Som tillitsvalgt har Kristian Steinnes tatt på seg oppgaven med å forsvare andre, og nå betaler han prisen for det, mener kolleger som har startet kronerulling for sin tidligere fagforeningsleder på NTNU. Foto: Wanda Nathalie Nordstrøm

Kolleger starter kronerulling for tvangsflyttet professor på NTNU

Innsamling. Faglige ansatte starter kronerulling og mener at Forskerforbundet har tatt arbeidsgivers side i saken om omplasserte Kristian Steinnes på NTNU. — Det er rett og slett tøv, sier leder i forbundet Petter Aaslestad.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det skapte rabalder internt i Forskerforbundet da lokallaget ved Universitetet i Bergen bevilget 40.000 kroner i støtte til den tvangsflyttede professoren og tidligere tillitsvalgte, Kristian Steinnes, ved NTNU.

Dagens leder ved Forskerforbundet ved NTNU, Jon Anders Risvaag, kalte pengestøtten for utilbørlig innblanding i andres saker.

Les også: Forskerforbundet NTNU reagerer på innblanding fra forbundet på UiB

Nå er det 11 vitenskapelig ansatte på Institutt for historiske studier ved NTNU som tidligere i sommer sendte brev til NTNU-ledelsen om det de mente var illegitim maktbruk overfor den tidligere lokale lederen i Forskerforbundet, Kristian Steinnes, som blander seg og har dratt igang kronerulling for å støtte opp under at han kan få tilstrekkelig nok privat advokathjelp til å få vurdert saken sin juridisk.

Halvveis i mål

Det som har skjedd med Kristian Steinnes er etter alt å dømme en hevnaksjon mot en tidligere tillitsvalgt.

Håkon With Andersen

Kampanjen ble startet fredag ettermiddag og mandag formiddag er de over halvveis til det målsatte beløpet på 40.000 kroner via nettsiden bidra.no. Til nå har de samlet inn 26.150 kroner, fordelt på 55 givere. Altså har hver av giverne gitt i gjennomsnitt rett under 500 kroner, til støtte for at tvangsflyttede Kristian Steinnes skal få advokathjelpen han trenger til å teste ut lovligheten av omplasseringen han er utsatt for.

Onsdag sist uke ble det kjent at Forskerforbundets styre sa nei til å finansiere privat advokathjelp til den omplasserte professoren. Over tre måneder etter at forbundet ble bedt om å gå inn i saken første gang, vedtok de å se på den på nytt med sine egne advokater.

Økende maktutfoldelse

Overskriften på innsamlingsaksjonen er «Utfordre den økende maktutfoldelsen i norsk akademia. Støtt opp om Steinnes».

Professor Håkon With Andersen er en av initiativtakerne og også en av underskriverne på brevet i sommer som mente at NTNU bedrev illegitim maktbruk overfor historieprofessoren og den tidligere fagforeningslederen. With Andersen som har vært ansatt på Institutt for historiske studier siden 1992, sier til Khrono at han er opprørt over at det kan være mulig å tvangsflytte en faglig ansatt på så tynt grunnlag som NTNU bruker her.

— Det er ikke det allmenne spørsmålet om arbeidsgivers styringsrett som er det viktige her, men karakteren av det arbeidet vi har. Som vitenskapelig ansatt i en særlig selvstendig stilling så er en historieprofessor først og fremst en historiker, og hele identiteten vår ligger i det å være historiker. Kan man da bare flytte oss rundt til hvilke som helst institutt, spør With Andersen. Han har selv vært medlem i Forskerforbundet i mange år.

Professor Håkon With Andersen, NTNU

— Hvorfor har dere startet denne innsamlingen nå?

— Det som har skjedd med Kristian Steinnes er etter alt å dømme en hevnaksjon mot en tidligere tillitsvalgt. Jeg aner ikke hvorfor leder i Forskerforbundet, Petter Aaslestad, er så forsiktig i denne saken. Men for min del gir jeg heller penger til en privat advokat enn å gi 400-500 kroner i måneden til en fagforening som ikke arbeider for sine medlemmer, sier With Andersen som mener at forbundet setter sitt rykte på spill som følge av Steinnes-saken.

— Vurderer du å melde deg ut?

— Ja, det er vanskelig å være medlem av et forbund som ikke støtter sine tillitsvalgte, sier han.

Verre arbeidsmiljø

With Andersen viser også til at arbeidsmiljøet ved instituttet har blitt verre, og ikke bedre, som følge av omplasseringen av Steinnes.

— Miljøet er mer polarisert enn på lenge, sier han.

— Hva må til for å løse konflikten, mener du?

— Kan hende hadde det hjulpet med en nøytral tredjepart som kunne meglet mellom partene, men nå har det vel gått for langt.

— Steinnes er omplassert også blant annet fordi NTNU-ledelsen sier at han ikke har tillit til instituttleder Tor Einar Fagerland. Har du tillit til instituttlederen?

— Tillit er noe som opparbeides eller rives ned over tid – linjeledelse er en formell struktur.

I teksten som begrunner innsamlingsaksjonen på siden bidra.no skriver initiativtakerne blant annet at «Universitetsledelsen forsøker å sikre seg adgang til å omplassere fast vitenskapelige ansatte uten å gi noen klar begrunnelse. Forskerforbundet ved NTNU har implisitt gitt sin velsignelse til dette».

«Ledernes fagforening»

De viser også til at Forskerforbundet er ledernes fagforening, og at «på NTNU har lokallaget valgt å stille seg på ledelsens side i en konflikt med en ansatt. Dette forrykker maktbalansen i arbeidslivet».

Videre spør de også hvor går grensene for de ansattes mulighet til å ytre seg.

NTNU begrenser de ansattes mulighet til å ta opp vanskelige saker ved å vise til noen udefinerte «spilleregler for kommunikasjon» der overtredelser kan få store følger for den enkelte, skriver også initiativtakerne til kronerullingen.

Professor With Andersen sier til Khrono at han kunne sett for seg flere andre ved instituttet som kunne ha endt opp i en personkonflikt, men ikke Steinnes.

— Kristian Steinnes har alltid vært formelt korrekt og har vært tillitsvalgt for oss alle på en utmerket måte, sier With Andersen.

— Tøv, sier Aaslestad

Leder i Forskerforbundet, Petter Aaslestad, reagerer på påstandene fra de vitenskapelig ansatte på NTNU om at de har tatt arbeidsgivers side i Steinnes-saken.

Petter Aaslestad, Leder i Forskerforbundet. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

— Det er med respekt å melde tøv, sier han.

— Det er heller ikke sant at ikke Forskerforbundet bryr seg om Steinnes. Vi har nå nettopp bestemt at vi skal sette våre jurister til å vurdere saken igjen, etter at det har kommet nye opplysninger blant annet i media, sier Aaslestad.

— Men flere oppfatter det slik at dere ikke har tatt Steinnes-saken på alvor og bidratt nok?

— Jeg skjønner at flere kan ønske seg mer informasjon fra sentralt hold, men vi kan ikke drive saksbehandling via mediene, sier Aaslestad.

Han opplyser også at han selv har hatt møte med Steinnes og at forbundet nå vil sende brev til Steinnes hvor han får tilbud om videre bistand fra forbundet.

Risvaag: Bra at Steinnes har støttespillere

Nåværende leder i Forskerforbundet på NTNU, Jon Anders Risvaag, synes det er uproblematisk at noen av hans medlemmer har startet innsamlingsaksjon for Steinnes.

— Det er godt at Steinnes har støttespillere og det er en helt legitim ting å starte en pengeinnsamling, sier han.

— Men i teksten som følger innsamlingen så er det ganske så krass kritikk av Forskerforbundet. Hva synes du om det?

Jon Anders Risvaag, Leder Forskerforbundet NTNU.

— Jeg har ikke sett den teksten og kjente ikke til innsamlingen før Khrono gjorde meg oppmerksom på det.

— Det står blant annet at dere har tatt arbeidsgivers side i saken?

— Utenfra kan det se ut som om vi ikke gjør noe, men saken ligger hos Forskerforbundet sentralt og til min store glede er den gjenopptatt nå. Vi står hele tiden parat til å bistå Forskerforbundets advokater.

Min dør står åpen

— Har du vært i kontakt med Steinnes i det siste?

— Det er vel et par uker siden. Men jeg har jo et inntrykk av at han ikke ønsker kontakt. Men min dør er åpen for Steinnes, sier Risvaag.

— Kommer du til å gi penger i innsamlingsaksjonen?

— Det ønsker jeg ikke å kommentere. Jeg har jo en formell rolle i dette. Hva jeg gjør som privatperson må være min sak, sier han.

— Har dere fått noen utmeldelser som følge av denne saken?

— Vi har hatt to utmeldelser i september, men om det har med denne saken å gjøre, det vet vi ikke, sier Risvaag.

Kristian Steinnes selv sier at han setter umåtelig stor pris på støtten og kronerullingen fra kollegene.

I appellen til slutt på siden for innsamlingsaksjonen heter det at:

«La oss vise Kristian Steinnes vår støtte, og samtidig sette noen klare grenser for vilkårlig maktutøvelse i norsk akademia. Denne saken angår oss alle.»

Initiativtakerne til innsamlingsaksjonen er de opprinnelige brevskriverne: Håkon With Andersen, professor; Ida Bull, professor; Maria Fritsche, professor; Hans Otto Frøland, professor; Mats Ingulstad, forsker; Marek Jasinski, professor; Ingar Kaldal, professor; Pål Sandvik, professor; Espen Storli, professor; Aud Mikkelsen Tretvik, professor; Staffan Wahlgren, professor.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS