Opptøyer mellom studenter og politi under en demonstrasjon på University of Zambia søndag 28. mai. Foto: Zambian Eagle/Facebook

Studentopprør i Zambia

Den siste uken har det vært store studentopptøyer i Lusaka, Zambia. 150 studenter skal være såret, og studentorganisasjonens aktivitet har blitt forbudt. Studentene gir seg imidlertid ikke.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag kunne Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH) melde at 150 studenter er såret etter det Riseth mener er uforholdsmessige reaksjoner på demonstrasjonene som har pågått ved University of Zambia i Lusaka den siste uken.

— Vi ser ofte at politi og vakthold ved universiteter svarer med vold når man demonstrerer, sier SAIH-leder Inga Marie Nymo Riseth.

— Var demonstrasjonene fredelige i utgangspunktet?

— Det vet vi ikke, men uansett om det er noen som bruker vold så er det galt av politi og vakthold å svare med å bruke mer vold. Det står ikke i størrelse til det studentene startet med, svarer Riseth.

Inspirert av naboland

Når utdannings-ministeren reagerer med å forby all aktivitet for student-organisasjoner og fraskriver seg ansvar, så gjør det ikke ting bedre.

Inga Marie Nymo Riseth

Høyere utdanning har i lang tid vært underfinansiert i Zambia, og misnøyen har ifølge Riseth bygd seg opp over tid.

Onsdag reagerte ministeren for høyere utdanning i Zambia på opptøyene ved å forby all aktivitet for studentorganisasjonen ved universitetet. SAIH kaller dette er et stort overgrep mot studenters rett til å organisere seg.

— Når utdanningsministeren reagerer med å forby all aktivitet for studentorganisasjonen og fraskriver seg ansvar, så gjør det ikke ting bedre. Vi har sett lignende demonstrasjoner i Zimbabwe og Sør-Afrika, så jeg tror studentene lar seg inspirere av dette, sier Riseth (bildet under).

Vil fortsette arbeidet

I en pressemelding skriver studentorganisasjonen ved universitetet at de respekterer reaksjonen, men kaller den overdrevet, og uttaler at de vil fortsette sitt arbeid.

— Vi oppfordrer myndighetene til å fokusere på å løse problemene som studenter og forelesere står ovenfor, og ikke legge til nye problemer til allerede eksisterende problematikk. Ingenting er viktigere for oss enn å opprettholde fred og fortrolighet blant studenter og i offentligheten, og å konstatere det faktum at vi er partnere i utvikling, heter det i meldingen.

Studentorganisasjonen understreker også at den ikke har støttet demonstrasjonene, men forsøkt å løse utfordringene gjennom eksisterende kanaler, og ber myndighetene om å umiddelbart samle partene for å løse problemene på en fredfull måte.

Gjennomslag uten resultat

Ifølge Inga Marie Nymo Riseth at høyere utdanning i Zambia lenge vært svært underfinansiert.

— De har stipend- og låneordninger, men de fungerer ikke så bra. Det er korrupsjon, og det er ikke alltid dem som trenger som får støtte.

Studentbevegelsen har lenge jobbet for å forbedre ordningene, og i fjor fikk en utdanningskoalisjon gjennomslag for å gjøre dem bedre, men det har ennå ikke skjedd noe i praksis.

— Det er høy semesteravgift ved universitetene og studentene får ikke utbetalingene de skal ha. Nå har det blitt store protester, og det er noe som har bygd seg opp over lang tid.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS