HiOA-forsker Cecilie Morland trener mus for å finne mer ut av betydningen av treningen før og etter et eventuelt hjerneslag. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Forskningsrådet med nær én milliard til nye prosjekter

Forskningsrådet gir i disse dager ut nærmere én milliard kroner til Fri prosjektstøtte. En av de unge forskertalentene som får støtte er Cecilie Morland. Se oversikt over 84 andre prosjekter her.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne uka deler Forskningsrådet ut nær 1 milliard kroner til fremragende forskere,gjennom en av de mest prestisjefylte og mest søkte ordningene i Forskningsrådet, nemlig Fripro.

Støtten er delt på tre hovedområder:

  • 428 millioner kroner fordelt til 53 prosjekter innenfor medisin, helse og biologi
  • 251 millioner kroner fordelt til 32 prosjekter innenfor matematikk, naturvitenskap og teknologi
  • 264 millioner vil bli tildelt prosjekter innenfor humaniora og samfunnsvitenskap i uke 50.

Her ser du listene over alle som har fått støtte så langt: 

Satsing på unge forskertalenter

— Vi ønsker å gjøre en forskerkarriere attraktiv for våre mest lovende, unge talenter. Derfor har vi lagt inn et ytterligere løft til karriereutvikling i Fripro i statsbudsjettet for 2017. Slik legger vi grunnlaget for flere fremragende forskningsmiljøer i framtiden, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Årets tildeling er den fjerde i satsingen på unge forskertalenter i Fripro. Tidligere har 156 unge forskertalenter fått midler.

— I år har vi for første gang intervjuet de best kvalifiserte søkerne til unge forskertalenter. Våre fagkomiteer ser etter forskertalenter som er faglig selvstendige og modne og som har evne til å lede sin egen forskergruppe. Intervjuene gir komiteene et enda bedre grunnlag til å velge ut de beste søkerne, sier divisjonsdirektør i Forskningsrådet Anders Hanneborg.

Slag, trening og melkesyre

Cecilie Morland, er førsteamanuensis på Høgskolen i Oslo og Akershus, Institutt for atferdsvitenskap og forsker ved Universitetet i Oslo, Institutt for oralbiologi. Hun har vært ansatt på høgskolen i snaut et år. Fra før av er Morland utdannet farmasøyt og har sin doktorgrad fra Det medisinske fakultet på Universitet i Oslo.

Morland er en av de 32 unge forskertalenter som nå får støtte gjennom Fripro.

For tiden jobber Morland med et spennende prosjekt som ser på sammenhenger mellom trening og slag.

— Vi har funnet ut det finnes en sensor for melkesyren i hjernen, spesielt langs blodårer på vei «inn» i hjernen og på vei «ut». Vi ser også at melkesyren ved å aktivere denne sensoren påvirker antallet blodkar i hjernen.

Blir et team

Med støtten Morland nå mottar skal hun få med seg en stipendiat og en postdoc for å studere hvordan trening kan virke forebyggende mot hjerneslag, og påvirke personer som har fått slag. De skal også finne ut hvilken type trening (intensitet, varighet) som virker best mot slag, og hvordan ulike treningsregimer påvirker hvordan man reagerer etter et slag.

— Dette kan igjen føre til bedre og mer effektiv forebyggende trening, forteller Morland.

— Lengre fram kan det også hende at man kan utvikle en medisin som kan stimulere disse melkesyresensorene på samme måte som trening gjør i dag. Det er jo faktisk ganske mange slagpasienter som ikke kan trene på  den måten vi ser på her, legger Morland til, men hun understreker at dette siste elementet er langt fram i tid.

Prosjekttittelen til Morland er: Lactate-sensing fibroblasts in stroke.

Håndterer nesten halvparten

Innenfor medisin, helse og biologi og matematikk, naturvitenskap og teknologi er det innvilget til sammen 43 forskerprosjekter, 32 unge forskertalenter og 10 mobilitetsstipend i Fripro.

Hilde Jerkø er avdelingsdirektør for Avdeling for medisin, naturvitskap og teknologi i divisjon Vitenskap i Forskningsrådet.

— Nesten halvparten av pengene i Fripro går nettopp til forskning i medisin, helse og biologi, forteller Jerkø, og legger til:

— Dette er kanskje Forskningsrådets mest prestisjefylte penger, fordi forskerne selv står fritt til å velge hva de skal forske på, og høy kvalitet er det som bestemmer hvem som får penger. Prosjektet til Morland, som skal se på sammenheng mellom trening og slag, er et godt eksempel på hvordan grunnleggende forskning kan ha stor samfunnsmessig betydning.

Jerkø forteller at de får svært mange søknader til denne støtten, og at det er hard konkurranse om å få finansiering gjennom den såkalte Fri prosjektstøtte (Fripro).

Hun forteller videre at de gjennom Fripro-satsingen ønsker å fremme vitenskapelig kvalitet i internasjonal toppklasse, man ser særlig etter prosjekter som er dristige og nyskapende. Midlene er både rettet mot etablerte forskere, unge talenter og et eget tiltak for å øke mobilitet for forskere som er tidlig i karrieren sin.

To år ute og ett år hjemme

I år deles det for tredje gang ut mobilitetsstipend i Fripro. Med årets 14 stipender har Forskningsrådet delt ut 42 mobilitetsstipend.

— Vi ønsker at flere norske forskere skal ta et forskningsopphold ved en utenlandsk institusjon. Med mobilitetsstipendet får forskerne to år ute og ett år hjemme, sier divisjonsdirektør Hanneborg og legger til:

— Slik får unge, ambisiøse forskere som er helt i starten av sin karriere en svært verdifull internasjonal erfaring. Dette er viktig bidrag for å nå målet om internasjonalisering og kvalitetsheving i norsk forskning, sier Hanneborg.

Stolt prorektor på HiOA

Morten Irgens er prorektor for forskning på Høgskolen i Oslo og Akershus. 

— Det er klart vi er kjempestolt av det Morland får til og at vi trekker til oss så flinke og åpenbart talentfulle forskere til høgskolen, sier Irgens.

Han har også bitt seg merke i hvordan Morland ikke bare snakker om forskningen sin, men hvordan hun aktivt forteller hvordan hun utvikler undervisningen sin ettersom hun gjør nye oppdagelser i forskningsprosjektet.

— Vi jobber hardt for å styrke vår egen forskningsaktivitet og kvaliteten på denne. Samtidig er vi veldig opptatt av å styrke sammenhengen mellom forskning og utdanning. Morland er et utmerket eksempel på en forsker som bidrar på begge disse feltene, sier Irgens.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS