Vi skal ha oppmerksomhet om dette ved utlysninger, sammensetning av ledergrupper, profil på studentkull, komitésammensetninger og mye annet, sier HiOA-rektor Curt Rice når det gjelder likestilling. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Rice krever lederkompetanse på likestilling og mangfold

Ledere må ha kompetanse på likestilling, mener både NTNU og Universitetet i Agder. Rektor Curt Rice ved Høgskolen i Oslo vil følge etter og føye til mangfold.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Både NTNU og Universitetet i Agder har begynt å kreve kompetanse i likestilling når de rekrutterer ledere.

Det var under en konferanse i regi av Komité for kjønnsbalanse og mangfold i forskningen, ledet av rektor ved HiOA, Curt Rice i juni i fjor at den svenske professoren Anna Wahl sa at det bør være et minimumskrav at alle ledere i akademia bør kunne og vite noe om likestilling. 

— Det bør være et klart krav til alle ledere i akademia om at de skal kunne og vite noen ting om likestilling. Det bør stå i utlysningsteksten, sa professor Wahl og fikk applaus fra en fullsatt sal.

Les også: Alle ledere i akademia bør ha kompetanse på likestilling

Da NTNU søkte etter prorektor for nyskaping i høst, sto det i utlysningsteksten: «NTNU arbeider målbevisst for økt likestilling og vektlegger kjønnsbalanse i ledergruppene. Kunnskap om og resultater fra aktivt likestillingsarbeid tillegges vekt ved rekruttering av ledere».

Vår faglige profil er slik at vi ikke har så store problemer med likestilling mellom kjønnene, men jeg ønsker at vi skal ha ekstra fokus på etnisk mangfold.

Curt Rice

Les også: NTNU krever at ledere skal ha kompetanse i likestilling

Og da Universitetet i Agder (UiA) søkte etter ny dekan for humaniora og pedagogikk før jul sto det i stillingsannonsen: «Det er ønskelig med erfaring fra likestillingsarbeid».

Vil ha inn mangfold

Rektor Curt Rice ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) er også leder for Komitéen for kjønnsbalanse og mangfold i forskning (Kif-komitéen), som i dag arrangerer konferanse om hvordan man kan jobbe med kjønn og mangfold i omstillingsprosesser. 

På sin offisielle facebookside delte han en artikkel fra Kif-info og stilte følgende spørsmål: «Både NTNU og UiA lyser ut lederstillinger med krav om kompetanse til å jobbe med likestilling. Burde flere gjøre det samme? Burde vi v/Høgskolen i Oslo og Akershus?»

Han fikk ikke mange svar, men de få som kom var positive.

Stillingen som direktør for organisasjon og virksomhetsstyring ved HiOA ble nylig utlyst for andre gang, og her er det ingen oppfordring til kvinner om å søke, og kompetanse på likestilling etterspørres heller ikke.

Kommer du og Høgskolen i Oslo og Akershus til å følge etter NTNU og UiA og søke etter ledere med kompetanse på likestilling?

— Nå er vi gode på likestilling på HiOA. Vår faglige profil er slik at vi ikke har så store problemer med likestilling mellom kjønnene, men jeg ønsker at vi skal ha ekstra fokus på etnisk mangfold. Jeg hadde likt å se at kompetanse på dette kom inn i alle lederkategoriene, det synes jeg ville være fornuftig, sier han.

Men selv om kvinnandelen blant de ansatte ved HiOA er på cirka 70 prosent er toppledelsen mannstung. Der er det for tiden 8 menn og 3 kvinner.

Les også: Rice glipper på kvinnene

Rice viser til at styret ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) skal vedta en ny handlingsplan for likestilling og mangfold på styremøtet i mars, og han sier at kravet om kompetanse på likestilling og mangfold ved rekruttering av ledere kan komme inn som et tiltak i den forbindelse.

Han legger til at selv om han mener at HiOA er bra på likestilling, er dette noe som krever konstant oppmerksomhet.

— Vi skal ha oppmerksomhet om dette ved utlysninger, sammensetning av ledergrupper, profil på studentkull, komitésammensetninger og mye annet, sier han.

Ikke aktuelt

Ved Høgskolen i Sørøst-Norge (HSN) ble en helt ny toppledelse rekruttert ifjor og resultatet ble ni menn og to kvinner.

HSN har likevel ingen planer om å følge NTNUs og UiAs eksempel.

Elisabeth Borhaug, personal- og organisasjonsdirektør ved høgskolen, forteller til Kif-komitéens nettavis Kifinfo at de ikke kommer til å inkludere et liknende krav i stillingsutlysningene med det første.

— Det å dokumentere resultater av likestillingsarbeid kan være vanskelig, fordi det ofte er et resultat av langsiktig arbeid som innbefatter både kulturelle og strukturelle barrierer og holdninger hos den enkelte og samfunnet generelt, sier Borhaug.

— Men det betyr ikke at vi ikke har fokus på likestillingsarbeid, og vi jobber målrettet med å finne gode tiltak som skal inn i handlingsplaner både når det gjelder kjønnslikestilling og etnisk mangfold, sier hun.

Har en utfordring

Borhaug medgir at det er en utfordring at HSN har fått en svært mannstung ledelse.

— Det stemmer at ledergruppa som ble etablert etter fusjonen, er veldig mannstung, så vi kan trygt si at vi har en utfordring – og den tar vi på alvor, sier Borhaug.

Styreleder i HSN, Rune Nilsen, har tidligere sagt at han er bekymret over status for kvinneandelen i ledergruppen, og viser til at høgskolen har tatt grep for lederutvikling og mentoroppfølging for å få flere kvinner inn ledelsen.

Les også: Mannstung ledelse i Sørøst

Rokne vurderer

Den nye rektoren ved den nyfusjonerte Høgskulen på Vestlandet, Berit Rokne, sier til Kifinfo at  eksempelet fra NTNU er interessant å vurdere også for dem.

— I planen for den nye høgskolen er det foreslått et eget utvalg på institusjonsnivå som skal jobbe med likestilling og mangfold, og i den forbindelse vil det være interessant å diskutere dette tiltaket fra NTNU, sier hun. 

– Den nye høgskolen har en ambisjon om å fronte likestilling og mangfold, og da er ledernes bevissthet om dette helt nødvendig, sier Rokne.

Også Politihøgskolen vurderer å følge NTNUs eksempel.

—Tiltaket fra NTNU er spennende, og det er et naturlig tiltak å vurdere når neste års handlingsplan for kjønnslikestilling i ledelsen skal utarbeides. Men det er for tidlig å si noe om hva vi kommer til å beslutte, sier direktør for strategi og virksomhetsstyring Eli Vogel-Hovde.

Mykere ved UiA

Universitetet i Agder har nøyd seg med en litt mykere formulering om likestillingskompetanse enn NTNU. Rektor Frank Reichert sier at de kommer til å gå nærmere inn på disse tingene under intervjuprosessen.

— Blant annet er vi interesserte i å vite om kandidaten har dokumentert erfaring fra likestillingsarbeid, og vil spørre hvordan kandidaten ser for seg å drive aktive likestillingstiltak, sier han til Kifinfo.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS