20 år siden. Nå får hun erstatning av Statens pensjonskasse.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

— Jeg ser på dette som en viktig og prinsipiell seier for alle trakasseringsutsatte, mot dårlig ledelse og maktmisbruk, sier Birgitte Moesgaard Henriksen.

Hun varslet om at hun ble utsatt for seksuell trakassering av veilederen sin på Institutt for klinisk odontologi på Universitetet i Oslo (UiO) i 1998, for 20 år siden. Siden da har både Uniforum og Dagbladet skrevet om saken hennes.

Etter mekling med Statens pensjonskasse denne uken ble de enige om et forlik.

Jeg opplever at det er en ny tid og at det nytter å varsle om slike lovbrudd.

Birgitte Moesgaard Henriksen

«Solid erstatning»

— Vi er godt fornøyd med at staten til slutt tok dette alvorlig og innså at man hadde et ansvar for å løse saken, sier Henriksens advokat, John Christian Elden.

Henriksen ble sykemeldt etter det advokaten hennes beskriver som et overgrep i 2007. Sentralt i saken er om det var dokumentert at det førte til en yrkesskade.

Ifølge Elden ble det oppnevnt en sakkyndig psykiater som konkluderte med at det hadde funnet sted overgrep og seksuell trakassering over tid, og at Henriksen ble påført PTSD som gjorde henne arbeidsutfør.

— Hun er tilkjent en solid syvsifret erstatning, uten at hun ønsker å gå inn på beløpet, sier Elden.

Klager på arbeidsmiljøet

Henriksen er ikke den eneste som har meldt om problemer ved Det odontologiske fakultet.

Etter medieoppmerksomhet om saken hennes i 2008 ble det gjennomført en arbeids- og studiemiljøundersøkelse på Odontologisk fakultet, av Human Factors AS. Den viser blant annet at 40 prosent av masterstudentene «fremhever trakassering i form av verbalt krenkende uttalelser og nedlatende holdninger fra instruktør/veileder som et viktig forbedringsområde».

I tillegg har tidligere ansatt Hanne Bjørnstad fortalt NRK at hun ble utsatt for mobbing og trakassering på fakultetet.

Uniforum har også skrevet om Godfrey Etokebe som sier han ble utsatt for diskriminering. I rettssaken mellom UiO og tidligere ansatt Roya Sabetrasekh kom det også fram anklager om dårlig arbeidsmiljø på fakultetet.

En del av saken til Henriksen ble også fortalt gjennom #metooakademia i Morgenbladet. ​En av dem handler om veilederen hennes, som skal ha sagt at han snakket med en professorkollega om at hun var «en som må tas bakfra».

Pål Barkvoll er dekan på Det odontologiske fakultet, og var tidligere instituttleder på nettopp Institutt for klinisk odontologi. Han vil ikke uttale seg om saken.

Jeg tror og håper at arbeidsgivere nå setter inn nødvendige ressurser på å hindre overgrep når de vet at de risikerer å måtte betale dyrt dersom de overser det.

John Christian Elden

Synliggjøring med #MeToo

Advokat John Christian Elden sier han tror høstens #MeToo-kampanje har hatt noe å si for utfallet av saken.

— Jeg tror det har hatt betydning, for det har vært en synliggjøring av uakseptabel adferd og arbeidsgivers ansvar for at dette skjer. Jeg tror og håper at arbeidsgivere nå setter inn nødvendige ressurser på å hindre overgrep når de vet at de risikerer å måtte betale dyrt dersom de overser det, sier han.

Elden peker på politisk ledelse i både Arbeids- og sosialdepartementet og i Kunnskapsdepartementet.

— Jeg tror ikke den ansvarlige statsråden for Statens pensjonskasse, Anniken Haugli, eller for universitetet, Iselin Nybø, ville ønske at denne saken ble uløst eller måtte gå til rettslig behandling der staten sto mot overgrepsofferet.

«Sviktet av offentlige instanser»

— Jeg opplever at det er en ny tid og at det nytter å varsle om slike lovbrudd, selv om jeg har opplevd at både arbeidsgiver og offentlige myndigheter har sviktet totalt, spesielt Likestillings- og diskrimineringsombudet og Arbeidstilsynet, sier Henriksen.

Ørnulf Halmrast, regiondirektør i Arbeidstilsynet i Oslo, sier det ikke er uvanlig å reagere som Henriksen.

— Det at mange varslere opplever å ikke bli hørt eller faller mellom to stoler er dessverre ikke uvanlig.

Han sier at de gjennomførte tilsyn ved Det odontologiske fakultet i 2008.

— Tema for tilsyn var kartlegging og årsaker til trakassering, rutiner for håndtering av konflikter, samt rutiner for varsling, sier Halmrast.

Han presiserer også at Arbeidstilsynet ikke går inn i enkeltsaker.

— Hva som er riktig og galt i den enkelte sak er utenfor Arbeidstilsynets myndighet å avgjøre. Det Arbeidstilsynet kan gjøre, er å føre tilsyn med om virksomheten har rutiner for å forebygge og håndtere uønskede hendelser, som for eksempel seksuell trakassering. I tillegg etterspør vi om virksomheten har rutiner for varsling og oppfølging av trakasseringssaker, sier Halmrast.

Ikke uvanlig opplevelse

Regiondirektøren sier at det ble gjennomført en NOU - norsk offentlig utredning - om hvordan folk opplever Arbeidstilsynet i mars.

— For å bedre forholdene for varslere foreslår utvalget blant annet et varslingsombud, som skal gi råd, støtte og bistand til varslere i konkrete saker. Utvalget mener at ombudet bør tilby mekling og fri rettshjelp, sier Halmrast.

Birgitte Henriksen selv mener det hjelper lite med tilsyn dersom arbeidsmiljøproblemene fortsetter.

— Det hjelper også lite at noen varslere «faller mellom flere stoler» hvis man ikke sørger for å forhindre dette og heller sørger for at arbeidsmiljøloven fungerer etter intensjonen. Det gjør den tydeligvis ikke på odontologi ved UiO.

Likestillings- og diskrimineringsombudet har ikke kommet tilbake med svar på vår henvendelse.

Henriksens tidligere veileder er nå pensjonist. Khrono har sendt ham en epost, men enn så lenge ikke fått svar.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS