Kevin Hovdahl Holmli mener studiestøtte og studentboliger går hånd i hånd. Foto: Bjørnar Leknes

Heller ett universitet i sør enn ett universitet i nord

Studentleder ved Nord universitet, Kevin Holmli, viser til avstander når han mener at man like gjerne kunne fusjonert alle institusjoner mellom Oslo og Trondheim, framfor å skape ett universitet i nord.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

— Hva er de tre viktigste tingene du vil jobbe for dette året?

— Det viktigste er at vi har startet et helt nytt studentparlament, starter Kevin Hovdahl Holmli, nytiltrådt og første leder for Studentparlamentet på Nord universitet, og han fortsetter:

— Én viktig oppgave blir å bygge et parlament som fungerer og som sørger for god representasjon av alle ni definerte studiesteder, og de enda flere stedene vi driver utdanning på Nord universitet. Det viktigste er å få til en overbygning som fungerer og som studentene oppfatter som nyttig.

Det neste punktet hans er å få på plass studentombud, som de nå har fått inn i handlingsplanen å utrede, med mål om å få det inn i budsjettet for 2018.

— Det tredje er å få på plass et system for pedagogisk merittering. Dét er jo også noe som en del andre begynner å få på plass. Vi ser at som nytt universitet er det et veldig fokus på å få forskningen opp, det at det er status å forske, men tradisjonsmessig har jo både tidligere høgskolene i Bodø, Nesna og Nord-Trøndelag vært gode på utdanning - vi må passe på at vi ikke slipper på det, og da kan pedagogisk merittering være med på å dra det i riktig retning.

Med mer studiestøtte uten studentboliger så ryker alt på husleie. Studentboliger uten studiestøtte så har man ingenting å betale med og da masse tomme
studentboliger.

Kevin Hovdahl Holmli

Sliter med bygging av studentboliger

— Hvilket parti er best på høyere utdanning?

— Jeg må få lov til å skryte av regjeringen og samarbeidspartiene. De har virkelig levert mer enn den rødgrønne regjeringen på studentboliger. Vi har fått tildelinger til Mo i Rana og Levanger, forteller Holmli, og fortsetter:

— Men samskipnaden klarer ikke å bygge innenfor kostnadsrammene som er satt. Det er like dyrt å bygge der som i Bodø, men Bodø er definert som pressområde og får dermed mer midler tildelt per bolig. De har tomter og tegninger og allting, men regnestykket går bare ikke opp.

Krf og Venstre sørget for gjennomslag

— Men hvem er best på høyere utdanning?

— Jeg synes regjeringen har gjort det bra, men ikke klart å levere uten forhandlinger med samarbeidspartiene. Krf og Venstre har sørget for at vi har fått gjennom det vi har i denne perioden, spesielt Venstre har virkelig jobbet sammen med studentene, svarer han.

— Har man fusjonert nok innen høyere utdanning, eller bør det gjøres mer?

— Fusjon er krevende, det vet vi veldig godt vi som har fusjonert. Dersom man ser at man kan oppnå høyere kvalitet, så bør man fusjonere mer. Definitivt ikke for størrelsens skyld, må for å få noe konkret tilbake som gir studentene et bedre tilbud.

(Foto: Bjørnar Leknes)

— Bør det være ett eller to universiteter i nord?

— Det bør være to, sier han kontant, og forklarer:

— Nord universitet strekker langt sørover og er også et universitet for Midt-Norge. Vi supplerer og konkurrerer med NTNU om studentene i Trondheimsområdet, og det er mange derfra som begynner hos oss fordi de vil studere utenfor storbyen.

Han viser til at Nord-Norge er utrolig stort, med store avstander, og at Nord universitet har lengre avstand mellom nord og sør enn mellom Oslo og Trondheim.

— Så egentlig kan jo alle institusjoner mellom Oslo og Trondheim fusjonere. Jeg vet ikke hva UiO og NTNU synes om det, men slik kan vi jo oppnå målet om tre-fire universiteter i Norge, sier Holmli.

Krf og Venstre mot venstre?

— Hvem blir det neste universitetet i Norge?

— Det er mye som tyder på at det vil bli Høgskolen i Oslo og Akershus, da. 

— Hvem håper du blir kunnskapsminister etter valget?

— Det håper jeg blir en person som tar studentene på alvor, som lytter til oss, og som innfrir både på studentboliger og studiestøtte, sier han, og legger til:

— Det blir spennende først og fremst å se hvilke partier som havner i regjering, nå som Støre har sagt at han gjerne kan sitte i regjering med Krf og Venstre.

— Kan du gi tre råd til den som blir kunnskapsminister etter valget?

— Snakk med studentene, vær mye ute og rundt og hør på hvordan ting er på institusjonene. Jeg tror man kommer langt med god kommunikasjon mellom institusjoner og departement. Og så må vedkommende kjempe hardt for å få mest mulig penger til sektoren, da.

Det henger jo sammen

— Mer i studiestøtte eller flere studentboliger?

— Det må være både og, det henger jo sammen. Med mer studiestøtte uten studentboliger så ryker alt på husleie. Studentboliger uten studiestøtte så har man ingenting å betale med og da masse tomme studentboliger.

— Er heltidsstudenten viktig?

— Ja.

— Hvordan engasjerer man best studenter?

— Jeg tror man må finne saker og ting som er nært på studentene. Dersom man skal få engasjert bredt så må man jobbe med ting som opptar alle, og som betyr noe for alle studentene. Når det er valg til studentorganisasjonen, når man har møter med universitet eller studentsamskipnad, så føler ikke studentene at det angår dem i særlig grad. Men har man saker som gjelder enkeltemner, så engasjerer det langt mer.

Tror mange ikke sier fra

— Trakassering har vært sommerens tema i sektoren. Vet studentene hvor de kan gå for å si fra om denne type hendelser, og er studentene hos dere godt nok ivaretatt på dette området?

— Jeg tror det er veldig mange som vet hvor de kan få hjelp, men samtidig ser vi at det ikke er alle som vet hvor man skal gå. Har et stykke igjen, og det er veldig viktig at man fortsetter å jobbe med det. Tror det er mange som velger å ikke si ifra, og som blir sittende inne med det. Å få på plass studentombud på Nord er ett riktig steg på veien.

— Hvordan havnet du i lederstolen?

— Nei, jeg har egentlig engasjert meg i organisasjonsliv ganske lenge. Da jeg startet på studiet mitt hadde jeg en bakgrunn fra Elevorganisasjonen, som elevrådsleder og fylkesleder, så da jeg begynte på høyere utdanning hadde jeg mye erfaring allerede, forteller han, og fortsetter:

— Jeg ble klassetillitsvalgt, var studentrådsleder i to år, satt to år i høgskolestyret, før jeg stilte til studentleder ved Høgskolen i Nord-Trøndelag. Det å så bygge en felles organisasjon for studentene er jo et utrolig artig arbeid, så jeg stilte til leder, og ble valgt - heldigvis.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS