Hårreisende diskusjon om seksuell trakassering

Publisert - Sist oppdatert

Skulle tro vi levde på 1800-tallet, men det er altså 2017. Jeg må gni meg i øynene, skriver førsteamanuensis Tony Burner i dette innlegget om debatten rundt professor Nils Rune Langelands meldinger.

De siste dagenes diskusjoner om professor Langelands seksuelle trakasseringer av tidligere studenter er hårreisende.

Ikke fordi trakasseringene har forekommet gjennom sosiale medier. Ikke fordi det er en maktperson og samfunnsdebattant som misbruker makten overfor unge kvinner som verken har samme status eller makt.

Men det er hårreisende fordi nesten hver eneste tråd om saken på Facebook har blitt avspora av enkelte til metadebatt, nemlig om det er greit å publisere private meldinger og utsette professoren for slikt. Er det mulig?

Dette viser hvor viktig det nettopp er at vi snakker om saken nå, og ikke avsporer. Saken er altså seksuell trakassering, negativ sosial kontroll, maktmisbruk, sosiale medier og professor-tidligere student-forhold. Saken er hvordan et universitet håndterer slikt fra en gjenganger som har stått for offentlig sjikane og hån av kolleger, rasistiske og seksuelt trakasserende utspill.

Saken er hva universitetene gjør for å forebygge slikt. Det har vist seg at Universitetet i Stavanger har hatt et avsnitt i sine retningslinjer til studenter som advarer dem mot å gå ut med kritikkverdige forhold på grunn av at «medieoppslag ved varsling kan skade universitetet unødig».

De siste dagenes diskusjoner om professor Langelands seksuelle trakasseringer av tidligere studenter er hårreisende.

Tony Burner
Førsteamanuensis, Høgskolen i Sørøst-Norge

Skulle tro vi levde på 1800-tallet, men det er altså 2017. Jeg må gni meg i øynene.

Folkens, vi er først ute med å kritisere minoritetsmiljøer for sosial kontroll og nøler ikke med varslinger når det gjelder kritikkverdige forhold der, men tydeligvis er det mye å rydde opp i majoritetsmiljøet. Hvis ikke det professoren her driver med er sosial kontroll, så vet ikke jeg hva sosial kontroll er lenger.

Hvordan er det å være Langelands student? Hvordan er det å være Langelands tidligere student? Hvordan er det å være den som har mottatt slibrige, trakasserende og misogyniske meldinger? «Kan jeg kjøpe trusa di? Liker du rimming?» 

Hvordan er det å være fra eller ha røtter fra Pakistan og være Langelands student (jf. «Du din jævla pakistaner har ikkje tippoldefedre son slåst for Noreg. Kom her som analfabet. Hater dykk med god grunn» fra 2014)?

Gjør slike meldinger og utspill at du tenker over hvordan du skal te deg i hverdagen, mot menn, mot majoriteten når du er minoritet? Til og med Universitetet i Stavanger sine retningslinjer har sannsynligvis bidratt til at terskelen har vært høyere for å varsle!

Vi må rett og slett snakke om disse tingene og gjøre noe med det. For å sitere Ap-veteran Thorbjørn Berntsen da han i fjor tordna over hvordan vi behandler flyktninger her til lands:

«Vi kan faen ikke holde på sånn som nå».

(Innlegget er først postet på Tony Burners åpne facebook-profil og publiserers med samtykke fra Burner selv). 

debatt

Har du noe på hjertet?

Send oss et debattinnlegg, en kronikk eller en meningsytring. Alle innlegg signeres med fullt navn og tittel.

Studiestart. Vi er kanskje kommet til et punkt der gamle universiteter bør være villige til å se om det kan komme noe godt fra høyskolene, skriver rektor Arne Krumsvik og utfordrer U5-fraksjonen i akademia.

Ikt. Forskningsrådet presiserer at de mener både grunnforskning og anvendt forskning innenfor ikt er viktig. Nå vil de invitere til møte for å diskutere satsingen på ikt.

Kina. Utviklingen i Kina de siste årene viser at omverden har lite å hente på å gi etter for egne prinsipper på kort sikt for å påvirke Kina på lang sikt. Tre innspill til videre samarbeid med Kina.