Ønsket mindre feighet og mer ulydighet i akademia

Publisert - Sist oppdatert
null Foto: HiOAs medieseksjon

null Foto: HiOAs medieseksjon

Professoren og sosialmedisineren, Per Fugelli (74) døde onsdag morgen. I et foredrag fra 2014 refset han landets akademikere for manglende mot: Mangelen på modige stemmer er epidemisk for akademia, kunsten og mediene. Norge er blitt et feigt land, sa han.

(Se Per Fugellis foredrag fra 2014 om feighet og mangel på mot i akademia nederst i saken).

Professor Per Fugelli døde onsdag morgen på Jæren, med sine nærmeste rundt seg.

På sin facebookside onsdag skrev Fugellis sønn Aksel, følgende:

«I går kveld sto en kraftig skinnende regnbue over Jæren, regnbuens ende gikk ned midt i Orrevannet. Vi plukket årets siste blåklokker og tok med inn til nattbordet. Store flokker med svaler og stær kretset rundt hytta. Jeg tok et par kast med fluestanga i Orre-elva, rett utenfor hytta, og fikk opp en laks, for første gang på fem år, det pleier ikke gå laks i denne elva.

Jeg tok laksen inn på rommet hans og spurte om han var sulten, selv om han hadde sluttet å spise, da smilte han. I går kveld fikk barnebarna hver sin alenestund med far, for vi visste at denne natten kunne bli den siste, og vi voksne satt med han gjennom natten.»

Den modige kritikk er mer nødvendig enn noen gang fordi makten sminker seg med kommunikasjons-
rådgivere.

Per Fugelli
Professor

Mer mot, kritikk og ulydighet

Fugelli var kreftsyk i flere år og snakket åpent om sykdommen. I august i år skrev han sin siste kronikk i Aftenposten hvor han fortalte at han skulle til Jæren for å dø.

På en konferanse om dannelse og mot i akademia trollbandt professor Fugelli et fullsatt auditorium på Høgskolen i Oslo og Akershus da han oppfordret landets akademikere til mer mot, mer kritikk og ulydighet, mindre feighet og færre kommunikasjonsrådgivere. 

— Mangelen på modige stemmer er epidemisk for akademia, kunsten og mediene. Norge er blitt et feigt land. Universitet og høgskoler bør gi studentene avsmak for makt og stimulere til kritisk tenkning og ulydighet, sa Per Fugelli i foredraget sitt.  

Han oppfordret til mer mot, mer kritikk og ulydighet, mindre feighet og færre kommunikasjonsrådgivere.

For mange tamme hjerner

«Mot er alle dyders mor», sa Fugelli og mente og at det er for mange tamme hjerner ved universitet og høgskoler og at det tenkes for mye i flokk og «hjernelag» - noe som kan føre til overfladiskhet og at altfor mange tenker likt. 

— Den modige kritikk er mer nødvendig enn noen gang fordi makten sminker seg med kommunikasjonsrådgivere, sa Fugelli.

Han avsluttet med et sitat fra Brødrene Løvehjerte, der Karl og Jonatan kjempet i Nangijala mot den onde Tengil. På et tidspunkt holder de på å miste motet, fordi de var i stor fare, men Jonatan ville ikke gi opp kampen mot det onde: 

— For ellers er jeg ikke noe menneske, men bare en liten lort, sa Jonatan.  

Les også: Norge er blitt et feigt land

Nå er Fugelli selv på vei til Nangijala.

Under her får du et gjenhør med Per Fugellis foredrag.

 

Fakta

Per Fugelli (1943 - 2017)

Lege og en av landets mest markante sosialmedisinere i den offentlige debatten.

Han var professor i allmennmedisin ved Universitetet i Bergen 1984–91 og ved Seksjon for sosialmedisin samme sted 1991–92.

Fra 1992 har han vært professor i sosialmedisin ved Universitetet i Oslo. Var medlem i Verdikommisjonens styringsgruppe.

Fugelli har kritisert både medisinere og politikere og vært motstander av byråkratiseringen av norske helseinstitusjoner.

Fugelli arbeidet for en humanistisk tilnærming til helse- og sosialpolitikken der hele mennesket settes i sentrum. Han mente helsebegrepet i større grad må omfatte psykososiale aspekter og at strenge pålegg om helseriktig adferd kan virke mot sin hensikt.

Fugelli var opptatt av at helse avhenger av fellesskap med andre mennesker.

Et av hans mest kjente utsagn er: «Ikke vær et ett-tall på jorda. Bry deg om flokken din.»

Frihet er et kjernebegrep i Fugellis sosialmedisinske forståelse. Han har tatt til orde for å ta vare på verdigheten til sårbare grupper som fattige funksjonshemmede og etniske minoriteter, for eksempel i debatten om romfolket 2012–13.

Etter at han selv fikk en kreftdiagnose i 2009 har Fugelli kjempet for å «hente døden frem fra fengselet for de forbudte ord» og åpne opp for å snakke om hva det betyr å være alvorlig syk. Om dette har han blant annet skrevet boken Døden skal vi danse?

I 2013 mottok Fugelli Fritt Ords pris for «å ha gitt en stemme til kreftsyke og de som står ansikt til ansikt med døden.»

Etterlater seg et omfattende sosialmedisinsk populærmedisinsk og helsepolitisk forfatterskap.

Kilde: Store Norske Leksikon