Jenter i alderen 15-20 år møtte opp på Chateau Neuf for å høre på foredrag om jenter og teknologi. Foto: Siri Ø. Eriksen

HiOA og UiO samarbeider om å få jenter til teknologistudier

For første gang samarbeidet Høgskolen i Oslo og Akershus og Universitetet i Oslo om å inspirere flere jenter til å ta teknologifag. Over 600 potensielle studenter hadde meldt seg på.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bare 1 av 5 ingeniørstudenter er jenter. På noen studier er jenteandelen enda lavere.

For første gang har Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) og Universitetet i Oslo (UiO) gått sammen for å lage konferansen «Jenter og teknologi». Over 650 jenter møtte opp for å bli inspirert til å velge teknologifag.

Uheldig diskriminering

Til konferansen ble det invitert flere rollemodeller, jenter som allerede studerer teknologifag, som skal inspirere deltakerne. En av disse er Cathrine Bui. Hun går tredje året på informasjonsteknologi ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

— Hvorfor er det viktig å ha flere jenter i teknologibransjen?

Hvis vi er enig i at intelligens og kreativtet er jevnt fordelt i befolkningen, så har vi ikke råd til å kun rekruttere den ene halvparten.

Sunniva Rose

— Hvis ikke jenter er med og lager tingene vi skal bruke, vil det få en uheldig diskriminering mot jenter. Behov som jenter har vil da ikke nødvendigvis bli løst av teknologien. Uten jenter i teknologien blir vi ekskludert fra den teknologiske innovasjonen som utføres, sier Bui.

Hun er ikke bekymret for arbeidsmarkedet som venter kommende ingeniørstudenter etter fullført utdanning. Bui er nå på sin andre utdanningsrelevante deltidsjobb.

— Det føles ut som jeg vasser i jobbmuligheter, sier hun.

— Vil løse fremtidens problemer

Tre av jentene som kan bli fremtidige ingeniørstudenter er Mizuho Kashiwa, Vahiny Gnanasekaran og Maria Hubbuck. De går alle tredje året studiespesialsering på Elvebakken videregående skole, og skal snart ta et valg om videre studier.

De er enige om at arrangementet til nå har hatt positiv innvirkning på dem. Hubbuck, som fortsatt ikke vet hva hun skal studere videre, ser nå på teknologifag som mer spennende enn før.

— Jeg vil gjerne være med å løse fremtidens problemer, så kanskje det blir noe innen teknologi, sier hun.

Kashiwa sier hun allerede har bestemt seg for å studere realfag på universitetet, men er ikke helt sikker på retningen hun skal velge.

— Jeg synes det er fint at de snakker om sine egne erfaringer om hvorfor de valgte sine studier og hvordan det gikk for dem, sier hun.

— Trenger de beste hodene

Kjernefysiker Sunniva Rose har tidligere vært foredragsholder på arrangementer som dette, men i dag er hun konferansier.

— For meg er det aller viktigste poenget i dag at vi har endel store utfordringer i verden, som har teknologiske løsninger. For å få til dette trenger vi de beste hodene. Hvis vi er enig i at intelligens og kreativtet er jevnt fordelt i befolkningen, så har vi ikke råd til å kun rekruttere den ene halvparten, sier hun og fortsetter:

— Det er like mange kreative og flinke folk blant jentene. Det er urettferdig hvis det finnes jenter som ikke er klar over mulighetene de har innen teknologi. Derfor er det viktig med denne konferansen.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS