Det nye arbeidsutvalget til Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen vil gjøre Bergen til en bedre by for studentene. Fra venstre Stian Skarheim Magelssen, Natalie Johnsen, Håkon Randgaard Mikalsen og Terje-André Kvinlaug. Foto: Dag Hellesund, På Høyden Foto: Dag Hellesund

Studentpolitikk skal bli «noe litt kult» i Bergen

Det nye arbeidsutvalget til studentparlamentet til Universitetet i Bergen (UiB) synes det går rette veien. — Det føles som om studentene sitter med muligheten til å påvirke, sier den nye lederen.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

— Det føles som om studentene sitter med muligheten til å påvirke. Langtidsplanen for forskning og høyere utdanning skal for eksempel revideres i 2018. Det er en av prosessene vi bruker mye tid på nå, sier Håkon Randgaard Mikalsen, til På Høyden.

Fornøyd generasjon prestasjon

Han leder det nye arbeidsutvalget til studentparlamentet ved Universitetet i Bergen, som i tillegg består av Terje-André Kvinlaug som nestleder, og Natalie Johnsen og Stian Skarheim Magelssen.

For blaserte akademikere som har overlevd både ett og to studentopprør kan det kanskje komme som en overraskelse at dagens studentpolitikere tilhørende generasjon prestasjon er ganske fornøyde.

— Må gi sosial mobilitet

Det viktigste med studiene er at vi vet at de kan brukes utenfor universitetet også

Terje-André Kvinlaug

Men elleve måneders studiefinansiering er på vei, og mentorordning på Universitetet i Bergen (UiB) blir det også, i alle fall for de tålmodige. Noen justeringer trengs fortsatt, og ni av ti studenter må jobbe på si eller få hjelp hjemmefra for å finansiere studentlivet:

— Det er viktig at høyere utdanning i Norge legger til rette for sosial mobilitet. I min familie har ingen av foreldrene mine høyere utdanning. Og det viktigste med studiene er at vi vet at de kan brukes utenfor universitetet også, sier Terje-André Kvinlaug, som mener at studiefinansieringen må styrkes enda mer.

Engasjement rundt velferd

Stian Skarheim Magelssen har et særlig ansvar for å informere og mobilisere medstudentene.

— Jeg ønsker å gjøre studentpolitikk til noe litt kult. Vi har pleid å ha stort engasjement og høy valgoppslutning her på UiB, men sist ble vi slått av NMBU, sier Magelssen.

Studentvelferd er fortsatt høyt prioritert blant studentpolitikerne, som er frikjøpt fra studiene i ett år for å jobbe med politikk. Her synes de også at det skjer mye bra:

— En ordning som har fungert svært godt er klassemottak av studenter i fadderuken, forteller Natalie Johnsen.

Der blir studentene tatt med inn i studiehverdagen av en eldre student. Det er obligatorisk for nye studenter, og et viktig supplement til de mer festpregede fadderarrangementene.

— Klassemottak er så bra fordi du får venner med én gang, noe som hindrer at du faller utenfor helt i begynnelsen, sier Johnsen.

— Dette kan nok også forebygge psykiske lidelser, noe som er veldig viktig for oss i arbeidsutvalget, supplerer Kvinlaug.

Digitale holdningsendringer

Det digitale skiftet på universitetet tar nok litt lengre tid enn gode ordninger for studiestart.

— Hele universitets- og høyskolesektoren har kommet sent i gang med den digitale omleggingen, synes Mikalsen.

UiB er på god vei når det gjelder å digitalisere eksamen, men når det gjelder undervisning har det ikke skjedd så mye.

— Det handler mye om holdningsendringer. Universitetet er en gammel og satt institusjon, minner Johnsen om.

— Uansett må man ikke digitalisere bare for å gjøre det. Det må være kvalitet i det man gjør, sier Kvinlaug. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS