Bør velge ut fra interesse

Det store flertall i Norge mener at unge bør velge utdanning ut fra egne interesser heller enn samfunnets behov, viser en undersøkelse som ble presentert på NOKUT-konferansen.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

78 prosent mener at ungdom bør velge utdanning ut fra egne interesser, viser undersøkelsen som analysebyrået Perduco har gjort for arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Spekter-leder Anne-Kari Bratten presenterte tallene på NOKUT-konferansen, der hun sammen med NHO-leder Kristin Skogen Lund og LO-leder Gerd Kristiansen var invitert for å snakke om hva samfunnet trenger av riktig kompetanse.

— Urovekkende tall

— Det er et tankekors at bare åtte prosent mener at ungdom bør velge utdanning etter samfunnets behov, sa hun.

I undersøkelsen ble også folk spurt om myndighetene bør styre utdanningstilbudet etter samfunnets behov eller etter ungdommens egne interesser. Her svarte 63 prosent at de mente at samfunnets behov bør gjelde, mens 26 prosent svarte ungdommens egne interesser.

— Her er svaret noe bedre, men det er likevel urovekkende at hver fjerde svarer at det er ungdommens interesser det skal styret etter, sa Bratten.

Mastersyke

Hun ga svar på spørsmålet om hva samfunnets trenger av utdanninger ved å vise til den store eldrebølgen, som vil gi en varig endring i befolkningssammensetningen. Hun brukte sykepleiere som eksempel, og advarte mot «mastersyken» som hun mener herjer.

— Sykehusene trenger ikke sykepleiere med master og disse programmene blir utviklet uten forankring i arbeidslivet, sa hun.

Også NHO-leder Kristin Skogen Lund advarte mot «mastersyke».

— Trenger ikke flere mastertilbud

— Antall studieprogrammer vokser uten å være avstemt med arbeidslivets behov. Vi trenger ikke flere masterutdanninger her i landet, sa Skogen Lund, men hun tok samtidig sin del av ansvaret for at altfor mange arbeidsgivere krever master fra kandidatene uten at det egentlig er behov for det.

— På det punktet tar vi sjølkritikk, som det heter i dette huset, sa hun, med referanse til at årets NOKUT-konferanse finner sted i LO-bastionen på Youngstorget.

LO-leder Gerd Kristiansen var opptatt av at yrkesfagene ikke blir verdsatt på samme måte som akademiske fag.

— Vi trenger både de kvikke hodene og de kloke hendene, sa hun med referanse til danske Mattias tesfayes bok «Kloge hænder».

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS