Professor Elisabeth Eide vil snakke om pressens dekning av terroraksjonen mot Charlie Hebdo på yringsfrihetsseminaret på Høgskolen i Oslo og Akershus fredag. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Brennhett seminar om ytringsfrihet på HiOA

Terroraksjonen mot Charlie Hebdo har gjort seminaret om ytringsfrihet ved Institutt for journalistikk og mediefag mer aktuelt enn arrangøren kunne tenkt seg.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Debatten om ytringsfrihetens dilemmaer preger den norske offentligheten etter terroraksjonen i Paris forrige uke. Angrepet på satiremagasinet Charlie Hebdo setter også sitt tydelige preg på seminaret om ytringsfrihet på journalistutdanningen på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) fredag.

«Terroraksjonen reiser grunnleggende spørsmål: Hva er kjernen i ytringsfriheten? Hva når ytringsfriheten kolliderer med andre menneskerettigheter? Hvordan bruker pressen ytringsfriheten?» heter det i invitasjonen til seminaret.

Les også:

Kierulf og Eide

Der skal juristen Anine Kierulf, som nylig forsvarte sin doktorgrad ved Universitetet i Oslo, ta for seg kjernen i ytringsfriheten og snakke om de store linjene fra 1814 fram til dagens aktuelle hendelser. Kierulf har blant annet vært rådgiver for Europarådet i spørsmål som gjelder ytringsfrihet.

Professor Elisabeth Eide ved journalistutdanningen skal både snakke om pressens dekning av Snowden-saken og om dekningen av terroraksjonen mot Charlie Hebdo. Hun drar linjer fra debatten om karikaturtegningene til dagens debatt om ytringsfrihet.

Seminaret markerer oppstarten av kurset Medier og samfunn for førsteårsstudentene på journalistutdanningen, men førstelektor Audgunn Oltedal understreker at det er et åpent seminar som hun regner med vil ha en allmen interesse.

— Vi synes dette er et såpass interessant og aktuelt tema at det kan ha interesse for mange andre enn studentene. Det er fint hvis flere enn bare studentene kommer, sier hun.

Ble aktualisert

Seminaret var planlagt lenge før terroraksjonen i Paris, og har vært en del av kurset Medier og samfunn gjennom mange år. Oltedal forteller at programmet hovedsaklig står fast, men at det er gjort noen mindre endringer.

— Den største endringen er at Elisabeth Eide også skal ta for seg pressens dekning av terroraksjonen mot Charlie Hebdo, men jeg regner med at mye av diskusjonen vil knytte seg til den dagsaktuelle debatten, sier Oltedal.

Sentrale temaer i kurset Medier og samfunn er hvilke konflikter journalister møter når de bruker ytringsfriheten. Et av spørsmålene som tas opp er om det er forskjell på ytringsfrihet og pressefrihet, hvordan bruker journalister menneskerettighetene og hva innebærer det å ivareta menneskerettighetene i møtet med «de andre». Undervisningen skal gi kunnskap om menneskerettighetene og innsyn i prinsipielle spørsmål om hvordan de blir praktisert, står det i kursplanen.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS