Rektor Gunnar Bovim ved NTNU kommer med råd som skal hjelpe politikere som Trond Giske (Ap) å ta kunnskapsbaserte beslutninger, her er de ombord på MS Sandnes i Arendal.

NTNU-rektorens råd til politikere i valgkamp

I starten av valgkampen kommer rektor Gunnar Bovim ved NTNU med råd til politikerne om havet, klima, helse og digitalisering. Råd som han mener kan hjelpe dem med å ta kunnskapsbaserte politiske beslutninger.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Arendalsuka (Khrono): Sammen med forskningsinstituttet Sintef kommer NTNU med råd til politikerne på fire tematiske områder. Rådene har de med seg til Arendalsuka, der politikerne er samlet og startskuddet for valgkampen har gått.

— Vi gir dem fakta som kan legges til grunn for utforming av politikk. Hva er kunnskapsbasen de kan bygge sine beslutninger på? Det vil vi hjelpe dem med, innen områdene energi og klima, helse, digitalisering og havrommet, sier han.

NTNU og Sintef presenterte rådene i Arendal, etter at begge først arrangerte en debatt om «Forskning i populismens tidsalder», der temaet var behovet for kunnskapsbaserte beslutninger i en tid der «fake news» og alternative fakta florerer.

Råd om nullutslipp

Et av de forskningsbaserte rådene Bovim trekker fram er at politikerne må sørge for at transport blir utslippsfri. Det skal skje ved å øke forskningsinnsatsen innenfor transportområdet, etablere nasjonale sentre for nullutslipp, og gjennom lover, regler og reguleringer sørge for at nullutslipp blir det foretrukne alternativet.

Det er vårt samfunns-oppdrag å gi politikerne våre kvalifiserte råd.

Gunnar Bovim

Vi gir dem fakta som kan legges til grunn for utforming av politikk. Hva er kunnskapsbasen de kan bygge sine beslutninger på?

Gunnar Bovim

«Vi må satse på en transportsektor uten utslipp, og skape produkter og tjenester som kan eksporteres og bidra til arbeidsplasser og verdiskapning»,  lyder dette rådet.

Et annet råd er å utvikle Helseplattformen, som er en felles pasientjournal og pasientadministrativt system i Midt-Norge, til en felles nasjonal løsning for den kommunale helsetjenester.

— Det blir et dokument som er vår personlige helse-selvangivelse, forteller Bovim.

Ser det som sin plikt

Han mener det er en plikt for forskningsinstitusjoner som NTNU og Sintef å komme med denne typen råd til politikerne.

— Det er vårt samfunnsoppdrag å gi dem våre kvalifiserte råd, sier han og forteller at de skal distribueres til politikerne nå i valgkampen.

Råd på fire felt

Innenfor hvert av de fire områdene kommer NTNU og Sintef med konkrete råd. På feltet energi og miljø, for eksempel, er det disse fire rådene politikerne får.

Innenfor energi og klima er rådene, i tillegg til å sørge for utslippsfri transport, å favorisere klimavennlige produkter og tjenester, sats kraftfullt på elektrifisering, og for dekarbonsering av fossilt brensel slik at det kan brukes uten klimagassutslipp i framtiden.

Innenfor helsekommer NTNU og Sintef også med fire råd, som blant annet gjelder digitalisering, kommunesamarbeid og jhelseforskning.

Skape nye eventyr

Innen digitalisering er rådene å sørge for et nasjonalt digitalt løft for å bedre Norges konkurransekraft. satse sterkere på digitalisering av offentlig sektor, styrke vesentlig forskning og høyere utdanning innen IKT-feltet, samt å øke kompetansen om digitalisering og IKT blant folk flest.

Og det siste området der politikere får forskningsbaserte råd gjelder havrommet. Her handler det blant annet om å sørge for å utvikle smarte skip, havner verft og havovervåkning, og dessuten utvinne marine mineraler, noe forskerne ved NTNU og Sintef mener kan bli vårt neste store industrieventyr.

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS