Rektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Curt Rice, overleverte universitetssøknad til NOKUT ved tilsynsdirektør Øystein Lund.

Først i køen for å bli universitet

Rektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Curt Rice, leverte i dag universitetssøknaden sin til NOKUT. Høgskolene i Sørøst-Norge, Innlandet og Vestlandet kommer etter hvert - i den rekkefølgen.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

HiOA-rektor Curt Rice og hans følge kom til Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT)  med 225 sider søknad med 450 sider vedlegg onsdag.

— Da skal jeg høytidelig overrekke søknaden vår om å bli universitet, sa rektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), Curt Rice, som ble tatt imot av tilsynsdirektør Øystein Lund.

— Jeg er glad for å ta imot en søknad som til og med er vakker å se på, svarte Lund, og la til:

— Nå har dere gjort deres del, og vi skal gjøre vår - og vi gleder oss til dette arbeidet.

Se universitetssøknaden

Vi har vokst veldig som institusjon de siste fem årene, og tatt en posisjon med høy kvalitet i utdanningen basert på det fremste av forskning. Vi kan nå sammenligne oss med de øvrige universitetene i Norge og internasjonalt.

Curt Rice

Vokst veldig på fem år

Arbeidet med HiOAs søknad om å bli universitet har preget Rice’ rektorperiode siden han startet i august 2015.

— Det er spennende å nå overrekke søknaden, sier han til Khrono, og fortsetter:

— Det føles stort, og jeg er veldig glad - og veldig stolt - dette er spennende.

Rice mener søknaden forteller en historie alle ved høgskolen kan være stolte av.

— Vi har vokst veldig som institusjon de siste fem årene, og tatt en posisjon med høy kvalitet i utdanningen basert på det fremste av forskning. Vi kan nå sammenligne oss med de øvrige universitetene i Norge og internasjonalt, sier Rice.

Synergier

— Hvor mye har arbeidet med søknaden kostet?

— Det er nesten umulig å svare på. Jeg vil anslå kanskje fem årsverk, svarer Rice og legger til at han egentlig ikke har grunnlag til å anslå konkret.

Tilsynsdirektør Lund legger til at mye av slikt arbeid medfører positive synergier for institusjonen ellers, og dermed ikke blir en isolert kostnad. Rice er enig:

— Dette arbeidet har utløst prosesser og prosjekter som vi ville satt i gang uansett.

Minst åtte måneder

Øystein Lund forteller at NOKUT først skal starte med en administrativ gjennomgang av alt materialet HiOA nå har levert - 225 sider søknad med 450 sider vedlegg.

— Deretter skal det settes ned en sakkyndig komité bestående av fagfeller, både tunge folk fra akademia, og fagfolk innenfor HiOAs fagområder. Disse skal blant annet gjøre institusjonsbesøk, trolig én dag i Oslo og én dag på Kjeller, sier han.

Lund forklarer at siden man nå også sjekker institusjonen mot «høy internasjonal kvalitet» så vet man ikke helt hvor lang tid prosessen vil ta.

— Men tidligere tok det minst åtte måneder, sier han.

Sørøst neste uke kanskje

Høgskolen i Sørøst-Norge har ennå ikke levert sin søknad, men er rett rundt hjørnet.

— Sluttvurdering er at vi gjør opp status på fredag. Enten er den klar til å sendes i neste uke, eller dersom vi ikke er helt fornøyd vil det bli skjøvet litt på, sier prorektor ved Høgskolen i Sørøst-Norge, Kristian Bogen. 

HSNs søknad er unntatt offentlighet og vil ikke bli offentlig før den er levert til NOKUT, ifølge Bogen.

Innlandet i løpet av 2018

På Høgskolen i Innlandet jobber man også med søknad. 

— Vi kommer til å sende den innen overgangsordningen som er utgangen av 2018, sier prorektor Jørgen Klein som er ansvarlig for søknaden fra Hedmark og Oppland. .

Det er også kravet om gjennomstrømning som er deres største utfordring.

— Slik det ser ut nå vil vi også kunne nå gjennomstrømmingskravet på minst to av våre fire egne programmer, så lenge man kan telle med kandidater som disputerer på eksterne program, sier han.

Overgangsordningen gjelder ut 2018 og tillater nettopp at institusjonene inkluderer doktorgradskandidater på eksterne programmer.

Lenger fram for Vestlandet

Om Høgskulen på Vestlandet sa styreleder Arvid Hallén i et intervju i Khrono i januar at de sikter mer på 2023:

— Ja, det er lagt et løp for at vi kan bli universitet i 2023 og vi har det som en konkret målsetning. De viktigste målsetningene for Høgskulen på Vestlandet er likevel at vi skal være en sterk utdannnings- og forskningsinstitusjon - med sterke bånd og relasjoner til praksisfeltet slik som  næringsliv og offentlig forvaltning, uavhengig av om vi er universitet eller høgskole, sa Hallén da.

Les også: 19 universiteter og høgskoler har blitt til sju

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS