Isaksen har signert to nye avtaler med Brasil

PublisertTorsdag, 22. september 2016 - 22:23-OppdatertTorsdag, 22. september 2016 - 22:23
Isaksen signerer avtale med sin kollega i Brasil. (Foto: Dag Rune Olsen, Twitter)
Avtaler. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen har signert nye avtaler med den brasilianske utdanningsministeren og forskningsministeren som skal legge grunnlaget for tettere samarbeid.

– Brasil er et prioritert land for Norge når det gjelder høyere utdannings- og forskningssamarbeid. Vi ønsker å styrke dette samarbeidet både på institusjons- og myndighetsnivå, og avtalene er viktige for å sikre det, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i en pressemelding.

Stor interesse

Kunnskapsministeren leder denne uken en delegasjon til Brasil med representanter fra en rekke universitet og høgskoler, Forskningsrådet, NOKUTSIU og Norsk studentorganisasjon. Reisen til Brasil er en del av oppfølgingen av regjeringens Panorama-strategi. Den skal fremme samarbeid om høyere utdanning og forskning med seks prioriterte land utenfor EU og Nord-Amerika, skriver Uniforum

— Interessen fra utdannings- og forskningsinstitusjoner for å samarbeide med Brasil er stor, og det viser seg også i antall institusjoner som er med på besøket. Målet er at de enkelte høyskolene og universitetene skal knytte kontakter som kan føre til mer konkret forsknings- og utdanningssamarbeid i fremtiden, sier Røe Isaksen.Fra UiO deltar åtte personer, inkludert rektor Ole Petter Ottersen og dekan på MatNat, Morten Dæhlen. Dæhlen var også på en tilsvarende tur i 2015.

Vekt på miljø og klima

Det er tre hovedområder som arrangørene, Forskningsrådet og SIU, har valgt ut for det faglige programmet i Brasil etter innspill fra institusjonene. Det er fornybar energi, klima og miljø og råvareproduksjon.

– Dette er områder hvor både Brasil og Norge har sterke fagmiljøer innen forskning og høyere utdanning, og hvor vi har bedrifter i verdensklasse. Det er et godt utgangspunkt for det felles arbeidet som må gjøres for å at vi skal få flere felles forskningsprosjekt, mer utveksling av studenter og sikre bedre tilgang til verdens kunnskapsproduksjon, sier ministeren. 

Turen har fått kritikk for å ikke inkludere Brasils sterke samfunnsfaglige og humanistiske forskere, og heller ikke den store norske regnskogsatsningen i Brasil. 

Les også: 

 

Ved å melde deg på vil du jevnlig få nyhetsbrev fra Khrono på epost.

Tips oss gjerne om aktuelle saker på tips@khrono.no.

Vennlig hilsen Tove Lie,
ansvarlig redaktør, Khrono

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Fra seksjonene

Siste

Debatt

Karriere

Campus

Samfunn

Mest lest

Debatt

Meninger · Studiestart. Du har en viktig stemme og den må du bruke. Bruk den under stortingsvalget i høst og bruk den ved din institusjon og ved ditt lokale studentdemokrati, oppfordrer student på Høgskolen i Oslo og Akershus, Martine Gjerde.  
Meninger · Studiestart. Politiutdanningen skal forberede studentene på oppgaver som vi i dag ikke kjenner helt til, skriver rektor Nina Skarpenes ved Politihøgskolen. 
Meninger · Doktorgrader. At tre av ti doktorgradsstipendiater hentes fra utlandet, er et sunnhetstegn. Blir det sju av ti kan ringvirkningene på lengre sikt ramme den hjemlige forskerrekrutteringen, mener professor emeritus Sigurd Allern. 

Karriere

Campus

Samfunn