Teknologistudentene på NTNU vil ikke ha ex.phil.

PublisertFredag, 9. desember 2016 - 7:15-OppdatertFredag, 9. desember 2016 - 11:08
NTNU, Gløshaugen, Trondheim.
Leder, Trondheim Teknikersamfunn
Nestleder, Trondheim Teknikersamfunn
Meninger · Ex.phil. Studentene ved NTNUs Fakultet for Teknologi går imot innføringen av ex.phil, og vil ikke ha en storebror på Gløshaugen som tar avgjørelser til deres beste.

Like etter at vi er blitt lovet at NTNU skal jobbe for å ivareta den praktiske tilnærmingen som kjennetegner ingeniørutdanningen på bachelornivå, begynner arbeidet med å innføre ex.phil i bacheloren.

I en årrekke før fusjonen mellom NTNU, Høgskolen i Gjøvik (HiG), Høgskolen i Sør-Trøndelag (HiST) og Høgskolen i Ålesund (HiÅ), har disse tre høgskolene jobbet med sitt samfunnsoppdrag om å utdanne ingeniører med en mer praktisk tilnærming en sivilingeniørene utdannet på Gløshaugen. Dette har de løst ved å samarbeide tett sammen med næringslivet og ved å hele tiden holde seg oppdatert på hvilke krav det stilles til oss i arbeidslivet.

Grunnen til at NTNU ønsket å fusjonere med nettopp disse tre institusjonene, er at de har klart å skape seg et varemerke på hver sine områder.

I tillegg er vi styrt av en rammeplan som ligger på nasjonalt nivå. Dette for å kvalitetssikre alle de som kan påberope seg tittelen bachelor ingeniør. For dette er faktisk en beskyttet tittel. For å forstå helheten i en rammeplan, må du også ha jobbet mye med den. De innfusjonerte høgskolene  er nok de på NTNU som kjenner denne rammeplanen best.

Likevel er det noen som skal komme inn fra siden og hevde at vi burde bruke 7,5 studiepoeng på et fag vi ikke trenger for å løse vårt samfunnsoppdrag. Det er en stor del av tiden på en utdanning som varer i tre år, og vi mener den tiden heller burde brukes på fag som sikrer at vi ikke feildimensjonerer framtidens bygninger og bruer.

For dere utdanner vel oss for å løse slikt?

De gamle høgskolene har nok helt klart mye de kan lære av det teknologiske fagmiljøet på Gløshaugen, men det vi ikke trenger er en storebror som tar avgjørelser for vårt eget beste. Det skal ikke glemmes at vi klarte oss veldig bra før fusjonen også. Det burde så klart oppfordres til samarbeid nå som vi er én institusjon, men en skal samtidig ha respekt for den andres fagfelt. Det er faktisk høgskolene som kan bacheloringeniør best. Hva med å la bachelor løfte bachelor fram?

Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet står fram som ledestjerne innen forskning i Norge. Nyskapende, nytenkende og innovativ. Da framstår det som merkelig at det ikke brukes samme tankegang her. Skal vi virkelig forringe bacheloringeniørutdanningen for å holde på gamle tradisjoner? Samarbeid går ikke kun på at vi i de tekniske miljøene fra høgskolene skal lære av Gløshaugen, Gløshaugen kan også lære av våre løsninger. Tanken om å innføre ex.phil i våre utdanninger kommer ikke fra fagmiljøet selv, og vi anbefaler heller ikke å innføre det.

For å oppsummere hva vi vil nå fram med her, så burde NTNU lytte til det samfunnsoppdraget de påtok seg ved fusjonen, framfor det å holde fast ved utdaterte regler.

(Forfatterne har skrevet innlegget på vegne av Trondheim Teknikersamfunn, samt alle linjeforeningene ved NTNUs Fakultet for teknologi).

Les også: 

Ved å melde deg på vil du jevnlig få nyhetsbrev fra Khrono på epost.

Tips oss gjerne om aktuelle saker på tips@khrono.no.

Vennlig hilsen Tove Lie,
ansvarlig redaktør, Khrono

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Har du fått med deg?