Da Synnes trakk søknaden for viserektorstillingen ved NTNU i Ålesund, sa hun at hun ville ta et år forskningsfri. Foto: Kristoffer Olsson Furberg/Universitetsavisa

Synnes på vei til tinget

Tidligere viserektor ved NTNU Ålesund, Marianne Synnes, står på sikker plass på Høyres stortingsliste fra Møre og Romsdal.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Marianne Synnes, tidligere viserektor ved NTNU Ålesund og rektor ved den tidligere Høgskolen i Ålesund, er nominert av Møre og Romsdal Høyre til andreplass før stortingsvalget i september.

I dag har Høyre to representanter fra fylket på Stortinget.

Dermed er det en reell mulighet for at Synnes kommer på Stortinget fra neste høst – som erstatning for Elisabeth Røbekk Nørve, som også er fra Ålesund. Nørve sa nei til gjenvalg, ifølge Sunnmørsposten.

Forskningsfri og valgkamp

— Du, jeg står her i stallen med en syk hest, kan jeg ringe deg opp igjen?

Det har aldri skjedd så mye i utdannings-Norge, og sektoren har aldri fått så mye fokus som under denne
regjeringen.

Marianne Synnes (H)

Fleksibel arbeidstid er en av fordelene med å ha forskningsfri i et år.

— Jeg legger jo opp mye av dagene selv, om jeg leser om natta eller tidlig på morgenen er det ingen som bryr seg med, forklarer Marianne Synnes når hun ringer opp igjen litt senere.

Hun har siden i sommer tatt opp molekylærbiologien, etter flere år som valgt rektor ved Høgskolen i Ålesund. I fjor søkte hun jobben som viserektor ved NTNU Ålesund, men trakk søknaden i juni. Den gang sa Synnes at hun vurderte lenge å søke stillingen i utgangspunktet, og at det var motivasjonen som manglet. 

— Jeg er ikke motivert for fire år i en stilling som i innhold er langt fra den rektorstillingen jeg startet i, sa hun til Khrono i fjor sommer. 

Synnes var konstituert i viserektor-stillingen fram til Annik Magerholm Fet startet på sin fire år lange åremålsperiode ved nyttår. I tillegg er Synnes fortsatt leder for styret ved Senter for internasjonalisering av utdanning (SiU) og varamedlem i Forskningsrådets hovedstyre.

Sist høst nominerte Møre og Romsdal Høyre Marianne Synnes til en andreplass, og dermed det man kaller «sikker plass» på stortingslista.

— Jeg var veldig ydmyk og stolt da jeg ble nominert i høst, det satte jeg veldig stor pris på. Jeg er fortsatt like spent og gleder meg til å komme ordentlig i gang, sier hun.

Ikke del av planen i sommer

Ifølge Synnes var det ikke planen å gå inn i politikken da hun trakk søknaden til viserektorstillingen i juni.

— Dette var overhodet ikke planen, de to valgene tok jeg helt adskilt fra hverandre. Jeg hadde vært rektor i nesten seks år, og ville ikke ha fire nye år. Jeg hadde tenkt til å bare bruke tiden til forskning, og det var først etter at jeg hadde sagt nei til viserektorstillingen at jeg fikk spørsmål om å stå på lista, forteller hun.

Synnes sier hun har vært medlem i Høyre noen år, men ikke partipolitisk engasjert som nå.

— Som rektor kan jeg ikke være partipolitisk engasjert på den måten, men jeg må jobbe for institusjonens beste. 

— Var utdanningspolitikken til Høyre viktig i denne avgjørelsen?

— Absolutt. Det har aldri skjedd så mye i utdannings-Norge, og sektoren har aldri fått så mye fokus som under denne regjeringen. Så kan man like eller ikke like de endringene, men jeg setter pris på at ting skjer, at de har landet det, og står i det, sier Synnes.

Viktig i valgkampen

Den tidligere viserektor og rektoren tror hun kan bruke erfaringen sin fra Høgskolen i Ålesund og NTNU.

— Det jeg kan mest om er utdannings- og forskningspolitikk, men jeg har også et sterkt engasjement for næringspolitikk. Jeg er opptatt av å koble utdanning og forskning til næringsutviklingen, forklarer hun.

Ettersom hun står på andreplass, har hun god tro på at hun kommer seg til Stortinget.

— Det må gå dårlig hvis jeg ikke skal komme inn nå. 

Synnes sier hun allerede har fått spørsmål om hvilken komité hun kunne tenke seg å sitte i.

— Det er nok KUF (Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen, red.mrk.) og Næringskomiteen som ligger mitt hjerte nærmest. Men jeg er jo molekylærbiolog og er opptatt av helse og helseforskning også, sier hun og fortsetter:

— Jeg engasjert i veldig mange ting, men fellesfokuset er samfunnsutvikling og regionen her - hva som kan skape best vekst og utvikling. Det som er veldig positivt er at jeg opplever at næringslivet er veldig påkoblet det som skjer i forskningslivet, og jeg vil gjerne være en partner i det.

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS