Internasjonalt ansvarlig i Studentparlamentet på Universitetet i Oslo, Kristina Muños Ledo Klakegg, mener at det er feil å legge ned Peace and Conflict studies-programmet på UiO

Nei til nedleggelsen av Peace and Conflict Studies

Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo mener at det er et steg i feil retning å legge ned masterprogrammet i Peace and Conflict studies.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forrige torsdag (24.02) vedtok et samlet studentparlament å ta et standpunkt imot nedleggelsen av det tverrfaglige og internasjonale masterprogrammet i Peace and Conflict Studies (PECOS) ved UiO. Nedleggelsen ble vedtatt i slutten av januar i instituttstyret for statsvitenskap og skal behandles i fakultetsstyret for det samfunnsvitenskapelige fakultet i mars samt i universitetsstyret.

Jeg er stolt av å være del av en studentbevegelse som tar UiO sine internasjonaliseringsambisjoner på alvor. UiO går imot sin egen strategi ved å legge ned PECOS-programmet. Hvis det er et program som uttrykker UiOs visjoner så er det Peace and Conflict studies programmet. UiO skriver i strategi 2020 at de vil utvikle UiO til et internasjonalt universitet i første klasse. Videre, UiO skal bidra til å løse globale utfordringer og bygge en internasjonal profil.

UiO vil miste et internasjonalt læringsmiljø i nedleggelsen i tillegg til svært ambisiøse kandidater som kan bidra til å knytte humanitære og diplomatiske kontakter internasjonalt med Norge. PECOS-programmet har høy inntakskvalitet. Opptaksraten er på 9.7% - sammenlignbart med Harvard Business School, Stanford Law School og Yale Law School.

Nedleggelsesforslaget setter spørsmålstegn ved UiOs evne til å finansiere og drifte programmer av høy kvalitet, med en internasjonal og tverrfaglige profil. Rektor ved UiO informerte oss i sitt nylige blogginnlegg (27.02) om det strategiske samarbeidet som ble inngått mellom UiO og PRIO (Peace Research Institute Oslo) i Oktober 2016, som blant annet omfatter et strategisk samarbeid rundt forskningbasert undervisning på fred- og konfliktstudier. Med tanke på dette samarbeidet er det ironisk hvis UiO velger å legge ned masterprogrammet i Peace and Conflict Studies.

Det er et par kritiske momenter som er viktig å belyse i prosessen rundt nedleggelsesforslaget. PECOS-studentutvalget ble varslet kun en uke i forkant av at nedleggelsesforslaget skulle bli behandlet i instituttstyret for statsvitenskap. I tillegg ble informasjonen kun gitt på norsk, til tross for at det er medlemmer i studentutvalget som ikke har tilstrekkelig gode norskkunnskaper. Dette vitner om en hastebesluttning med manglende respekt for - eller vilje til - å høre på den berørte studentparten.

Vi håper at fakultetsstyret ved det samfunnsvitenskapelige fakultet, samt universitetsstyret ser verdien av Peace and Conflict studies-programmet for UiOs internasjonale profil , samfunnsmessige påvirkning og renommé. Svaret er ikke en forhastet nedleggelse av programmet, men heller en vilje til å innovere og tid til å utrede løsninger i samspill med aktører internt og ekstern på UiO. Vi håper at PECOS-studentutvalget blir hørt i den videre prosessen og at høyere beslutningsorganer ved UiO tar til seg deres argumenter og løsningsforslag ettersom at muligheten for å ytre sin mening for instituttstyret var begrenset til en uke.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS