vikingtidsmuseet

Regjeringen snur. Vikingtidsmuseet er reddet

En drøy måned etter at Vikingtidsmuseet ble bedt om å kutte kostnadene med 1 milliard, snur regjeringen skriver NRK. Rektor ved Universitetet i Oslo er lettet, men fortsatt ikke helt fornøyd.

– Vi har nå gjort en totalvurdering, sier statsråd Ola Borten Moe.
Publisert Oppdatert

Det nye Vikingtidsmuseet på Bygdøy får 700 millioner kroner i tilskudd, skriver NRK. Men regjeringen har gått for en nedskalert versjon av de opprinnelige planene. Det er snakk om 300 millioner kroner mindre enn det som opprinnelig lå inne.

Totalkostnaden er nå anslått å ende på 3,1 milliarder kroner.

– Jeg er glad for at byggingen nå kan komme i gang uten mer forsinkelser, sier museumsdirektør Håkon Glørstad til NRK.

Han sier likevel at tilskuddet kommer med blandede følelser, ettersom regjeringen har valgt å gå for et kompromiss.

Ola Borten Moe forklarer det hele slik:

– Vi har nå gjort en totalvurdering der alternativet ville vært å rykke tilbake til start og starte prosjektet på nytt. Da ville vi tapt både verdifull tid og ressursene som allerede er lagt inn i planene.

Dårligere publikumsopplevelse

Kulturhistorisk museum og prosjektet Vikingtidsmuseet ligger formelt sett under Universitetet i Oslo.

Universitetet skriver onsdag i en pressemelding at Kunnskapsdepartementet har landet på en litt endret versjon av det som var alternativ 2 i rapporten fra Statsbygg og UiO.

«Dette alternativet har uendret planløsning, men kvaliteter og funksjoner i publikums- og utstillingsarealer og utomhus er redusert, eller tatt ut i sin helhet. Flere arealer, som undervisningslokaler, laboratorier, verksteder og kontorlokaler, blir kun ferdigstilt som råbygg. Publikumsopplevelsen blir dermed betydelig svekket og muligheten for å posisjonere seg som verdensledende forskningsmuseum om vikingtiden reduseres betraktelig», skriver UiO.

Gravearbeidet skal etter planen nå begynne i august. Planlagt åpning av det nye Vikingtidsmuseet er i 2026.

Stølen fortsetter arbeidet

Rektor Svein Stølen, ved Universitetet i Oslo

UiO-rektor Svein Stølen har vært veldig aktivt ute og kjempe for museet.

Nå er han ganske fornøyd, men sier de ikke vil gi seg før de ekstra 300 millionene også kommer.

— Det er kjempeviktig at regjeringen nå har vist med handling at de vil realisere bygget, og ta vare på skipene og samlingen på en ordentlig måte. Arbeidet får nå fortsette uten forsinkelser. Det man går for nå innebærer noen kutt i forhold til bygget som ble vedtatt av Stortinget. Dermed gjenstår mye arbeid for oss, sier Stølen til Khrono.

Stølen er ikke fremmed for at næringsliv og private donorer kanskje kan komme inn i bildet.

— Nå blir det ekstremt viktig at Kunnskapsdepartementet og Statsbygg har høy kvalitet i alt de gjør som eier og prosjektstyrer. Nå må det være stram styring, og man holde budsjettet. Det er ikke rom for sprekker, sier han.

— Blir du litt stolt i dag? Du har jo vært veldig iherdig i denne prosessen?

— Mest av alt er jeg stolt over at vi får lov til å forvalte denne fantastisk viktige kulturarven på vegne av hele Norges befolkning. Men dette handler ikke om UiO, sier han.

— Vil takke alle som har skrevet under

Førstelektor ved Institutt for arkeologi, konservering og historie ved Universitetet i Oslo (UiO), Marie Amundsen, startet for litt siden en underskriftskampanje for vern av vikingskipene. Over 19.000 personer har levert sin signatur.

Amundsen sier onsdag til Khrono at hun er veldig glad for at regjeringen nå har snudd i saken.

Marie Amundsen ved UiO står bak en underskriftskampanje for å verne vikingskipene.

— Det er kjempebra at de får kommet i gang med bygningsarbeidet, og får tatt godt vare på samlingen og skipene, sier hun.

Hun mener likevel det er synd om publikum ikke får det museet som er forespeilet.

— Jeg er opptatt av at publikum skal få et god opplevelse, og syns formidling til barn og unge er veldig viktig. Kampanjen vår har vist at det finnes et kjempeengasjement for Vikingtidsmuseet hos helt vanlige folk. Jeg håper derfor museet kan være tilrettelagt godt for dem, men i dag er jeg jo først og fremst glad for at det blir et museum, sier hun.

— Hva tror du har skjedd politisk her? Føler du at underskriftkampanjen har hatt noe å si?

— Ja, det tror jeg. Jeg vil takke alle som har skrevet under! Jeg tror at politikerne har sett at dette ikke kun kommer fra oss faglig ansatte, som jobber med denne typen ting i det daglige. Folk der ute bryr seg — både i Norge og i resten av verden. Hvis vi ser på noen av begrunnelsene folk har lagt med for hvorfor de signerer oppropet, er det ganske rørende. De viser til hvor mye museet har betydd for dem som barn, og at veldig mange ønsker muligheten til å få sett skipene og samlingen i årene som kommer.

Powered by Labrador CMS