Utdanningsmessen melder UiB og NHH til Konkurransetilsynet. Bildet er tatt fra Utdanningsmessen i Oslo Spektrum i 2015. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

UiB og NHH meldt til Konkurransetilsynet

Universitetet i Bergen (UiB) dropper Utdanningsmessen fordi deres studenter leser om studietilbudene på nettet. Arrangøren har meldt dem og NHH til Konkurransetilsynet.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bergens Tidende skriver at Utdanningsmessen har meldt Universitetet i Bergen (UiB), Bergen kommune og Hordaland fylkeskommune til Konkurransetilsynet.

I tillegg er også Norges Handelshøyskole (NHH) blitt meldt til tilsynet.

Årsaken er at Utdanningsmessen mener UiB og NHH, gjennom Utdanning i Bergen, har laget et konkurrerende opplegg som kan føre til en monopolsituasjon.

Ifølge Bergens Tidende sendte UiB og Handelshøyskolen, brev til en rekke videregående skoler i Hordaland, Sogn og Fjordane, Rogaland og Møre og Romsdal, der de skrev at de ikke lenger vil delta på utdanningsmesser.

Brevet er signert tidligere kommunaldirektør Anne-Marit Presterud og fylkesdirektør for opplæring, Svein Leidulf Heggheim.

Bakgrunnen for at vi velger å ikke delta på Utdannings-messen handler om at våre undersøkelser blant studenter viser at få oppgir at messen er viktig for hva slags utdanning studentene
velger.

Oddrun Samdal

— Bruker nettsidene

— Bakgrunnen for at vi velger å ikke delta på Utdanningsmessen handler om at våre undersøkelser blant studenter viser at få oppgir at messen er viktig for hva slags utdanning studentene velger. Hovedkanalen studentene bruker er nettsidene våre, og det er noe vi jobber med for å utvikle, sier Oddrun Samdal, viserektor for utdanning ved Universitetet i Bergen, til Khrono.

Hun forteller at de blant annet jobber med å styrke chatte-funksjonen på nettsidene sine, i tillegg til at de vil fortsette å tilby videregående skoler på Vestlandet skolebesøk.

Ifølge viserektoren bruker UiB om lag 3,1 millioner kroner på Utdanningsmessen hvert år - i både lønnskostnader, deltakeravgift og andre kostnader knyttet til arrangementet. 1 million av kronene gikk i deltageravgift til arrangøren, Utdanningsmessen.

Les også: Reagerer på UiBs argumenter mot messe

— Hva tenker du om at dere nå er meldt til Konkurransetilsynet?

— Det stiller vi oss uforstående til. Som utdanningsinstitusjon har vi fått i oppdrag av Kunnskapsdepartementet å tilrettelegge for god rekruttering. Vi må til enhver tid gjøre det på best mulig måte ved å legge ressursene til kanaler der vi vet studentene er, sier hun. 

(Arkivfoto: Skjalg Bøhmer Vold)

— Eksklusiv avtale

Utdanningsmessen skriver i en artikkel på sine nettsider at de reagerer på at skoleledere også signerte et brev til videregående skoler på Vestlandet:

«Universitetet i Bergen har etter brev fra utdanningsmessens advokat oppgitt at brevet kun var ment som et informasjonsskriv om at Universitetet i Bergen ikke lenger skulle delta på messen. Man kan jo spørre seg hvorfor det skulle være nødvendig med underskrift fra fylkeskommune og kommune om kun dette var hensikten».

Khrono har lest brevet Utdanningsmessen har sendt til Konkurransetilsynet. Blant annet skriver de dette som årsak til at de ønsker å melde saken til tilsynet:

— Monopolsituasjon

«I praksis innebærer handlemåten at Utdanning i Bergen og dets initiativtagere søker å etablere en monopolsituasjon for organisering og gjennomføring av utdanningsmesser i regionen. En ordning som innebærer at andre offentlige aktører, private aktører, utenlandske universitet og andre organisasjoner ekskluderes fra markedet og at en rekke læresteder dermed fratas muligheten til å nå ut med sine undervisningstilbud».

— Universitetene tillates å ha sitt eget opplegg på skolene hvor disse og noen innbudte eksklusive aktører deltar, samtidig som ingen av disse deltar med stand på messene. Dersom så store aktører sammen trekker seg fra messen og kjører sitt eget løp vil messen miste sin relevans og mest sannsynlig bli lagt ned, sier styreleder i Utdanningsmessen, Eivind Alstad, til Khrono. 

Alstad avviser at Utdanningsmessen ikke er viktig for studenter. Han sier at deres undersøkelse viser at studenter har bruk for messen. 

Søksmål aktuelt

Til Bergens Tidende forteller Alstad at det kan være aktuelt med søksmål også. 

— Hvis dette fører til færre besøkende for oss vil vi vurdere et erstatningssøksmål. Dette er misbruk av makt fra universitetets side, sier styreleder Eivind Alstad. 

Oddrun Samdal, viserektor for utdanning ved Universitetet i Bergen, sier UiB har vært på skolebesøk på de videregående skolene på Vestlandet i flere år.

— Utdanning i Bergen er et eget samarbeid mellom flere utdanningsinstitusjoner i Bergen. Dette tilbudet har vi hatt i flere år. Det vi ønsker å gjøre med skolebesøkene, er å gi videregåendeelever informasjon om hva for eksempel høyere utdanning innebærer og hvilke typer utdanninger som gis i Bergen. Det vil være rom for andre institusjoner å gjøre det samme, og det som gjelder denne konkrete situasjonen, er at vi har valgt å ikke bruke en tjeneste som det private selskapet bak Utdanningsmessen representerer, sier Samdal. 

Norges Handelshøyskole forteller til Khrono at de markedsfører seg på ulike måter, men valgte å ikke bruke Utdanningsmessen i år.

— Studentene skaffer seg informasjon på andre måter nå enn tidligere. Vi har deltatt på utdanningsmesser i mange år, og i år ønsket vi å prioritere markedsføringsbudsjettet annerledes.Jeg kan forstå at Ta utdanning ikke er begeistret for å miste kunder, men ser ikke at NHH har noen plikt til å markedsføre oss på deres utdanningsmesser, sier Kristin Risvand Mo, kommunikasjons- og markedssjef ved NHH.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS