Gudmund Hernes (t.h) skal bidra til å finne ny rektor ved Universitetet i Oslo. Her i debatt med Sigve Brekke på BI i 2015. Foto: Grøtt, Vegard Wivestad

Disse skal finne ny rektor til UiO

Universitetet i Oslo har oppnevnt blant annet både en tidligere statsråd og tidligere rektor ved universitetet for å få hjelp til å finne kandidater til ny rektor.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sittende rektor ved Universitetet i Oslo, Ole Petter Ottersen, skal gå av 1.august 2017, etter åtte år og to rektorperioder. Nå er arbeidet med å finne etterfølgeren hans igang. 

Universitetet i Oslo, i likhet med flere andre universiteter som har valgt ledelse, sliter med å få kandidater til å stille til valg. Da Ottersen ved UiO stilte til valg i forrige runde i 2013, hadde han kun én utfordrer stil topplederstillingen: student Torkil Vederhus.

Valgt eller ansatt

Debatten om valgt eller ansatt rektor har også blitt gjennomført på UiO. Et topptungt utvalg gikk inn for at universitetet skulle endre ledermodell fra valgt til ansatt ledelse. Men da universitetsstyret fikk saken på bordet tidligere i år, fikk ny ledermodell kun én stemme, fra ekstern styrerepresentant og direktør i Finans Norge, Idar Kreutzer. 

Les også: 

Nytt av året er likevel en såkalt søkekomité som skal ha som oppgave å finne kandidater som kunne tenke seg å stille til valg, blant annet nettopp for at det skal bli et reelt valg. Styret har også bestemt at rektorkandidater ved UiO må ha professorkompetanse og dermed ekskludert studenter fra å stille. Kandidatene kan komme både internt fra universitetet, men de kan også lete eksternt. Komitéen skal finne fram til en rektorkandidat og to prorektorkandidater som dermed stiller til valg i team. 

Søkekomité

Helt nytt på UiO når universitetets neste rektor skal velges i 2017, er en søkekomité. Komiteen skal ifølge Universitetsstyrets vedtak ha som hovedoppgave å identifisere og presentere gode interne og eksterne rektor- og prorektorkandidater.

Rektorvalgets søkekomité har både eksterne og interne medlemmer, og skal ledes av tidligere dekan ved Det utdanningsvitenskapelige fakultet ved UiO, Vibeke Grøver. Hun har blant andre med seg to solide akademia-seniorer i tidligere rektor ved UiO, Kaare R. Norum (83) og professor i FAFO og tidligere statsråd Gudmund Hernes (75).

Her er hele komitéen:

  • Professor Vibeke Grøver, tidligere dekan ved Det utdanningsvitenskapelige fakultet, (leder)
  • Professor em. Kaare R. Norum, tidligere dekan ved Det medisinske fakultet og tidligere rektor ved Universitetet i Oslo
  • Professor Einar Lie, Det humanistiske fakultet
  • Professor Knut Liestøl, instituttleder ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet
  • Førsteamanuensis Solveig Aasen, Det humanistiske fakultet
  • Seniorrådgiver Cecilie Wingerei Lilleheil, oppnevnt av tjenestemannsorganisasjonene ved UiO
  • Student Julie Sørlie Paus-Knudsen, oppnevnt av Studentparlamentet
  • Daglig leder Hilde Tonne, forprosjektet til Digital Norway/Toppindustrisenteret, styremedlem i Danske Bank Group og Vattenfall AB. Tidligere konserndirektør i Telenor 2007-2015, og tidligere direktør for Teknologi og Forskning i Hydro Oil & Energy
  • Professor, forsker og tidligere statsråd Gudmund Hernes, FAFO

Det er Uniforum som har offentliggjort medlemmene i søkekomitéen. 

Les også: Reagerer på dårlig saksforberedelse

Søkekomitéen  har som hovedoppgave å identifisere og presentere gode interne/eksterne rektor- og prorektorkandidater. «Alle» oppfordres til å komme med forslag til komiteen, men de kan også finne fram til egne kandidater. Komitéen skal ikke prioritere mellom kandidatene, men sørge for presentasjon av kandidatene og arrangere valgkampmøter (jfr. UiOs valgkampreglement §18).

Valget vil finne sted våren 2017. Ennå har ingen lansert sitt kandidatur. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS