Her er Oslos beste studentpub

Publisert - Sist oppdatert
Når du drikker øl omringet av Super Mario-kunst og Hits For Kids-slagere, er det ingen tvil om at du drikker øl blant informatikkstudentene på Blindern. Vinneren av Khronos kåring blir dermed studentpuben Escape.

Når du drikker øl omringet av Super Mario-kunst og Hits For Kids-slagere, er det ingen tvil om at du drikker øl blant informatikkstudentene på Blindern. Vinneren av Khronos kåring blir dermed studentpuben Escape.

Studentpuben til informatikkstudentene på Universitetet i Oslo, Escape, er vinneren av Khronos studentpub-test, hårfint foran Samfunnet Bislett på HiOA og U1 på Det samfunnsvitenskapelige Fakultet, Universitetet i Oslo.

Studentbyen Oslo har mange studentdrevne puber. Men hvem er den beste av dem? Khrono har vært på pub til pub-runde for å teste tilbudet. 

De ligger strødd rundt Oslo sentrum, og er minst like forskjellige som studentene de representerer. Men de har også noe til felles; billig øl, frivillige i baren og de er stengt om sommeren.

Vi snakker selvfølgelig om studentpubene. Og er du student i Oslo, er det sannsynlig at du i alle fall har én av dem bare noen steinkast unna lesesalen.

Men så er spørsmålet: Hvilken studentpub er best?

Les også:

1. plass Escape: De har klart det ingen av de andre studentpubene helt har klart; de har omfavnet identiteten til de nerdete informatikk-studentene og samtidig laget en fin og moderne pub som er åpen for alle og lett tilgjengelig.

Khronos test av studentpuber 2017

2. plass Samfunnet Bislet: Atmosfæren er avslappet, litt brun, og med tidløs rock fra tidlig 2000-tallet kimende i bakgrunnen.

Khronos test av studentpuber 2017

3. plass - U1: Dette er ikke stedet å danse, virker det som, men heller et sted å samle vennegjengen rundt quiz eller brettspill og nokså billig øl.

Khronos test av studentpuber 2017

Og vinneren er….

Escape har klart det ingen av de andre studentpubene helt har klart; de har omfavnet identiteten til de nerdete informatikkstudentene og samtidig laget en fin og moderne pub som er åpen for alle og lett tilgjengelig. Dermed stikker Escape av med kåringens eneste toppkarakter.

  Adresse: Ole-Johan Dahls hus, Gaustadalléen 23 B

  Karakter: A

  Gode sitteplasser og dansegulv

  Escapes lokaler er formet som et amfiteater, slik at det er brede trappene som leder ned til en åpen plass i bunn av lokalene. Denne løsningen er smart på flere måter; trappeordningen åpner opp for at svært mye av lokalet kan brukes som sitteplasser, uten at det blir rotete med mange bord og stoler, og den øvre delen av lokalene har vinduer. 

  Det stemmer, Escape, som har falt for den samme kjellerløsningen som nesten alle andre studentpuber, har vinduer. Selv om både puber som U1 på Det samfunnsvitenskapelige fakultet og Samfunnet Bislet på Høgskolen i Oslo og Akershus også har klart å løse kjellerutfordringen på en god måte, vinner Cybernetisk Selskab rett og slett ved å løfte deler av lokalet til over bakkenivå. Og utsikten til bekken utenfor Informatikk-bygget er ganske koselig.

  Men i tillegg til en effektiv bruk av sitteplasser, har Escape en åpen løsning ved bunn av lokalene sine som fungerer dels som enda flere sitteplasser og dels som dansgulv, selv om det var sparsomt med dansing da juryen var innom. 

  Llikevel hadde det vært artig å slå seg løs til no shame-musikken som spilles; alt fra 90-talls Backstreet Boys-slagere til it’s-Britney-bitch til call me maaaybe (vi tror vi hørte den siste to ganger?). Men grunnet sitteplasser i trappa-løsningen er det også fullt mulig å lene seg tilbake med pilsen i hånden og heller løse verdensproblemer over duvingen av everybody yeeaah.

  Det moderne Ifi

  Escape har sitt eget lokale på nedsiden av fasaden til Instiuttet for Informatikk (Ifi). Puben hviler helt inntil bekken som renner langsmed t-banen, og den har en egen inngang på utsiden av bygget. Slik trenger man ikke adgang til informatikkbygget for å komme inn, og puben føles dermed straks tilgjengelig for hvem som helst som skulle ha lyst til å stikke innom.

  Det virker som de litt sporadisk tar inngangspenger, vel å merke. Juryen var innom ved to anledninger, hvorav vi kom inn gratis den ene men måtte betale den andre. Summen ligger på 30 kroner, og selv om det ikke er mye er det liiiiitt irriterende.

  Det er riktignok bare en engangssum per semester, samme som på en del av de andre Blindern-pubene. Men det er fortsatt synd, mener vi, at noen av studentpubene tar inngangspenger, og andre ikke. Selv på Escape.

  Som resten av Ifi-bygget har Escape mørkmalte, moderne lokaler med åpne vindusflater som slipper mye lys inn, mens det fremdeles er lyst ute. Når solen  har senket seg sikrer de blå lyskasterne en ålreit discostemning. Det er også godt, men distré opplyst, så utover kvelden får man virkelig en ute-på-byen-opplevelse i amfikjelleren.

  Doene er lekre (!), med helfigurspeil, så du enkelt kan kontrollsjekke at outfiten holder seg intakt utover kvelden. Og de har tørkepapir, ikke luftblåsere. Takk, Escape!

  Fanger studentidentiteten

  Gjennomgående i anmeldelsene våre har vi snakket om at studentpubene gjerne sliter litt med å reflektere hva slags studenter de representerer. Enten blir det for mye (eksempelvis Uglebo og SBIO Kroa), og dermed fremmedgjørende for utenforstående, eller for lite, slik at det blir vanskelig å få et inntrykk hva slags studenter puben egentlig tilhører (eksempelvis Samfunnet Bislet og U1).

  Escape har mestret balansen mellom de to ytterpunktene, og resultatet er en pub som både virker ytterst på Ifi, og samtidig imøtekommende overfor fremmede gjester.

  Blant annet kunsten på veggene reflektere dette. Vi  snakker gaming-kunst som screenshots av Super Mario Bros (som det viser seg at er et perlebilde), samt mer surrealistisk kunst av nøyaktig samme motiv (er det Mushroom Kingdom i Salvador Dalí-stil vi ser?). Men det er ikke for mye, bare akkurat nok til at du tenker at nerdens kjeller, men ålreit. 

  De har også et gjennomgående pingvin-tema, komplett med en pingvinmaskot i papp som dukket opp utpå kvelden. Ganske artig, egentlig. Alle i studentpub-juryen som var tilstede er enig i at dette er noe for enhver smak, enten man kommer for quizzingen, dansingen, pilsingen eller sitte og-pratingen.

  Faktor joggebukse?

  Escape har relativt billig øl, 45 kroner halvliteren, samme som de andre Blindern-pubene. Men med et svært godt utvalg føles det som om man får mye for pengene (dersom du slipper unna engangssummen i døra). Så skal det sies at man får plastglass utover kvelden, noe som er irriterende synd, men forståelig.

  Alt er likevel ikke bare fryd og gammen i de moderne kjellerlokalene. Juryen har forsøkt å vurdere studentpubene ut ifra pubene i seg selv, og ikke hvem som ser ut til å henge der, men det kan være verdt å merke seg at Escape kanskje har litt flere joggebukser tilstede en fredagskveld enn de andre pubene. Dersom man ser etter en stivere, mer pyntet affære, er nok ikke dette fulltrefferen, men det skal sies at joggebuksene gjør atmosfæren temmelig avslappet og uformell.

  2. plass: Samfunnet Bislet, Høgskolen i Oslo og Akershus

  Adresse: Pilestredet 52

  Inn en anonym jerndør langs Pilestredet (i krysset mot Parkveien), og ned en rekke trapper til Høgskolen i Oslo og Akershus’ absolutte undergrunn, ligger Samfunnet Bislet. Også denne puben tilhører kategorien «utdanningsinstitusjonen gir studentene en kjeller å feste i», men i motsetning til flere av de nevnte andre pubene, har Samfunnet Bislet fått mye ut av de gamle lagrene til Frydenlund Bryggeri.

  Lokalene i seg selv ligger nokså sentralt ved Bislett. Det er ikke akkurat midt i Karl Johan-mylderet, men det er ikke lenger unna enn én, kanskje to, sanger på Spotify, heller. Dog bør du google hvor inngangen ligger på forhånd, ellers kommer du til å ha problemer med å finne fram. Og istedenfor å skjule sitt kjellerpreg, har Samfunnet Bislet gått aktivt inn for å omfavne det. Det er mursteinsvegger og do-it-yourself-bord av paller, i tillegg til en rekke skinnsofaer noen sannsynligvis har donert bort.

  Her er det god plass og høyt under taket. Dog er likevel puben delt inn i flere, mindre halvroms-seksjoner heller enn ett stort lokale. Dette har både fordeler og ulemper; de mange krikene og krokene gjør at man kan få en god og intim følelse med vennegjengen, samtidig kan det fort bli litt trangt om plassen dersom lokalene skulle bli stappet. Særlig plass til dansegulv virker det heller ikke som det er, for de som søker det.

  Samfunnet Bislet byr på student-Oslos billigste øl (i alle fall blant de 10 pubene vi har vært innom): kun 40 kroner halvlitern! Litt synd at de serveres i plastglass, men det er forståelig prisen tatt i betraktning. For de som er mer eksentriske i ølveien har de også et relativt imponerende utvalg til studentpub å være, og pluss i boka for null inngangspenger.

  Atmosfæren er avslappet, litt brun, og med tidløs rock fra tidlig 2000-tallet kimende i bakgrunnen. Doene er fortrinnsvis rene og pene, og med tørkepapir i tillegg til lufttørkere. Takk, Samfunnet Bislet! Som regel er det også en eller annen sofakrok ledig, så man får vanligvis skvist inn hele kompisgjengen for en sitte-og-prate-kveld-på-byen. Òg dere kan spille biljard.

  Alt er likevel ikke bare fryd og gammen, for Samfunnet Bislet lider av de samme problemene som u1, selv om de berger seg litt bedre. Samfunnet Bislet er Høgskolen i Oslo og Akershus eneste studentpub som regelmessig holder åpent, og puben skal dermed favne interessen til bortimot 20.000 studenter med svært forskjellig bakgrunn - alt fra sykepleiere til ingeniører. På denne måten blir det litt identitetsløst i de brune kjellerlokalene; som studentpub er det litt vanskelig å få grep om hva slags studenter vi egentlig snakker om. Resultatet blir en studentpub for alle, på en måte, men samtidig også «bare en pub.»

  Karakter: B

  3. plass: U1, Det samfunnsvitenskapelige Fakultet, Universitetet i Oslo

  Adresse: Moltke Moes vei 31

  Det er Samfunnsvitenskapelig Fakultetsforening (SVFF) som driver kjellerpuben U1 i Eilert Sundts hus på Blindern. På lik linje med RF-kjellern har også denne puben inngangspenger på 50 kroner, men det er også bare én engangssum per semester.

  U1 er såvisst en kjellerpub, men den er overraskende lys alt tatt i betraktning. Spesielt baren er godt belyst, mens det blir dunkelt og brunt innover i lokalene. Det er åpent og ryddig, og Khrono er spesielt imponert over servicen: da vi kom til nesten fulle lokaler tok det bare et øyeblikk før de frivillige hadde hentet fram flere stoler.

  Pubens hovedproblem er at den er skikkelig, skikkelig varm. Til dens forsvar var det veldig fulle lokaler da juryen var innom, men luftepauser ble nesten en nødvendighet. Lokalene er nyoppusset, men de lider fremdeles av skikkelig Blindern-fakultet-toaletter. I det miste er det mange båser og aldri kø.

  Ølutvalget er godt (og de har til og med kirsebærøl!) og prisen ligger på 45 kroner - som ser ut til å være standarden på Blindern. Kjønnsfordelingen ser også ut til å være nokså femti-femti; dette er ikke Blinderns gutte- eller jenteklubb, slik noen av de andre pubene tidvis kan være.

  Det ser også ut som U1 har en del arrangementer, og det forklarer hvorfor det kan bli så folksomt her. Dette er ikke stedet å danse, virker det som, men heller et sted å samle vennegjengen rundt quiz eller brettspill og nokså billig øl.

  Puben treffer et sted midt mellom brunt og cocktail-lounge; en trenger ikke å ha sære preferanser for å ende opp her, men den favner heller bredt. Dog er den litt identitetsløs til studentpub å være. På SBIO Kroa eller Uglebo kan man i det minste enkelt fortelle hva slags studenter som studerer der. Så kan man jo spørre seg selv hva som er best, å gå for den anonyme presentasjonen av puben, eller den åpenbart nisje-aktige representasjonen av studentmassen man har i ryggen. Det virker som en form for balanse er tingen, men u1 balanserer nok litt for mye i den første retningen.

  De har i det minste også kort vei til trikken.

  Karakter: B

  Fakta

  Kriterier for kåring av Oslos beste studentpub

  Khrono har satt flere kriterier både for hva som kvalifiserer en studentpub, og hvordan hver pub skal vurderes.

  For å regnes som en kvalifisert pub i vår test må følgende kriterier være innfridd:

  • Puben drives av frivillige studenter eller en tydelig studentorganisasjon
  • Puben har en tydelig tilhørighet til en campus (med unntak av Chateau Neuf)
  • Puben retter seg mot et studentpublikum
  • Puben holder åpnet for publikum minst én gang i uken.

  Puber som retter seg mot et studentpublikum, men som drives av private aktører blir dermed ikke inkludert, selv om puben har regelmessige arrangementer av og/eller for studenter.

  Det er en del studentpuber som kun holder åpent ved spesielle anledninger. Av flere årsaker vil ikke disse bli vurdert ved denne kåringen, men det er muligheter for å vurdere dem separat senere.

  De 10 pubene som har kvalifisert seg til å bli testet er alle vurdert etter følgende punkter:

  • Pris
  • Beliggenhet
  • Lokaler
  • Utvalg
  • Stemning
  • Toaletter

  Vi ønsker ikke å vurdere pubene ut ifra hva slags mennesker som er tilstede, ettersom forskjellige puber vil ha forskjellig publikum, alt etter hvilken institusjon de tilhører.

  Pubene blir rangert etter den samme karakterskalaen som studentene selv blir bedømt etter under eksamen, med karakterer fra A til F.

  Vi starter rangeringen med 10.plass og går oppover. Fredag 21.april publiseres vinneren. 

  Fakta

  Her er juryen

  Khronos studentpub-jury, består av tidligere eller nåværende medlemmer fra nettavisens studentredaksjon.

  Her er jurymedlemmene:


  Jonas Hartford Sundquist (juryleder)

  Jeg er psykologistudent ved Universitetet i Oslo. På byen foretrekker jeg nokså brune puber, tilrettelagt for at skravlinga kan gå mest mulig effektivt. Men jeg har ikke noe problem med å danse utover kvelden, heller. Jeg drikker det meste av øl, kommer litt an på dagsformen, men jeg er nok spesielt glad i de litt mørkere sortene, og noen IPA-er.
  Favorittøl: Nøgne Ø Brown Ale


  Karen Setten

  Tidligere journaliststudent ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Jeg liker de klassiske klubbene med listepopmusikk, men aller helst vil jeg være på puber med musikk som ikke overdøver samtalene. En vanlig lys pils er digg, men har puben kirsebærøl, er jeg solgt.
  Favorittøl: Generelle kirsebærøl


  Siri Øverland Eriksen

  Jeg studerer fotojournalistikk i 2. klasse og liker best dansesteder (litt utover kvelden), men synes snakkepub-er er hyggelig og passer godt tidligere på kvelden. Jeg er skikkelig glad i roscoe-ingefærøl (den med en bøffel på eller noe liknende)! Men på byen bli det fort et glass vin da det er ganske vanskelig å finne glutenfri øl.
  Favorittøl: Roscoe-ingefærøl


  Øystein Fimland

  Jeg er utdannet økonom og jobber som journalist. Foretrekker et godt sted å sitte og preike. Ølpris er kanskje den viktigste faktoren utover nevnte primærbehov. Og så ryker ett karakterpoeng uansett for å ikke ha håndtørkepapir på dassen. Godt øl brygger man stort sett selv, så det er pils som gjelder ellers.
  Favorittøl: Maredsous


  Anders Nybakken Kvale

  Journaliststudent ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Jeg synes det er hyggelig med et sted hvor det er mulig å snakke med hverandre. Jeg liker også at puben har et særpreg, og at det er ulike arrangementer, som f. eks quiz. Jeg var en av dem som ikke drakk alkohol under pub til pub-runden og var opptatt av hvordan puben framsto da.

  Avskjed. Professor Nils Rune Langeland har klaget inn vedtaket om avskjedigelse fra Universitetet i Stavanger. Nå skal UiS vurdere klagen og behandle saken på nytt, før de eventuelt sender den videre til Kunnskapsdepartementet på nyåret.