Jonas Strisland, nummer to fra høyre, vil bli Velferds- og likestillingsansvarlig i Norsk Studentorganisasjon. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Når likestilling havner i baksetet

I studentpolitikken er det lite som er mer sexy enn #studentkravet, og det er nettopp #studentkravet som havner i førersetet når det skal velges ny Velferds- og likestillingsansvarlig i Norsk Studentorganisasjon, mener kandidat til nettopp det vervet, Jonas Strisland.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Likestilling er et viktig felt som det jobbes med fra flere hold, men som sjeldent får like stor oppmerksomhet når vintersnøen trekker seg tilbake, og landsmøtet til Norsk studentorganisasjon (NSO) nærmer seg. Likestillingsarbeidet har tatt mange steg i riktig retning, men vi har fortsatt en lang vei å gå. Skjev kjønnsfordeling i flere studier, sterk underrepresentasjon av kvinner i vitenskapelige stillinger er bare noen av problemene vi står ovenfor.

Kvotering av det underrepresenterte kjønn er et klassisk virkemiddel for å bedre kjønnsbalansen, men senest i vinter fikk Universitetet i Bergen og Universitetet i Oslo beskjed om at de ikke fikk lov til å innføre «mannekvotering» på profesjonsstudiet i psykologi. Det er viktig at vi ser etter andre alternativer for å bedre kjønnsbalansen i de ulike studiene som er dominert av det ene kjønn. Vi vet av erfaring at kvotering ikke løser problemene med skjev representasjon av kjønn, det hjelper den bare litt på vei.

Tidligere i utdanningsløpet må rådgivningstjenestene på ungdomsskoler og videregående arbeide bedre enn de gjør for å jevne ut rekrutteringen inn på studier hvor det er dårlig kjønnsbalanse. Jeg mener at vi som interesseorganisasjon for studenter må tørre å utfordre høyere utdanningsinstitusjonene til å samarbeide med de aktuelle aktørene om rekruttering tidligere i utdanningsløpet. Tiltak som Universitetet i Agder sitt velrenommerte prosjekt «jenter og teknologi» må innføres for flere utdanningsløp.

Transkjønnede Sandra gikk for noen uker siden ut i Stavanger Aftenblad på bakgrunn av det hun følte var en vanskelig situasjon. Sandra ble født gutt, hun har valgt å ikke gjennomføre operasjonen som fjerner det mannlige kjønnsorganet, men hun er nå juridisk kvinne. Sandra fikk rettet klage mot seg etter bruk av damegarderoben på Samskipnaden i Stavanger sitt treningssenter.

Dette er en vanskelig problemstilling, men det belyser en høyst relevant problematikk. Jeg vil arbeide for at alle studenter har de samme mulighetene til å bruke velferdstilbudene våre. Jeg er sikker på at vi kan løse denne problematikken i samarbeid med relevante aktører, og komme frem til en løsning som inkluderer alle

Vi som organisasjon må tilrettelegge for at alle som har et ønske om å engasjere seg i student-
politikken skal ha mulighet til det.

Jonas Strisland

Tredje juridisk kjønn kom inn i arbeidsprogrammet til Arbeiderpartiet for det kommende valget, noe som gjør at om AP vinner valget er det store muligheter for at det kommer et tredje juridisk kjønn allerede i 2018. Da er det viktig at NSO er på banen for å sikre at de som velger å skifte juridisk kjønn til dette nye alternativet får de samme rettighetene og mulighetene som alle andre i høyere utdanning. Hvordan vil de ulike institusjonene gjøre det med kvotering, vil vi få tragiske situasjoner hvor de som velger det tredje kjønn havner utenfor?

Jeg vil jobbe med mangfold og inkludering i vår egen organisasjon, det er et tema som har fått mye oppmerksomhet etter mistilliten ved Høgskolen i Oslo og Akershus i vinter. Vi som organisasjon må tilrettelegge for at alle som har et ønske om å engasjere seg i studentpolitikken skal ha mulighet, og det er noe jeg vil fokusere på det neste året om jeg får tilliten av landsmøte.

Bestilling ovenfra og ned om hvordan vi skal bli mer mangfoldig vil ikke fungere. Det var den klare beskjeden komiteen jeg leder, Velferds- og likestillingspolitisk komité, fikk når et av medlemmene var i møte med LNU (Landsrådet for norske barne- og ungdomsorganisasjoner). Vi må inkludere grasrota i et slikt arbeid, vi må høre med alle de ulike studentparlament og studentting, vi må få innspill av alle interesseorganisasjoner som er av relevans.

Jeg stiller med full viten om at likestilling ikke er fagfeltet jeg bærer mest tyngde på, men jeg hadde aldri stilt til valg om jeg ikke også hadde et sterkt ønske om å jobbe med likestilling. Etter å ha sittet i likestillings- og integreringsutvalget på Universitetet i Agder har jeg sett hvordan vi i akademia henger langt etter i likestillingsarbeidet, det er noe jeg ønsker å være med å påvirke i riktig retning.

Studentkravet stjeler ofte all oppmerksomheten når valget nærmer seg, men jeg vil arbeide for at vi som organisasjon fortsetter, og blir enda bedre, i arbeidet med likestilling, mangfold og inkludering både i det politiske arbeidet, men også i egen organisasjon.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS