Stinn brakke på Universitetsplassen i Oslo.
Nye studenter klare for studier på Universitetet i Oslo.
På rad og rekke for å starte opp sine studier.
Svein Stølen holdt sin første velkomsttale.
Faddere klare for å hjelpe nye studenter.
Studentleder Jens Lægreid.

Fire råd til nye studenter

Svein Stølen kunne for første gang ønske nye studenter velkommen til Universitetet i Oslo, og ga dem fire råd på veien: Vær nysgjerrig, vær snill, reis på utveksling og, ikke minst: Ha ambisjoner.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I tur og orden fyltes universitetsplassen av faddere og blivende studenter, til Universitetets Symfoniorkester, mens rektor, parlamentsleder og resten av ledelsen stod i rett - en tradisjon siden 1923.

Irinka Séraudie (22, bildet under) hadde egentlig ikke tenkt seg til Oslo, men ser frem til det likevel.

— Det er jo et vakkert land, med fjorder og fjell, og jeg håper å komme meg nordover slik at jeg kanskje får se nordlyset i vinter, sa hun.

Det er to uker siden Svein Stølen troppet på som rektor for Universitetet i Oslo. 

Velkommen til Norges beste
universitet.

Svein Stølen

Livet er ikke et race til graven, det er mange øyeblikk som pusles sammen til den du er. Studietiden er venner, fag, oppturer og nedturer. Hver og en av dem skaper deg, så ikke la dem fare forbi.

Jens Lægreid

— Velkommen til Norges beste universitet, startet han, og fortsatte med en velkomst til de internasjonale studentene på engelsk.

— På samme måte som kanskje flere av dere har jeg i dag litt sommerfugler i magen. Dere er rykende ferske studenter. Jeg, en rykende fersk rektor. Dette er første gang jeg hilser nye studenter velkommen, men det har jeg også gledet meg til i flere måneder.

Fire råd fra Stølen

Stølen fikk igjen applaus, og hadde godt tekke på de nye studentene. Han hadde fire råd: Vær nysgjerrig, vær snill, reis på utveksling og, ikke minst:

— Ha ambisjoner på dine egne vegne og på samfunnets vegne. Det krever kanskje sene kvelder på lesesalen, men det er verdt det. Engasjer deg; i studiene, i studentlivet, i studentpolitikken, i samfunnsdebatten. Dine evner og kunnskaper kan forandre noe, skape noe, hjelpe noen.

— Livet er ikke et race til graven

Carl Orffs episke «O fortuna» innledet nytiltrådte parlamentsleder Jens Lægreids tale. Den egentlige teologistudenten motsa rektoren sin på at studentene er fremtiden.

— Studenter er jo også nåtiden. Derfor må en ikke anse studietiden som en mellomfase før livet skal begynne, stratet studentlederen.

Han mente at man ikke bør slite seg gjennom pensum fordi det er 10 studiepoeng i enden, og ikke vende sider i en bok for å komme nærmere slutten.

— Livet er ikke et race til graven, det er mange øyeblikk som pusles sammen til den du er. Studietiden er venner, fag, oppturer og nedturer. Hver og en av dem skaper deg, så ikke la dem fare forbi. Kos deg med fagene, les for kunnskapens skyld - ikke for studiepoengene, sa studentlederen, og fortsatte:

— Nå merker jeg at jeg får noen blikk i nakken her. Og jeg kan vel kanskje presisere at det definitivt er en fordel om dere klarer å kombinere leselyst og studiepoeng. Det er faktisk en klar fordel å stå på eksamen.

— Heldigvis må du ikke bli kjent med alle her - men jeg anbefaler at du forsøker å bli kjent med noen, og kanskje enda viktigere, at du forsøker å la noen bli kjent med deg, avsluttet han.

Fraks student i Oslo

Irinka Séraudie (22) skal ta et semester av masteren sin på UiO, innen molekylærbiologi. Hun hadde egentlig ikke planlagt å studere i Norge, men etter en del om og men tilbød hennes franske universitet henne UiO - og hun takket ja.

Hun har vært i Norge en knapp uke, og tror det blir et gøy semester. Åpningsseremonien skjønte hun ikke stort av, kun mindre deler av den var på engelsk.

— Og så var det fascinerende hvordan folk var stille og fulgte med. I Frankrike ville ingen fulgt med, og bare stått og snakket sammen, avslutter hun.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS