Rektor Curt Rice ved Høgskolen i Oslo og Akershus liker tanken om at høgskolen, snart universitetet, får en nasjonal rolle som leverandør av utdanning gjennom oppkjøp av Studiesenteret. Foto: Siri Øverland Eriksen

Ønsker å bli en nasjonal leverandør av utdanning

Høgskolen i Oslo og Akershus vil kjøpe 80 prosent av Studiesenteret.no for å kunne levere utdanning til hele landet, på steder der det ikke finnes noe campus-tilbud.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) og Studiesenteret.no AS har inngått en intensjonsavtale som innebærer at HiOA blir majoritetseier i selskapet.

HiOA gjennomfører overtakelsen av Studiesenteret som en emisjon, der det utstedes nye aksjer for 3 millioner kroner. Oppkjøpet må godkjennes av høgskolestyret, som har møte 6. september.

Utdanning i nettverk

Studiesenteret driver med distribuert utdanning, i hovedsak nettbasert utdanning, i et nettverk som består av en rekke kommuner og høgskoler/universiteter.

I dag leverer blant annet Høgskolen i Sørøst-Norge lærerutdanning, Høgskolen i Innlandet økonomiutdanninger, og Nord universitet studium i innkjøpsledelse. Også NLA høgskolen og Høgskolen for landbruk og bygdeutvikling har studietilbud gjennom senteret.

Dette er et ledd i en utvikling der utdanning i økende grad også må skje utenom den klassiske campusbaserte
utdanningen.

Curt Rice

Nasjonal rolle

Rektor Curt Rice ved Høgskolen i Oslo og Akershus sier at hensikten er å styrke høgskolens rolle som nasjonal leverandør av utdanning.

— Dette er et ledd i en utvikling der utdanning i økende grad også må skje utenom den klassiske campusbaserte utdanningen, der vi kan nå et bredere publikum, og der man i økende grad setter sammen  kurs fra ulike institusjoner. Studiesenteret gir oss en infrastruktur som gjør at vi kan ta  et slikt nasjonalt ansvar, sier Rice, som legger til at han liker tanken på at HiOA  ikke bare skal ha et regionalt ansvar for utdanning, men også ta et nasjonalt ansvar.

Vil ha med konkurrenter

— Når HiOA blir majoritetseier, vil dere fortsatt ha med konkurrerende studietilbud til HiOAs egne, for eksempel så tilbyr jo Høgskolen i Sørøst-Norge lærerutdanning og Høgskolen i Innlandet økonomutdanning?

— Vårt mål er å øke tilbudet som gis gjennom Studiesenteret, og vi er ikke i stand til å tilby alt ved hjelp av HiOA-ressurser. På sikt ønsker vi å utvikle flere tilbud forankret i miljøer på HiOA, noe vi også har diskutert med dekanene, sier Rice.

Her kan du lese alle styrepapirene om saken. 

Vil være med videre

Høgskolen i Innlandet (HiNN) tilbyr blant annet årsstudium i bedriftsøkonomi og i organisasjon og ledelse gjennom Studiesenteret.

Prodekan Kristin Stevik ved Avdeling for Økonomi- og ledelsesfag sier at HiNN ønsker å bli med videre som samarbeidspartner.

— Vi har hatt et veldig godt møte med HiOA og kommer til å ha en dialog videre om hvilke muligheter som ligger i det for oss, sier hun.

Godt samarbeid

Visedekan for grunnskolelærerutdanningen ved Høgskolen i Sørøst-Norge (HSN), Anne Fængsrud, sier at HSN har hatt et godt samarbeid med Studiesenteret.no gjennom mange år.

— Vi har ingen gyldig avtale med Studiesenteret.no nå, men med lokale aktører som er en del av nettverket, sier hun.

— Kommer dere til å fortsette samarbeidet med Studiesenteret.no når HiOA blir majoritetseier?

— Det er det vanskelig å si noe om nå, men vi har vært fornøyd med samarbeidet vi har hatt så langt, sier hun.

Etterutdanning

Rice trekker fram etter- og videreutdanningstilbudene ved HiOAs School of Management som eksempel på hva som kan tilbys gjennom Studiesenteret.

— Dette gir oss en mulighet for å videre utvikle etter- og videreutdanningsmarkedet. Dette kan bli veldig stort, for med dagens hastighet i utvikling av kunnskap kreves enda mer etter- og videreutdanning for å holde seg oppdatert, sier han.

Greit for eier

Ifølge styrepapirene som følger saken er HiOAs eier Kunnskapsdepartementet positiv til overtakelsen av Studiesenteret, selv om det er strenge regler for hva slags aksjeselskaper høgskoler og universiteter kan eie.

«Vi har henvendt oss til departementet for å forhøre oss om hvordan de vil stille seg, og har fått bekreftelse på at en slik overtakelse er i tråd med deres ønsker for videreutvikling av Studiesenterets virksomhet», heter det.

Forutsetningen for å at høgskolen skal kunne eie aksjer i selskaper er at eierskapet er av faglig interesse for institusjonen.

Aksjetrøbbel

HiOA ble ifjor pålagt å selge seg ut av tre aksjeselskaper, som høgskolen fikk med på kjøpet da forskningsinstituttet NIBR ble en del av høgskolen.

Aksjene i to av selskapene er solgt, men det siste, Miljøforskningssenteret as, har det vist seg vanskelig å komme seg ut av. Selskapet er under avvikling, og Kunnskapsdepartementet har akseptert at HiOA utsetter avhendingen, går det fram av styrepapirene

Les også: Aksjetabbe på høgskolen

Viktig med en stor aktør

Styreleder Torkel Rørstarnd i Studiesenteret.no AS mener at HIOA vil bidra til å vitalisere visjonen i nettverket, som er å bringe høyere utdanning ut i hele samfunnet.

— Én ting er at vi får inn frisk egenkapital, som er viktig på kort sikt, men det aller viktigste er at man får en stor aktør innen høyere utdanning og forskning, som vil satse langsiktig. Avtalen gir våre eiere, medlemskommuner og nye medlemskommuner en fantastisk ressurs som vil gjøre mange lokalsamfunn mer attraktive, sier han, ifølge en nyhetssak på studiesenteret.no.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS