Dårlig møtekultur ved HiOA

Det er på høy tid å ta et oppgjør med en lite konstruktiv møtekultur i styrer, råd og utvalg ved Høgskolen i Oslo og Akershus, skriver studentleder Tord Øverland i dette innlegget.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter at høgskolestyret ikke klarer å bli enige om hva de selv har bestemt mener jeg det er på høy tid å ta et oppgjør med en lite konstruktiv møtekultur i styrer, råd og utvalg ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Førsteamanuensis Henning Bang holdt den 6. februar et fantastisk kurs i Pilestredet 46 om effektiv møteledelse. Selv om det var mange som deltok var det dessverre ingen fra rektoratet, dekanatene og få ledere for styrer, råd og utvalg tilstede. Noe som i seg selv sier noe om utfordringen til HiOA: De som trenger opplæringen får den dessverre ikke.

Høgskolestyret og diverse utvalg på høgskolen har ved flere anledninger tatt en rekke dårlige avgjørelser basert på dårlig møtekultur og møteledelse. Varslingssaken i 2013, tildelingen av FoU-midler samme året, og nå nylig med stillingsbeskrivelsen til rektor.

Les de aktuelle sakene her: 

Etter at høgskolestyret ikke klarer å bli enige om hva de selv har bestemt mener jeg det er på høy tid å ta et oppgjør med en lite konstruktiv møtekultur ved HiOA.

Tord Øverland

Det er leder for de ulike organenes viktigste oppgave å sørge for at det fattes klare vedtak, gjort på en god, rettferdig og tydelig måte, slik at organisasjonen kan jobbe etter vedtakene som blir fattet. Usikkerhet sprer seg som ild i tørt gress når man fatter utydelige vedtak.

Jeg har sittet på utallige møter og lurt på om dette er en vedtaks-, informasjons- eller en diskusjonssak, eller hva som faktisk er formålet med møtet. Og hvor mange ganger kan vi bruke ord som «robust» uten å definere hva man legger i ordets betydning? Det har slått meg at klart språk, et tydelig mandat og et godt strukturert møte er alfa og omega for å ta de gode avgjørelsene. Selv om jeg ikke alltid er enig i det som blir vedtatt, så vet jeg hvertfall hva utfallet er.

Det er også viktig man på HiOA diskuterer rolleforståelse i plenum. Hva vil det si å være sekretær eller leder? Hva er oppgaven til representantene? Hvem representerer man? Hvordan ønsker man debattklimaet? Dette er spørsmål man burde diskutere nå som det skal velges nye representanter til styrer, råd og utvalg.

Nå må det tas grep, i alle ledd av organisasjonen. Vi trenger at sekretærer for styrer, råd og utvalg får gode maler og rutinebeskrivelser slik at jobben deres blir lettere. Vi trenger en forretningsorden som sier noe om voteringsorden, taleliste, hvordan fremme endringsforslag. Vi trenger at det arrangeres et seminar hvor representanter må delta og man diskuterer de tingene som er belyst i dette leserinnlegget i plenum og mindre grupper.

HiOA kan nå ta et skikkelig oppgjør med møtekulturen  fra og med neste periode, skal vi ligge foran med god møtevirksomhet eller skal vi komme haltende etter?

Jeg tror at hvis ikke HiOA nå tar grep om noe så grunnleggende som god møtevirksomhet så vil vi aldri klare å skape den institusjonen vi alle snakker om.

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS