Høgskolestyrets møte den 18.desember i fjor vedtok enhetlig ledelse og kriterier for tilsatt rektor. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Utvetydig vedtak om krav til ny rektor

Samtlige styremedlemmer har godkjent protokollen og vedtaket om at den nye rektoren på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) må ha doktorgrad. Likevel er det ulike oppfatninger om vedtaket i ettertid.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Høgskolestyret er uenig med seg selv om hvilket vedtak som egentlig ble fattet på styremøtet i desember, der de formelle kompetansekravene til ny rektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus ble vedtatt.

Striden står om det er et absolutt krav at den nye rektoren må ha doktorgrad eller ikke. Flere styremedlemmer mener nå at kravet ikke kan tolkes så bokstavelig, og at det også må kunne åpnes for søkere som for eksempel er professor, men ikke har doktorgrad. 

Les også: Uenighet om krav til ny rektor

Godkjent protokoll

En Khrono-leser har gjort oppmerksom på at protokollen er godkjent av alle styrets medlemmer og lagt ut på høgskolens nettsider 16. januar.

Og vedtaket er utvetydig: 

«Styret slutter seg til forslag til stillingsbeskrivelser for rektor og prorektorer, med de endringer som framkom i møtet. Det stilles formelt krav til oppnådd doktorgrad til stillingen som rektor og prorektor for forskning og utvikling, men ikke til stillingen som prorektor for utdanning».

Les hele protokollen her: Styreprotokoll 18.desember 2014

Jeg tolker kravet til doktorgrad som tydelig retningsgivende og at formuleringen i styrevedtaket var helt bevisst og skal tolkes absolutt.

Kari Toverud Jensen

Både professor Ragnar Audunson og professor Anton Havnes, som begge er medlemmer av styret, har stilt spørsmål ved det formelle kravet om doktorgrad, som de selv stemte for på styremøtet og senere har godkjent styreprotokoll på, og hvordan det skal tolkes.

— Er man funnet professor-kompetent, så ligger det et nivå over doktorgrad. Jeg tolker derfor vedtaket slik at det må holde at man er professor, selv om man ikke har doktorgrad, sa Audunson i Khrono denne uken.

Anton Havnes mener at vedtakets formulering er uheldig.

— Jeg ser at dette kommer uheldig ut, noe avhengig av hvordan formuleringen som styret vedtok tolkes, sa han til Khrono.

—Vedtaket var bevisst

Styreleder Kari Toverud Jensen (i midten på bildet over) sier at hun tolker vedtaket i høgskolestyret som et absolutt krav om doktorgrad.

— Jeg tolker kravet til doktorgrad som tydelig retningsgivende og at formuleringen i styrevedtaket var helt bevisst og skal tolkes absolutt, sier hun i en epost til Khrono.

Likevel åpner hun for særskilte unntak for professorer.

— Når det gjelder professor så mener jeg at dersom professorkompetansen er tilkjent på bakgrunn av omfangsrik og substansiell vitenskapelig produksjon så er det implisitt gitt at personen har reell forskningskompetanse selv om vedkommende ikke har formell forskerutdanning. Jeg mener at professorkompetanse trumfer en doktorgrad fordi den også inneholder mye mer, bl.a. erfaring med forskningsledelse og utdanning. Uansett, jeg tror dette vil være særskilte unntak, sier hun.

Viktig for å bli universitet

— Jeg har tillit til at gruppen som skal vurdere søknadene vil gjøre fornuftige helhetlige vurderinger av hver søker, i henhold til styrets intensjon slik at vi får den beste rektorkandidaten, sier hun.

Hun legger til at med universitetssatsingen, så er HiOAs mål at 70 prosent av de faglig tilsatte skal ha førstestilling, og helst doktorgrad.

— Det er derfor viktig at rektoren som skal lede en institusjon med en slik profil også har doktorgrad, sier hun.

 

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS