Stolte vinnere av prisen for utdanningskvalitet for 2016 fra NMBU. Foto: Ketil Blom Haugstulen

NMBU vant kvalitetsprisen 2016

Under den store utdanningsfesten til NOKUT 1. november delte kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen ut prisen for beste utdanningskvalitet. Vinner ble NBMU: Action Learning Model for Sustainable Development.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torbjørn Røe Isaksen kunne gratulere NMBU (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet) med prisen for utdanningskvalitet i 2016.

— Dette fagmiljø har utmerket seg spesielt det siste året, og oppfyller alle kvalitetskriteriene vi legger til grunn når vi nå jobber med meldingen om kvalitet som legges fram i 2017, sa Isaksen.

Kvalitetsvinneren NMBU får 1 million kroner for å ha utviklet og oppnådd stor internasjonal suksess med en undervisningsmodell i mastergradsstudiet i agroøkologi. Undervisningsmodellen bidrar til å sette studentene i stand til å løse komplekse, globale utfordringer gjennom deltakelse, involvering, refleksjon og dialog.

Juryen: — Meget spennende vinner

Han leste også opp juryens begrunnelse for at prosjektet Action Learning Model for Sustainable Development ble vinner. Her er noen punkter:

  • Juryen presenterer en meget spennende vinner av årets Utdanningskvalitetspris. Juryen vil spesielt trekke frem den innovative karakteren ved utdanningsmodellen som er gjennomgripende for hele dette utdanningsløpet. Innovativt prosjekt, berømmes for å inkludere studentene. Handlingsorientert utdanning. Overføringsverdi til andre. Også andre land. Gjort kjent i Uganda, Sverige og India som noen eksempler.

Se også: Her kan du se hele juryens begrunnelse

Senere på kvelden skal man også offentliggjøre fire nye sentrene for fremragende utdanning. NOKUT-direktør Terje Mørland røpet på starten av utdanningsfesten at det er fire av de ni finalistene som får denne statusen.

Dette fagmiljø har utmerket seg spesielt det siste året, og oppfyller alle våre kriterier for kvalitet.

Torbjørn Røe Isaksen

Les også: Her er 4 nye fremragende sentre

Seks kriterier for kvalitet

I forkant av at kunnskapsminister Torbjørn Røe Iskasen kåret vinneren av kvalitetsprisen innen utdanning i 2016, snakket han også om meldingen om kvalitet som skal komme i 2017.

— Vi vet ganske mye om kjennetegnene på utdanning av høy kvalitet. Og for at alle studenter skal møte krevende og engasjerende studier, har vi identifisert seks klare mål for meldingen, sa Isaksen og listet opp følgende punkter: 

  • At alle studenter skal møtes som ansvarlige deltagere i egen læring og integreres bedre i det sosiale og akademiske fellesskapet.
  • At studieprogrammene skal ha tydelige læringsmål og ha god helhet og sammenheng.
  • At alle studenter skal møte aktiviserende og varierte lærings- og vurderingsformer, der digitale muligheter utnyttes.
  • At studieprogrammene skal utvikles i samarbeid med arbeidslivet.
  • At alle studenter skal møte lærere med god faglig og pedagogisk kompetanse
  • At utdanning og undervisning skal verdsettes høyere i akademia.

Over 400 på utdanningsfest

Prisen ble delt ut på den store utdanningsfesten som trakk over 400 gjester til Posthallen i Oslo sentrum, med en rekke sentrale aktører fra sektoren til stede i salen. Utover prisutdeling fikk publikum inspirasjonsforedrag fra sjefen for McKinseys Oslo-kontor, Martin Bech Holte, og toppidrettsutøver Birgit Skarstein.

Det er første gang NOKUT arrangerer Utdanningsfest som del av NOKUT-konferansen om høyere utdanning. Direktør Mørland utelukker ikke at dette kan komme til å bli et årlig arrangement.

— Forskningsrådet har feiret forskningen gjennom en egen festaften i mange år. Hvorfor skal ikke vi gjøre det samme? Det er mye å feire i norsk høyere utdanning, og kanskje kan vi også gjennom dette arrangementet vise hvordan utdanning og forskning spiller på samme lag.

13 i finalen

Prisen for høy utdanningskvalitet er på én million kroner og vil i år gå til en av 13 nominerte fagmiljøer ved 10 forskjellige universiteter og høgskoler. Av disse er fire høgskoler og seks universiteter.

Det er Kunnskapsdepartementets pris, men den deles ut av NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen). Det skjedde 1. november, da NOKUT hadde sin utdanningsfest for å hylle miljøer som er fremragende innen norsk høyere utdanning.

— Utdanningskvalitetsprisen belønner og hyller innovative og fremragende tiltak for å heve utdanningskvaliteten på universiteter og høyskoler. Prisen er betydningsfull nettopp fordi det er svært få insentiver som premierer dette arbeidet, sier NOKUT-direktør Terje Mørland, ifølge en pressemelding fra NOKUT.

I 2015 var det NTNU-prosjektet NTNU Live ved Fakultet for arkitektur og bildekunst som vant.

Les også: NTNU-prosjekt vant pris for god kvalitet

Internasjonal kvalitet

I år har det for første gang vært medlemmer fra land utenfor Norge med i juryen. Mørland forklarer dette med at det nå er høy internasjonal kvalitet som skal telle når man snakker om kvalitet.

— Dette handler jo om å se utdanningskvalitet i internasjonal sammenheng. Det er fremragende utdanning det er snakk om, da bør vi også ha deltakelse utenfor landets grenser, mener Mørland.

(Juryen som skal kåre vinneren. Foto: NOKUT)

Derfor er forhenværende direktør Jørgen Thorslund ved University College Lillebælt i Danmark og professor Niina Nummela ved University of Turku i Finland med.

De andre medlemmene i juryen er professor emerita Ingrid Maria Hanken fra Norges musikkhøgskole og førsteamanuensis Jens Kristian Fosse ved Høgskolen i Bergen. I år er det deesuten to studenter i juryen, mot tidligere én. De to er Kim Allgot fra Norsk studentorganisasjon (NSO) og NTNU og Anna Drace fra NSO og Universitetet i Agder.

De nominerte til prisen for utdanningskvalitet 2016 var

Blant høgskolene finner vi følgende skoler og prosjekter:

  • Hedmark: BA i idrett – spesialisering i trenerrollen, Lillehammer: Helsefremmende studentpraksis i nærmiljøet, Stord/Haugesund: Undervegs og Norges Handelshøyskole: Sustainable Business Models.

På universitetene finner vi følgende prosjekter: 

  • NBMU: Action Learning Model for Sustainable Development og NMBU Writing Centre, NTNU: Nasjonal forskerskole for lærerutdanning (NAFOL), UiT Norges arktiske universitet: Kompetanse og læringsutbytte, Universitetet i Agder: Den nye musikerrollen og T-FLIP(Testdrevet ferdighetslæring i programmering), Universitetet i Bergen: Akademisk skrivesenter, Universitetet i Oslo: Computational Physics og Flexphil.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS