Studentene sier nei til Isaksens niqab-forbud

Norsk studentorganisasjon (NSO) sier nei til et forbud mot heldekkende hodeplagg, og trosser Torbjørn Røe Isaksens ønske om nettopp et slikt forbud.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

— Dersom et enkelt klesplagg ikke er til hinder for gjennomføring av undervisning, er det heller ikke grunnlag til å forby det, sier Marianne K. Andenæs, leder av Norsk studentorganisasjon (NSO) i en pressemelding, og fortsetter:

— Det må ligge en faglig vurdering til grunn dersom vi skal hindre enkeltpersoner fra å kle seg som de selv ønsker ved høyere utdanningsinstitusjoner.

Varslet i trontaledebatten

Under trontaledebatten i starten av oktober annonserte statsråd Torbjørn Røe Isaksen, at Kunnskapsdepartementet vil lage et nasjonalt regelverk som i praksis vil innebære et forbud mot heldekkende ansiktsplagg på skoler, universiteter og høgskoler. 

Rektor på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), Curt Rice, har tidligere uttrykt motstand mot et nasjonalt niqab-forbud, men nå kan han altså få et nasjonalt regelverk som bare skal gjelde ved utdanningsinstitusjoner.

— Det som er trist er jo at denne saken utelukkende handler om meninger. Jeg ser ingen argumenter og fakta som er forskningsbaserte her, trakk Rice fram overfor Khrono og han fortsatte:

— Jeg spør: Hvor er forskningen som viser at niqab hindrer kommunikasjon i en stor forelesningssituasjon? Hvor er forskningen som viser at niqab hindrer kommunikasjon i en dialogsituasjon? Det kan hende den finnes, men jeg har ikke sett den.

Rice understreker at han oppfatter forslaget fra Isaksen som et anti-integreringsforslag.

— Jeg vil oppfordre kunnskapsministeren til å bruke høyere utdanning som en arena for integrering, og gjennom det gi aksept for mangfold.

Nå har altså studentenes sløuttes seg til HiOAs rektor.

Dette med lik rett til utdanning…

I en pressemelding fra NSO heter det at til tross for at mange partier er enige om at alle skal ha lik rett til utdanning og rett til å uttrykke seg selv, ønsker nå flere partier på Stortinget å begrense enkeltpersoners valgfrihet ved å innføre et forbud mot heldekkende hodeplagg.

I vedtaket fra sentralstyret i NSO heter det blant annet:

«Med et eventuelt forbud tvinges enkeltpersoner til å velge mellom egen overbevisning og den utdanningen de ønsker å ta. NSO mener at slike forslag innskrenker lik rett til utdanning.»

NSO mener at alle fritt skal kunne bære ulike klesplagg eller symbol, så lenge de ikke er til hinder for gjennomføring av undervisning og praksis.

Skal være klar faglig begrunnelse for et nei

I vedtaket fra NSO heter det videre at dersom enkelte klesplagg eller symboler ikke skal tillates skal det ligge en sterk og konkret faglig vurdering til grunn. En faglig begrunnelse krever at eventuelle innskrenkninger i enkeltstudenters frihet gjøres lokalt. Dersom det er enkelte studieprogram der heldekkende plagg vil være til hinder for undervisning eller praksis må dette komme tydelig frem i informasjonen om studieprogrammet og emnet. Et slik vedtak skal kunne overprøves av styret ved den enkelte institusjon, skriver NSO.

— Et generelt nasjonalt forbud mot heldekkende hodeplagg i høyere utdanning er en dårlig og forhastet løsning på en utfordring som omfatter svært få, men vil ha sterke konsekvenser for de det gjelder. Lik rett til utdanning skal gjelde for alle også de som tar personlige valg politikerne synes det er vanskelig å forstå eller ikke liker, mener NSO og de legger til:

— Det vil være unyansert og lite hensiktsmessig å legge til grunn at ulike personers valg om bruk av heldekkende plagg har samme årsak. Dersom årsaken ligger i tvang, sosial kontroll eller undertrykkende holdninger, må dette selvsagt adresseres. Likevel mener NSO at dette ikke løses ved generelle forbud som kan dytte enkeltpersoner bort fra de mulighetene som ligger i utdanning.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS