Leder for Studentparlamentet, Tord Øverland, forteller om året som gikk og forventinger til det nye året. Foto: Wanda Nathalie Nordstrøm

Ønsker seg bedre debattklima

Studentleder Tord Øverland har et mistillitsforslag hengende over seg, men ser framover og ønsker seg et bedre debattklima.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For snart et år siden sto Tord Øverland fram med sin historie som Khrono ga tittelen «Superhelt møtte veggen i studentenes tjeneste». Han hadde gått på en smell som studentpolitiker, men med god hjelp fra lærere og andre hadde han kommet over kneika. Med sin åpenhet åpnet Øverland opp for en rekke andre saker og intervjuer om studenter og psykisk helse i Khrono.

Noen måneder senere følte Øverland seg pigg nok til å gå på et år som leder av Studentparlamentet på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), og han har et svært aktivt halvår bak seg.

Les også: Nye studentledere klare for full innsats på heltid

— Jeg har en fantastisk gjeng med meg i arbeidsutvalget med Tamara Valdueza Eiret som nestleder, læringsmiljøansvarlig Jørgen Ringen Andersen og Kine Nossen som fagpolitisk ansvarlig. Flinke og herlige mennesker jeg ikke hadde klart meg uten, sier Øverland.

Han trekker også fram parlamentets faste stab og mange ivrige tillitsvalgte som helt avgjørende hjelpere og inspiratorer i en hektisk hverdag.

Den nye rektoren må ha en klar og tydelig stemme.

Tord Øverland

Jeg håper HiOA i større grad klarer å se studentene som en ressurs.

Tord Øverland

(Arbeidsutvalget samlet da de startet opp i sommer.)

Mørk sky rett før jul

Helt på tampen av fjoråret dukket det dog opp en mørk sky i form av et mistillitsforslag. Forslagsstilleren William Sæbø mener ifølge sakspapirene som er sendt ut at «studentdemokratiet i lang tid har ligget i vanry» og han har ikke lenger tillit til at arbeidsutvalget i parlamentet tar gode avgjørelser. Derfor fremmer han mistillit mot Tord Øverland som øverste leder. 

Les også: Mistillit mot studentleder

Det er en tung og alvorlig sak, som likevel ikke klarer å ta fra Øverland gløden når han forteller både om debattene og sakene han og resten av parlamentet har hatt i det halvåret som har gått, og sakene han gleder seg til i det halvåret som ligger foran ham.

— Mistillitsforslaget skal behandles 13. januar, men jeg må jobbe som vanlig fram til dette er avklart, sier han.

— Jeg synes rektorsaken, skolepengeaksjonene og kvalitetsdebatten alle viser at studentene på Høgskolen i Oslo og Akershus ofte er tidlig ute med å ta standpunkt og også er med på å forme debatten. Det er en drøm at vi skal klare å bli enda tydeligere, sier Øverland.

Nytt parlament og mistillit

Syklusen i Studentparlamentet gjør at arbeidsutvalget som nå har sittet i et halv år, rett før jul takket av det gamle parlamentet, og i januar skal de ønske et nytt parlament velkommen. 

Valget til selve parlamentet skjer på høsten, til arbeidsutvalget på våren.

— Den opprinnelige planen var at vi skulle ha oppstartseminar etterfulgt av første møte 27. januar, forteller Øverland, men nå skal vi ha et ekstraordinært møte 13. januar.

— Ja, du har fått mistillit mot deg. Hvordan føles det?

— Det er en alvorlig sak som jeg er opptatt av at parlamentet behandler på en korrekt og ordentlig måte, men det er selvsagt også tungt, sier Øverland.

Les også: Mistillit mot studentleder

Han legger til at han er glad for at hele arbeidsutvalget stiller seg bak ham, og har sagt at de også går av hvis Øverland får parlamentet mot seg den 13. januar. Kontroll- og organisasjonskomiteen skriver i sine kommentarer til saken at de mener begrunnelsen for mistilliten er tynn.

Både Sæbø og Øverland sier at de ikke ønsker å utdype sine standpunkter i media, men vil komme fram med sine meninger i møtet den 13. januar. Normalt er slike møter lukket, men den som har fått mistillit mot seg kan kreve at møtet er åpent, og Øverland har bedt om åpent møte.

Ny rektor skal ansettes

— Jeg synes rektorsaken, skolepengeaksjonen og kvalitetsdebatten alle viser at studentene på Høgskolen i Oslo og Akershus ofte er tidlig ute med å ta standpunkt og også er med på å forme debatten. Det er en drøm at vi skal klare å bli enda tydeligere, sier Øverland.

— Hvem og hvordan er den nye drømmerektoren?

— Jeg vil ikke være med å spekulere på navn nå. Men jeg vil gjerne mene mye om kvaliteter den nye rektor bør ha. Den nye rektoren må ha en klar og tydelig stemme. Det må være en person som kan og vil samle hele HiOA, og som vet å markedsføre hvor fantastiske mye bra det finnes på denne høgskolen, sier Øverland og legger til:

— Vi er landets tredje største utdanningsinstitusjon, vi ligger i hovedstaden. Vi utdanner store deler av morgendagens arbeidskraft, med andre ord ligger forholdene kort sagt til rette for å ta en betydelig større plass i samfunnet og få mye større oppmerksomhet enn det som er tilfellet i dag.

— Er studentene glade for at kravet om doktorgrad i kravene til ny rektor ble opprettholdt?

— Vi er litt bekymra for at det kan snevre inn tilgangen til kandidater. Stillingen er et åremål på fire år, og det er fullt mulig å få dette endret ved neste korsvei, sier Øverland.

Vil ha bedre debattklima

Øverland og de andre studentpolitikerne på HiOA har diskutert debattklimaet på HiOA denne høsten, både det som kommer til uttrykk i Khronos spalter, men også i andre sammenhenger.

I et intervju med Khrono rett i forkant av høgskolestyrets møte, som vedtok å etablere ordning med ansatt rektor på høgskolen, uttalte Eline Weidemann Stølan til Khrono blant annet:

— Jeg synes folk som deltar i debatten bør skjerpe seg og ikke bruke ufine karakteristikker om andre. Det er negativt, og det overrasker meg at debattnivået er såpass lavt på en av landets største utdanningsinstitusjoner, sa Stølan.

Les også: Spenning til siste slutt

— Jeg er enig med Stølan, sier Øverland og legger til:

— Det har blitt litt for mye hakking og for lite konstruktiv debatt i høst. 

Selv mener Øverland studentene selv organiserer sine møter og debatter meget profesjonelt og han tror at en del ansatte hadde hatt noe å lære av dette.

— Så får vi studenter gå i bresjen og sørge for en tone og et klima i debatten som åpner for at alle kan delta, og jeg vil oppfordre ansatte til å ta turen innom et av våre møter dersom man ønsker å lære, mener Øverland.

Et aktivt halvår

Øverland og hans arbeidsutvalg trådte inn i sine verv 1. juli. Og de kan se tilbake på et aktivt halvår. De første oppgavene knytter seg til semesterstart og mottak av nye studenter, og informasjonsarbeid og kontakt med de ferske studentene. Deretter ble rektordebatten tidlig satt på dagsorden i Studentparlamentet og de diskuterte seg fram til et standpunkt i spørsmålet om valgt eller ansatt rektor, og var blant de første som flagget sitt standpunkt: Studentene vil ha ansatt rektor.

— Skolepengesaken dukket jo opp i forbindelse med statsbudsjettet. Her hadde vi jo både en vellykket markering samme dag, men også en flott festdag den 17. november der man samlet studentmiljøer landet rundt for å vise sin motstand, sier Øverland.

Andre saker på dagsorden for studentpolitikerne er statsråd Røe Isaksens finansieringsutvalg, konkretiseringen av langtidsmeldingen for forskning og utdanning og ikke minst strukturdebatten i universitets- og høgskolesektoren.

— Min ambisjon er at vi skal være med å prege disse viktige debattene også, slik vi har bidratt inn i saken om skolepenger og i den mer interne saken om rektor på HiOA, sier Øverland.

Bedre kvalitet

Studentene var tidlig ute med å advare mot at man brukte for lang tid med å få nytt kvalitetsikringssystem på plass etter fusjonen. Øverland er derfor blant flere som ikke var spesielt overrasket over at NOKUT ga HiOA stryk på kvalitet i september.

— Jeg er ikke så opptatt av å si «hva var det vi sa», men jeg trekker det fram for å synliggjøre at studentdemokratiet på HiOA ofte er tidlig ute å flagge viktige saker på høgskolen, sier han.

Øverland forteller at studentrepresentantene har avholdt kvalitetsmøte og idédugnad på kvalitet og Studentparlamentet har vedtatt en tiltakspakke knyttet til arbeidet HiOA nå må gjøre for å oppnå godkjent karakter i neste NOKUT-evaluering.

Her er noen eksempler fra studentenes «pakke»:

  • HiOA må synliggjøre og formidle viktigheten av å evaluere, og hensikten med å evaluere ut til studenter og ansatte. Studenter og ansattes rolle i prosessen må også formidles ut.
  • «Si ifra»-siden må ha en enkel nettadresse og være lett å finne fram til fra forsiden.
  • Det må opprettes et rapporterings-/avvikssystem, der studentene anonymt kan rapportere feil, mangler og brudd på reglene inn til HiOA. Eventuelle kommentarer om studenter og ansatte skal ikke offentliggjøres.

— Jeg håper HiOA i større grad klarer å se studentene som en ressurs og kobler oss inn i sitt kvalitetsarbeid, avslutter parlamentslederen.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS