Rektor Curt Rice overleverte universitetssøknaden fra Høgskolen i Oslo og Akershus til tilsynsdirektør Øystein Lund i NOKUT 22. februar i år. Nå kommer den faglige vurderingen av søknaden i gang.

Klart for å vurdere to universitetssøknader

En dansk og en svensk professor skal lede arbeidet med å finne ut om Høgskolen i Sørøst-Norge og Høgskolen i Oslo og Akershus har høy nok kvalitet til å kunne bli universiteter.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Professor Jens Oddershede ved Syddansk Universitet skal lede den sakkyndige komitéen som skal vurdere om Høgskolen i Sørøst-Norge holder mål som universitet.

Ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) er det professor og viserektor Staffan Edén ved Gøteborgs universitet som skal lede komitéen som skal vurdere om HiOA oppfyller de faglige kravene.

Begge de to høgskolene sendte inn sine søknader om å bli godkjent som universitet månedsskiftet februar/mars i år.

NOKUT har hatt en administrativ gjennomgang av søknadene og nå er det opp til sakkyndige komitéer, samt fire underkomitéer for hver høgskole, å vurdere om de to høgskolene holder høyt nok faglig nivå til å kunne bli universitet.

Skal vurdere Sørøst

Jeg er fornøyd med at NOKUT har oppnevnt en komité og at de snart kommer i gang med arbeidet sitt.

Curt Rice

Jens Ottershede er professor emeritus i kvantekjemi og har blant annet vært dekan og rektor ved Syddansk Universitet. Han sitter i styret ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) og fra i år også ved Lunds universitet. Han har også ledet arbeidsgruppen som har lagt fram forslag til ny fakultetsstruktur ved UiT Norges arktiske universitet.

Ottershede får selskap av professor Ingrid Pramling Samuelson ved Gøteborgs universitet, professor Aud Obstfelder ved NTNU, samfunnspolitisk direktør Anne Cathrine Berger i NITO og masterstudent Madeleine Sjøbrend ved NMBU.

Se HSNs søknad

Byttet ut Kirkevold

NOKUT foreslo opprinnelig at professor i sykepleie, Marit Kirkevold ved Universitetet i Oslo, skulle sitte i komitéen, men etter at Høgskolen i Sørøst-Norge fikk anledning til å uttale seg om forslaget til sakkyndige, er Kirkevold erstattet med Obstfelder, som er leder for Senter for omsorgsforskning på Gjøvik.

En forutsetning fra NOKUTs side er at de sakkyndige ikke skal ha oppgaver ved søkerinstitusjonen, eller ha andre tilknytninger som kan gi inhabilitet.

Byttet skjer etter at HSN påpekte at Kirkevold har en relasjon til høgskolen.

— Vi ønsket ingen av de foreslåtte medlemmene ut av komitéen, men gjorde NOKUT oppmerksom på at et av de foreslåtte medlemmene hadde omfattende samforfatterskap med, og tidligere veilednings- og lederrelasjoner, til ansatte ved Høgskolen i Sørøst-Norge, sier seniorrådgiver Ellen Rye ved rektors stab i en sms til Khrono.

Skal vurdere HiOA

Staffan Edén, som skal lede arbeidet med å vurdere søknaden fra Høgskolen i Oslo og Akershus, er professor i fysiologi, spesielt endokrinologi (læren om hormonsystemet). De siste 12 årene har han hatt lederoppdrag som rektorsråd og viserektor ved Gøteborgs universitet. Han har også hatt oppdrag for den svenske regjeringen som sakkyndig og leder av den sentrale etikknemndens ekspertgruppe for uredelighet i forskning.

Han får med seg professor og tidligere rektor Sigmund Grønmo ved Universitetet i Bergen, førstelektor Gunn Haraldseid ved Høgskulen på Vestlandet, administrerende direktør  Heidi Arnesen Austlid i IKT-Norge og masterstudent Johanne Vaagland ved Universitetet i Bergen.

Se HiOAs søknad

Fire undergrupper

Komiteene skal gjøre sine vurderinger basert på høgskolenes egen dokumentasjon i søknadene, besøk på høgskolene, eventuell tilleggsinformasjon de måtte be om, og dessuten råd fra fire faggrupper som er nedsatt for hver av høgskolene.

De fire underkomitéene skal vurdere om høgskolene holder høyt internasjonalt nivå på fire fagområder som leder opp mot hvert sitt doktorgradsprogram.

Det er spesielt punktet om å dokumentere høy internasjonal kvalitet som har gjort universitetsprosessen mer komplisert, noe tilsynsdirektør Øystein Lund i NOKUT påpekte overfor Khrono nylig.

— Det er korrekt at det er formuleringen rundt dette med hva som er høy internasjonal kvalitet, særlig i utdanningen, som har skapt noen utfordringer for oss. Vi må sikre oss at vi får lagt opp til god kvalitet i denne prosessen og det er vi nå i mål med, sa han.

Glad de snart er i gang

Rektor Curt Rice ved Høgskolen i Oslo og Akershus sier at han er fornøyd med at en sakkyndige komité nå er oppnevnt.

(Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

— Jeg er fornøyd med at NOKUT har oppnevnt en komité og at de snart kommer i gang med arbeidet sitt. Jeg gleder meg til å følge med i deres arbeid og til å samarbeide med dem der det er ønskelig og naturlig. Og — needless to say! — jeg gleder meg enormt til å lese rapporten deres, sier Rice i en epost til Khrono.

Både rektor Petter Aasen ved HSN og Curt Rice ved HiOA har tidligere uttrykt misnøye med at universitetsprosessen trekker ut.

Les også: Misnøye med forsinket universitetsprosess

— Det er stor interesse for vår søknad om å bli universitet, både eksternt og internt. Når man opplever at sakene tar lengre tid enn man hadde tenkt, blir man litt «besviken» som de sier her i Sverige, sa Aasen til Khrono, på telefon fra Stockholm nylig.

Utsatt besøk

HSN hadde forventet å få NOKUT på institusjonsbesøk før sommeren, men nå blir det ikke før til høsten.

Høgskolen i Oslo og Akershus får besøk 14. og 15. september, går det fram av brev fra NOKUT, mens det ikke er satt opp noen dato ved HSN ennå. Et utkast til sakkyndig rapport skal etter planen være ferdig i midten av oktober.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS