Mål: Studentpolitikk skal bli «noe litt kult» i Bergen

PublisertTirsdag, 13. juni 2017 - 20:59-OppdatertTirsdag, 13. juni 2017 - 20:59
Det nye arbeidsutvalget til Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen vil gjøre Bergen til en bedre by for studentene. Fra venstre Stian Skarheim Magelssen, Natalie Johnsen, Håkon Randgaard Mikalsen og Terje-André Kvinlaug. Foto: Dag Hellesund, På Høyden
Studenpolitikk. Det nye arbeidsutvalget til studentparlamentet til Universitetet i Bergen (UiB) synes det går rette veien. — Det føles som om studentene sitter med muligheten til å påvirke, sier den nye lederen.

— Det føles som om studentene sitter med muligheten til å påvirke. Langtidsplanen for forskning og høyere utdanning skal for eksempel revideres i 2018. Det er en av prosessene vi bruker mye tid på nå, sier Håkon Randgaard Mikalsen, til På Høyden.

Fornøyd generasjon prestasjon

Han leder det nye arbeidsutvalget til studentparlamentet ved Universitetet i Bergen, som i tillegg består av Terje-André Kvinlaug som nestleder, og Natalie Johnsen og Stian Skarheim Magelssen.

For blaserte akademikere som har overlevd både ett og to studentopprør kan det kanskje komme som en overraskelse at dagens studentpolitikere tilhørende generasjon prestasjon er ganske fornøyde.

— Må gi sosial mobilitet

Men elleve måneders studiefinansiering er på vei, og mentorordning på Universitetet i Bergen (UiB) blir det også, i alle fall for de tålmodige. Noen justeringer trengs fortsatt, og ni av ti studenter må jobbe på si eller få hjelp hjemmefra for å finansiere studentlivet:

— Det er viktig at høyere utdanning i Norge legger til rette for sosial mobilitet. I min familie har ingen av foreldrene mine høyere utdanning. Og det viktigste med studiene er at vi vet at de kan brukes utenfor universitetet også, sier Terje-André Kvinlaug, som mener at studiefinansieringen må styrkes enda mer.

Engasjement rundt velferd

Stian Skarheim Magelssen har et særlig ansvar for å informere og mobilisere medstudentene.

— Jeg ønsker å gjøre studentpolitikk til noe litt kult. Vi har pleid å ha stort engasjement og høy valgoppslutning her på UiB, men sist ble vi slått av NMBU, sier Magelssen.

Studentvelferd er fortsatt høyt prioritert blant studentpolitikerne, som er frikjøpt fra studiene i ett år for å jobbe med politikk. Her synes de også at det skjer mye bra:

— En ordning som har fungert svært godt er klassemottak av studenter i fadderuken, forteller Natalie Johnsen.

Der blir studentene tatt med inn i studiehverdagen av en eldre student. Det er obligatorisk for nye studenter, og et viktig supplement til de mer festpregede fadderarrangementene.

— Klassemottak er så bra fordi du får venner med én gang, noe som hindrer at du faller utenfor helt i begynnelsen, sier Johnsen.

— Dette kan nok også forebygge psykiske lidelser, noe som er veldig viktig for oss i arbeidsutvalget, supplerer Kvinlaug.

Digitale holdningsendringer

Det digitale skiftet på universitetet tar nok litt lengre tid enn gode ordninger for studiestart.

— Hele universitets- og høyskolesektoren har kommet sent i gang med den digitale omleggingen, synes Mikalsen.

UiB er på god vei når det gjelder å digitalisere eksamen, men når det gjelder undervisning har det ikke skjedd så mye.

— Det handler mye om holdningsendringer. Universitetet er en gammel og satt institusjon, minner Johnsen om.

— Uansett må man ikke digitalisere bare for å gjøre det. Det må være kvalitet i det man gjør, sier Kvinlaug. 

Ved å melde deg på vil du jevnlig få nyhetsbrev fra Khrono på epost.

Tips oss gjerne om aktuelle saker på tips@khrono.no.

Vennlig hilsen Tove Lie,
ansvarlig redaktør, Khrono

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Fra seksjonene

Siste

Debatt

Karriere

Campus

Samfunn

Mest lest

Debatt

Meninger · 4-krav. Professor Karl Øyvind Jordell mener rektor Dag Rune Olsen overser mange problemstillinger i debatten om lærerutdanning og karakterkrav. 
Meninger · Fattigdom. Det er grunn til å spørre om det som finnes av ordninger og tiltak i tilstrekkelig grad utgjør en samlet og gjennomtenkt strategi, skriver Bjørn Hvinden, som mener det er behov for en norsk arbeidslivsdugnad. 
Meninger · 4-krav. Studenter kan fint lære seg tilstrekkelig matte i løpet av studiet, skriver høgskolelektor Geir Martinussen, som mener et karaktersnitt på 4 er bedre egnet som krav enn karakteren i ett enkelt fag. 

Campus

Samfunn