Ny NTNU-ledelse er i boks

PublisertFredag, 17. mars 2017 - 1:23-OppdatertFredag, 17. mars 2017 - 16:38
Jeg har nå ansatt den beste på hver enkelt post og mener at helheten kommer til å bli veldig bra, sier rektor Gunnar Bovim ved NTNU.
NTNU. Rektor Gunnar Bovim forrykker kjønnsbalansen i sin nye ledergruppe. Fra høsten er de 10-7 i mannlig favør. Han føler seg likevel trygg på at samtlige av lederne har likestillingskompetanse.

NTNU-rektor Gunnar Bovim har fått ord på seg i universitets- og høgskolesektoren for å være en av dem som tar likestilling på stort alvor. NTNU var blant annet de første til å kreve likestillingskompetanse av de som skal ansettes i lederstillinger ved universitetet for eksempel.

Les også: NTNU krever at ledere skal ha kompetanse i likestilling

Universitetsstyret gjorde  torsdag de siste ansettelsene av ledelsen som skal tiltre samlet fra 1.august 2017. Det endelige sluttresultaten, inklusive de som er ansatt tidligere ble 10 menn og 7 kvinner.

Styret ansatte torsdag to nye prorektorer og to nye dekaner. Samtidig fikk fire dekaner og museumsdirektøren fornyet tillit og fortsetter i en ny åremålsperiode på fire år, ifølge en melding på NTNUs hjemmesider

50-50 helt på toppen

Den aller øverste ledelsen er 50-50.

Med seg får rektor Gunnar Bovim prorektor for utdanning  Anne Borgsom i dag er dekan ved Fakultet for naturvitenskap. Borg, som er professor i material- og faststoff-fysikk, ble ansatt torsdag.

Det samme ble prorektor for forskning Bjarne Foss. Han er professor ved Institutt for teknisk kybernetikk siden 1989 og har vært medlem av NTNUs styre siden 2009. Foss har en doktorgrad i kybernetikk fra NTNU (1987) og en sivilingeniørgrad. Ifølge Universitetsavisa har han vært en av de kritiske røstene i styret. 

— Min stil er å være konstruktiv kritisk og det vil jeg fortsette med, sier han til avisa. 

Tidligere er Toril A. Nagelhus Hernes ansatt som ny prorektor for innovasjon etter Johan Hustad. 

Av direktører i toppledelsen er det to: Direktør for eiendom, Frank Arntsen, og organisasjonsdirektør Ida Munkeby.

5-3 blant dekanene

NTNU har åtte fakulteter. Her er den nye fordelingen 5 menn og 3 kvinner.

— Du «snublet» med en dekan? 

— Det kan du si. Kjønnsbalansen i den nåværende ledelsen er faktisk bedre enn i den kommende, sier Bovim, og legger til: 

— Kjønnsbalanse var absolutt oppe som tema i styret i dag. Men det er ingen som ikke velger den beste kandidaten, og vi har hatt et bevisst forhold til temaet under ansettelsesprosessen. Både kvinner og menn er blitt spurt om likestillingskompetanse under prosessen, så jeg føler meg trygg på det, sier han. 

— Og jeg er helt sikker på at en ledergruppe med jevn kjønnsmessig fordeling er den alle beste ledergruppen. Men jeg har nå ansatt den beste på hver enkelt post og mener at helheten kommer til å bli veldig bra, sier han. 

Disse skal lede NTNUs åtte fakulteter: 

Nye dekaner:

Fortsetter som dekaner:

Etnisk mangfold lenger unna

— Du har også snakket varmt om mer etnisk mangfold i ledelsen, men det fikk du ikke til denne gangen?

— Nei, det er ikke svensker vi tenker på når vi snakker om etnisk mangfold. Det er ikke lett å rekruttere ledere fra det fjerne utland. Arbeidsgiver- og arbeidstakerperspektivet fra andre kulturer er ganske annerledes enn det vi er vant til i vår nordiske modell, sier Bovim, og legger til: 

— Vi skal nå oppsummere denne tilsettingsrunden med å begynne å tenke på den neste. Ikke minst skal vi lete i egne rekker etter egnede kandidater, sier han.

Viserektorer Gjøvik og Ålesund

NTNU-rektoren har også med seg to viserektorer, en i Gjøvik og en i Ålesund. I Ålesund sitter Annik Magerholm Fet og i Gjøvik finner vi tidligere rektor ved Høgskolen i Gjøvik, Jørn Wroldsen.

Magerholm Fet har erstattet tidligere rektor ved Høgskolen i Ålesund, Marianne Synnes, som var tiltenkt jobben, men som trakk søknaden sin. Nå er Synnes på vei til Stortinget, sikret fast plass på Høyres liste til stortingsvalget. 

Les også: Synnes på vei til tinget

Direktør for Vitenskapsmuseet, Reidar Andersen, er også en del av ledergruppa. 

HiST-rektor Klungland ute

Helge Klungland, (bildet) tidligere rektor ved Høgskolen i Sør-Trøndelag før fusjonen, har hatt en sentral plass i Bovims rektorgruppe siden januar 2016, som prorektor for faglig integrasjon. Han er ikke med i den nye lederkabalen.

Les også: Lederkabalen for Nye NTNU

Klungland sto som søker både til prorektorjobben for utdanning og til prorektorjobben for forskning. 

— Hvilken rolle er Klungland tiltenkt? 

— Klungland er prorektor for faglig integrasjon fram til 1.august i år. NTNU har fortsatt bruk for ham og vi skal diskutere og legge planer for dette framover, sier Gunnar Bovim. 

Les også: Høgskulen på Vestlandet har best kjønnsbalanse

Fakta

NTNUs ledelse 2017-2021

Disse skal lede NTNU fra 1.august 2017 sammen med rektor Gunnar Bovim:

Dekaner:

Viserektorer:

Direktører:

(De som ble ansatt i styremøte torsdag 16.mars var: Anne Borg, Bjarne Foss, Olav Bolland, Øyvind Weiby Gregersen).

Kilde: NTNU

Ved å melde deg på vil du jevnlig få nyhetsbrev fra Khrono på epost.

Tips oss gjerne om aktuelle saker på tips@khrono.no.

Vennlig hilsen Tove Lie,
ansvarlig redaktør, Khrono

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Fakta

NTNUs ledelse 2017-2021

Disse skal lede NTNU fra 1.august 2017 sammen med rektor Gunnar Bovim:

Dekaner:

Viserektorer:

Direktører:

(De som ble ansatt i styremøte torsdag 16.mars var: Anne Borg, Bjarne Foss, Olav Bolland, Øyvind Weiby Gregersen).

Kilde: NTNU

Fra seksjonene

Siste

Debatt

Karriere

Campus

Samfunn

Mest lest

Debatt

Meninger · Studiestart. Du har en viktig stemme og den må du bruke. Bruk den under stortingsvalget i høst og bruk den ved din institusjon og ved ditt lokale studentdemokrati, oppfordrer student på Høgskolen i Oslo og Akershus, Martine Gjerde.  
Meninger · Studiestart. Politiutdanningen skal forberede studentene på oppgaver som vi i dag ikke kjenner helt til, skriver rektor Nina Skarpenes ved Politihøgskolen. 
Meninger · Doktorgrader. At tre av ti doktorgradsstipendiater hentes fra utlandet, er et sunnhetstegn. Blir det sju av ti kan ringvirkningene på lengre sikt ramme den hjemlige forskerrekrutteringen, mener professor emeritus Sigurd Allern. 

Karriere

Campus

Samfunn