— Jeg har foreslått i møte med HiSF at Universitetet i Bergen kan gi et hjem til fag og utdanninger som ikke finner sin plass i en profesjonshøgskole, men det har jeg ikke fått noe svar på, sier rektor Dag Rune Olsen ved UiB.

UiB-rektor Olsen har tilbudt å overta fag

Rektor ved Universitetet i Bergen har tilbudt seg å overta deler av porteføljen til Høgskulen i Sogn og Fjordane. Høgskolestyret har ikke diskutert forslaget.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Styret ved Høgskulen i Sogn og Fjordane gir seg ikke. Sist uke vedtok de å opprettholde vedtaket sitt om at deres primære ønske er å fortsette alene som selvstendig høgskole.

Dette skjer til tross for sterkt press fra departementet og flere møter med statsråd og statssekretær som har gjort det klart at de mener at høgskolen i Sogndal er for liten til å fortsette alene. Styret vedtok likevel en plan B, dersom departementet fortsatt mener at de må finne seg samarbeids- og fusjonspartnere.

Plan B med UiB

Høgskolens plan B er formulert slik i vedtaket: 

«Subsidiært går styret inn for ein tettare integrasjon mellom Høgskulen i Sogn og Fjordane, Høgskolen i Bergen , Høgskulen i Volda og Universitetet i Bergen med sikte på å etablere eit framtidig fleircampusuniversitet på Vestlandet. HiSF legg til grunn at dette alternativet berre er aktuelt dersom UiB er med frå starten.»

Jeg har foreslått at UiB kan gi et hjem til fag og utdanninger som ikke finner sin plass i en profesjons=høgskole.

Dag Rune Olsen

Olsen foreslo virksomhetsoverdragelse

Rektor Dag Rune Olsen ved Universitetet i Bergen (UiB) sier til Khrono at han ikke tolker høgskolestyrets vedtak som en invitt til Universitetet i Bergen. 

— Tvert imot. Både signaler jeg har sett gjengitt i media fra debatten i styret og også dette vedtaket tolker jeg dithen at Høgskulen i Sogn og Fjordane ikke er interessert i å bli underlagt ledelse fra noen andre utdanningsinstitusjoner, sier Olsen. 

— Men i sin plan B uttaler de seg om et alternativt flercampusuniversitet som kan bli aktuelt på sikt, men bare dersom UiB er med?

— Jeg synes signalene fra høgskolen er veldig tydelige på at de ønsker en eneste ting, og det er å fortsette alene. Jeg har foreslått i møte med HiSF at Universitetet i Bergen kan gi et hjem til fag og utdanninger som ikke finner sin plass i en profesjonshøgskole og at vi kan foreta en virksomhetsoverdragelse på disse områdene, men det har jeg ikke fått noe svar på, sa Olsen til Khrono fredag formiddag.

Han presiserer at dette forslaget forutsetter at HiSF samarbeider med Høgskolen i Bergen (HiB) om de øvrige fagområdene i «det klassiske høgskoleoppdraget». Olsen legger til at han også har foreslått flere samarbeidsprosjekter som blant annet innebærer løsere tilknytning til forskergrupper og professor 2-samarbeid med Høgskulen i Sogn og Fjordane.

Løkeland: Ikke diskutert virksomhetsoverdragelse i styret

Rektor ved HiSF, Åse Løkeland (bildet over), bekrefter overfor Khrono fredag ettermiddag at alternativet og forslaget om virksomhetsoverdragelse av deler av HiSF til Unviersitetet i Bergen ikke ble lagt fram for høgskolestyret under deres siste møte forrige uke på Gloppen hotell.

— Der ble styret invitert til å foreta hovedvalg og det er gjort nå. Primærstandpunktet er selvstendighet med forpliktende samarbeid. Det følger vi opp. Plan B vil først være aktuell dersom Stortinget ikke gir sin tilslutning til vår selvstendighetslinje, presiserer Løkeland.

— Før vi kan diskutere virksomhetsoverdragelse må vi velge hovedlinje, og det har vi gjort nå. Og dersom Universitetet i Bergen blir med på det som er vår plan B, en tettere integrasjon - og på sikt et flercampusuniversitet - så vil en virksomhetsoverdragelse ikke være nødvendig. Da vil vi jo være på samme lag, sier hun. 

Løkeland forteller at hun sendte epost til UiB-rektor Dag Rune Olsen fredag,  med konkrete forslag til hvordan et mer forpliktende samarbeid kan utvikles. Hun nevner blant annet at høgskolestyret i Sogndal er interessert i å dele stillinger, ha felles administrative funksjoner og samarbeide om større fellsprosjekter.  

UiB-rektor Dag Rune Olsen bekrefter overfor Khrono søndag ettermiddag at han har mottatt epost om ulike samarbeidsprosjekter fra Løkeland etter at han snakket med Khrono fredag formiddag, og at han dermed tolker HiSFs vedtak om plan B som et seriøst ønske og forslag. 

— Jeg tar disse forslagene med meg inn i styremøte på UiB kommende torsdag som orientering under eventuelt, skriver han  i en sms.

Urealistisk forslag?

— Hvor realistisk tror du et flercampusuniversitet med UiB i spissen er? Vedtaket hos dere kan se ut som en måte å kjøpe seg tid på? 

— For meg er det så enkelt som at departementet har spurt oss hva vi ønsker. Vi svarer på det. Og hvis departementet ikke lar oss fortsette alene så er vi jo klar over at vi har en eier som kan bestemme noe annet, og da må vi bare innrette oss etter det, sier hun.

— Departementet har vel allerede gitt klar beskjed om at dere ikke kan fortsette alene? 

— Ja, det har du vel rett i, men meldingen deres skal legges fram for Stortinget, og de skal få flertall for den, så vi får se hva som skjer, sier Løkeland.

Nylig har det også kommet opp et forslag fra Høgskulen i Volda om fusjon mellom høgskolene i Volda, Sogn og Fjordane og Lillehammer. 

— Hva tenker du om en Lillehammer-vri? 

—  Jeg tenker at det forslaget kom ikke opp fem på tolv, men faktisk ti over tolv, sier hun og sier at hun orienterte høgskolestyret i Sogn og Fjordane om forslaget, men at det ble ikke realitetsbehandlet.

Styremøte i Bergen denne uka

UiB-rektor Dag Rune Olsen har ikke noe hastverk når det gjelder fusjoner og minner om at departementet også har sagt at UiB kan bestemme selv om de ønsker fusjoner eller ikke. Olsen frykter heller ikke konkurranse fra et gigantuniversitet i Trondheim, der NTNU kan komme til å bli over dobbelt så stort som Universitetet i Bergen. Olsen har tidligere sendt forespørsel ut til den enkelte fakultetene ved UiB og spurt om de er interessert i å utrede en sammenslåing med Høgskolen i Bergn (HiB). 

— UiB har styremøte kommende uke og jeg må jo diskutere med styret om hva de ønsker videre, men umiddelbart har vi ingen fusjonsplaner, sier Olsen. 

Haugstad: Riktig retning

Statssekretær i Kunnskapsdepartementet, Bjørn Haugstad (bildet over), sier i en kommentar til universitetsavisa På Høyden at han ser på vedtaket til styret ved Høgskulen i Sogn og Fjordane som et skritt i riktig retning:

— Det er et skritt i riktig retning, på den måten at det åpner for noe mer enn tidligere, sier han.

— Jeg velger å ikke tolke for mye. Jeg oppfatter at enkelte fagmiljøer i Sogn og Fjordane ser at UiB er faglig mest interessant, sier statssekretæren.

Ifølge samme avis har styret ved Høgskolen i Bergen avvist å rette en formell henvendelse til Universitetet i Bergen om å utrede fusjon mellom disse to. De mener at det er nok av UiB foretar en eventuell utredning. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS