Rice kunne smile fornøyd etter dagens styremøte ved Høgskolen i Oslo og Akershus etter at det ble klart at et flertall kan komme til støtte hans forslag til universitetsnavn. (Bilde fra et tidligere styremøte). Foto: Ketil Blom Haugstulen

Styret positive til Universitetet OsloMet

Styret ved Høgskolen i Oslo og Akershus diskuterte torsdag hva de skulle hete når/hvis de blir universitet en dag. Flertallet er positive til OsloMet.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Å finne et navn til Høgskolen i Oslo og Akershus som universitet har vist seg å ikke være noen enkel sak. Men hvis stemningen rundt dagens styrebord holder seg til over sommeren, vil et flertall i høgskolestyret anbefale Universitetet OsloMet, eller en annen norsk variant av det engelske navnet Oslo Metropolitan University, når de skal gjøre sitt endelige vedtak i et møte til høsten. 

På dagens styremøte inviterte rektor Curt Rice til diskusjon rundt navneforslagene. Det er ingen hemmelighet at Universitetet OsloMet er rektors favoritt, og etter en diskusjon ble det klart at flertallet i styret også var mest stemt for dette.

16 Paris-universiteter

— Det er første gang det blir to universiteter i en by, det krever en ny og innovativ tilnærming til valg av navn, og det er viktig å huske at dette kan ikke styret bestemme, men kun komme med et forslag til departementet, sa Rice. Han mente også at det var viktig å komme med et forslag som departementet ikke ønsket å endre på, sa han. Og han har også en ambisjon om å finne et norsk navn på OsloMet som Språkrådet også kan akseptere. 

Han viste også til at i  Paris er det 16 universiteter som heter noe med Paris.

Aker er et vagt <<ikke-sted>>.

Trine Syvertsen

— Det er dermed internasjonal presedens for at vi kan hete Universitetet i Oslo 2, sa Rice som likevel understreket at han har bestrebet seg på å finne et navn som skal skille seg fra Universitetet i Oslo.

Studenter for Nova og Aker

Studentrepresentantene var delt når det gjaldt navnet. Iselin Sæterdahl var tydelig tilhenger av Nova, mens Philip Stampe gikk for Aker. Ansattrepresentant Tatjana Felberg var og Aker-tilhenger. 

Ingrid Ruud Knutsen var i tvil, men endte med å si at dersom man fant et godt norsk navn for OsloMet, så hellet hun mest mot det. 

Styreleder Trine Syvertsen, ekstern vararepresentant Are Turmo fra NHO, ansattrepresentant Ingvild Straume gikk også klart inn for OsloMet. Det samme gjorde Anton Havnes til slutt, etter at han hadde testet en ny runde på Profesjonsuniversitetet. Eksternrepresentant Melgaard hadde forlatt møtet under denne diskusjonen. 

Aker et vagt «ikke-sted»

— Jeg er imot Nova. Jeg er født på Aker sykehus, døpt i Aker kirke, jeg meldte meg ut av statskirka i Aker menighet og jeg ville se mørkt på å være styreleder på Aker universitet. Det er dumt å gi fra seg Oslo i navnet. Aker er et vagt «ikke-sted», sa styreleder Trine Syvertsen, medieprofessor ved Universitetet i Oslo.

— Problemet er at vi ikke er det eneste universitetet i Oslo. Men hvis kravet er at vi skal ha et navn som er godtagbart på norsk, så vil jeg heller at vi kan si at vi kan hete Storbyuniversitetet, men likevel bruke det engelske OsloMet-navnet til daglig, sa Syvertsen.

Og da hun oppsummerte debatten: 

— Sånn som situasjonen er nå, så har ikke Nova noen stor støtte i styret. Det som har størst støtte er OsloMet - noen på Aker, sa hun.

Endelig vedtak til høsten

Her kan dere lese lese direktedekning av styremøtet (universitetsnavnsaken var siste sak på møtet).

Under møtet kom det også fram at det ikke var juridisk avklart med Akerkonsernet om man faktisk kunne få lov til å kalle universitetet for Aker universitet.

Styret skal endelig vedta et forslag til navn til høsten. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS