102 tar ny eksamen i matte

PublisertTirsdag, 6. september 2016 - 13:10-OppdatertTirsdag, 6. september 2016 - 23:51
Disse studentene møtte opp til forkurset før matteeksamen for potensielle lærerstudenter på Høgskolen Oslo og Akershus. Foto: Øystein Fimland
Ny sjanse. 102 potensielle lærestudenter av dem som ikke besto eksamen i matematikk 1.august får en ny sjanse i morgen. Det er sju studiesteder som tilbyr ny eksamen.

Landet rundt skapte det omstridte sommerkurset og påfølgende eksamen 1.august stor debatt etter at det ble klart at over 75 prosent på landsbasis, ikke besto prøven som skulle forbedre mattekarakteren deres fra 3 til 4. Det er første gang i år at kravet for å komme inn på lærerutdanningen er 4 i matte. 

Det er disse studiestedene som nå tilbyr ny eksamen onsdag 7.september, ifølge Kunnskapsdepartementet:

 • Universitetet i Stavanger (18 tar ny prøve), UiT Norges arktiske universitet (11 tar ny prøve), NTNU (3 tar ny prøve), Nord universitet (9 tar ny prøve), Høgskolen i Oslo og Akershus (25 tar ny prøve), Høgskolen Hedmark (17 tar ny prøve) og Høgskolen Sørøst Norge (19 tar ny prøve).

En tredjedel av de som strøk tar eksamen på nytt

Nasjonalt var det tilsammen 387 av kandidatene som ikke besto eksamen, og nå tar altså rundt en tredjedel av dem eksamen på nytt.

Bakgrunnen er at det er kommet inn en rekke klager på formelle feil på gjennomføringen av eksamen. Og de institusjonene som har gitt medhold i disse klagene, arrangerer også ny eksamen.

Ikke alle institusjoner har fått inn klager, for eksempel ikke ved Høgskolen i Østfold eller Universitetet i Oslo. 

Les også: 75 prosent strøk på forkurs i matematikk for lærerstudenter

— Et paradoks

Rektor ved Høgskulen i Volda, Johann Roppen (bildet under), skriver på facebooksiden til Khrono som respons på denne saken:

«Håper ikkje dette er eit signal til institusjonar om at det er lurt å slurve med formalitetar. Veldig spesielt med så mange feil.»

(Foto: Høgskulen i Volda)

Vi ber Roppen utdype litt:

— Det er jo et paradoks at studenter ved institusjoner som har gjort feil kanskje får en ekstra sjanse, mens studentene ved institusjoner som gjorde ting rett i første omgang ikke får den ekstra sjansen, trekker Roppen fram, og legger til:

— Men jeg tror dette i praksis får svært lite å si fordi de aller fleste aktuelle studentene antakelig har lagt andre planer enn å starte på lærerutdanningen nå i høst. Men jeg håper jo at det blir flere som står på eksamen nå i andre runde, både fordi de har fått litt mer tid til å lese og kjenner eksamensformen bedre, men ikke minst fordi et trengs flere lærere. 

25 går opp på Høgskolen  Oslo og Akershus

Etter eksamen ved en av landets største lærerutdanninger, ved Høgskolen i Oslo og Akershus 1.august var,  det 49 kandidater som fikk «ikke bestått» i sitt forsøk på å forbedre mattekarakteren fra 3 til 4. Nå har altså rundt halvparten av dem, 25 kandidater, meldt seg til ny eksamen onsdag 7. september. 

Studieleder på Høgskolen i Oslo og Akershus, Vibeke Bjarnø, var positivt overrasket over hvor mange som nå skal ta ny eksamen da Khrono snakket med henne sist fredag:

— Dette er mange flere enn jeg trodde på forhånd, sa hun til Khrono.

Onsdag 7. september vil hun være blant dem som ønsker 24 potensielle lærerstudenter velkommen til en ny eksamen. Høgskolen har innrømmet formelle feil ved gjennomføring av eksamen etter sommerens forkurs, og studentene som ikke besto vil få en ny sjanse til å komme inn på lærerstudiene allerede i høst. Endelig svar vil de få 15.september da sensuren faller.

Glad for rask ny prøve

Dette er søkere som tok forkurset i matematikk ved universiteter eller høyskoler der det ble gjort formelle feil ved gjennomføringen av prøven. Dersom studentene består prøven onsdag, kan de velge om de vil begynne på lærerutdanning denne høsten eller få utsatt studiestart til neste år.

— Siden det har vært gjort formelle feil i gjennomføringen ved noen av utdanningsinstitusjonene, har de som ble berørt av slike feil rett til en ny prøve. Jeg er glad for at ny prøve blir arrangert raskt slik at de som består, får anledning til å begynne på lærerutdanning allerede i høst, sier kunnskapsministeren Torbjørn Røe Isaksen, i en pressemelding. 

37 klagesaker

Det er kommet inn totalt 37 klager på formelle feil ved gjennomføring av prøven. Enkelte klager har hatt flere avsendere fordi studentene har opplevd samme typen formelle feil og alle som ble berørt av feilen har fått tilbud om ny prøve. Også de som kan dokumentere at de hadde gyldig fravær 1. august, for eksempel sykdom, får en ny sjanse.

Ved Høgskolen i Sørøst-Norge ble det gjort formelle feil i forbindelse med prøven som ble avholdt ved campus Vestfold. Studentene her fikk derfor tilbud om å ta prøven på nytt. Ved ytterligere en feil hos høgskolen fikk søkerne som tok matematikkprøven i Notodden også beskjed om at de får ta prøven på nytt til tross for at det ikke ble gjort formelle feil ved dette studiestedet. Kunnskapsministeren er gjort kjent med feilen, og har etter en grundig vurdering besluttet at disse søkerne får ta ny prøve.

— Åtte av dem har valgt å gå opp på nytt. Antakelig har de brukt nærmere en uke til å forberede seg til prøven. De kan ikke lastes for feilen institusjonen har gjort, sier kunnskapsministeren. 

Hannah prøver, Carl blir privatist

Carl Eyde og Hannah Antvort (i midten av bildet) var to av dem som strøk etter å ha tatt forkurs ved Høgskolen i Oslo og Akershus. De har begge to fortsatt lyst til å bli lærer, men velger nå ulik strategi. 

Carl Eyde har begynt på folkehøgskole i Kristiansand og tar ikke en ny eksamen nå. 

— Jeg satser på å forbedre mattekarakteren min som privatist i løpet av året mens jeg går på folkehøgskole, fortalte han til Khrono rett før helga. 

Hannah Antvort griper sjansen en gang til, men er ikke så sikker på at hun klarer det nå heller. Hun hadde sagt ja til mange jobbvakter da beskjeden om at hun ville få en ny sjanse kom, og rekker ikke å forberede seg stort.

— Jeg er ikke sikker på at jeg står nå heller, men det er i det minste god øving til privatisteksamen i vinter, sa hun. 

Nikolai Stefanussen fra Bardufoss hadde forberedt seg grundig til forrige eksamen og hadde hatt privatlærer i hele juni og juli, men klarte likevel ikke firerkravet på eksamen ved UiT Norges arktiske universitet i Tromsø. Han hadde satset alt på lektorutdanningen og hadde ingen plan B.  Han fortalte også til Khrono i forrige uke at han skal ta eksamen på nytt på onsdag. 

Les også: Ber om at matteeksamen på forkurs må kjennes ugyldig

Lærervikar mens hun venter

Anelinn Haugerud  var en av dem som gikk opp til eksamen ved Høgskolen i Sørøst-Norge (HSN) uten å få 4. I et intervju med Khrono 26.august sier hun at hun er glad for å få en ny sjanse. Hun søkte tre ulike lærerutdanninger ved HSN

Paradoksalt nok skal hun jobbe som lærervikar mens hun venter på å få god nok karakter til å komme inn på lærerutdanningen. 

— Hvis jeg ikke oppnår 4 nå skal jeg ta opp R1 matte, søke neste år og jobbe som vikar på barneskoler imens, fortalte Haugerud til Khrono.

Les også: 

Fakta

Disse institusjonene har gitt medhold og tilbyr ny matteprøve for potensielle lærerstudenter:

 • Universitetet i Stavanger (18 tar ny prøve)
 • UiT Norges arktiske universitet (11 tar ny prøve)
 • NTNU (3 tar ny prøve)
 • Nord universitet (9 tar ny prøve)
 • Høgskolen i Oslo og Akershus (25 tar ny prøve)
 • Høgskolen Hedmark (17 tar ny prøve)
 • Høgskolen Sørøst Norge (19 tar ny prøve)

Kilde: Kunnskapsdepartementet

Matematikk og lærerutdanningen

Fra i høst må du ha karakteren fire i matematikk fra videregående skole*, for å begynne på lærerutdanning. 

Søkere som ikke oppfylte kravet om en firer, men som hadde minimum karakteren tre, fikk tilbud om å ta gratis forkurs for å kvalifisere seg.

1. august var det eksamen for de som tok forkurs i matematikk. 612 søkere meldte seg på forkurset. 485 møtte til eksamen, og 118 besto (24,5 prosent).

På ny prøve 7. september var det ytterligere 33 studenter som bestod (av 89/strykprosent 63)

Det var 5244 kvalifiserte søkere til grunnskolelærer- og lektorutdanningene i årets opptak til høyere utdanning (tall pr. 19. juli). Dette er en nedgang på 3,9 prosent sammenlignet med i fjor. Det endelige tallet på antall kvalifiserte søkere vil først være klart etter studiestart.

Nedgangen i utsendte tilbud i hovedopptaket til grunnskolelærerutdanning 1.-7 er nedgangen på 13,47 prosent.

Totalt fikk 7,7 prosent færre tilbud om studieplass ved grunnskolelærerutdanning trinn 1-7 og trinn 5-10. Samtidig fikk 5,5 prosent flere tilbud om plass på lektorutdanning.

Per 18. august er det over 500 ledige studieplasser på lærerutdanningen.

* Gjelder bare de med den enkleste matematikken fra videregående

Kilde: Kunnskapsdepartementet og Samordna opptak

Ved å melde deg på vil du jevnlig få nyhetsbrev fra Khrono på epost.

Tips oss gjerne om aktuelle saker på tips@khrono.no.

Vennlig hilsen Tove Lie,
ansvarlig redaktør, Khrono

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Fakta

Disse institusjonene har gitt medhold og tilbyr ny matteprøve for potensielle lærerstudenter:

 • Universitetet i Stavanger (18 tar ny prøve)
 • UiT Norges arktiske universitet (11 tar ny prøve)
 • NTNU (3 tar ny prøve)
 • Nord universitet (9 tar ny prøve)
 • Høgskolen i Oslo og Akershus (25 tar ny prøve)
 • Høgskolen Hedmark (17 tar ny prøve)
 • Høgskolen Sørøst Norge (19 tar ny prøve)

Kilde: Kunnskapsdepartementet

Matematikk og lærerutdanningen

Fra i høst må du ha karakteren fire i matematikk fra videregående skole*, for å begynne på lærerutdanning. 

Søkere som ikke oppfylte kravet om en firer, men som hadde minimum karakteren tre, fikk tilbud om å ta gratis forkurs for å kvalifisere seg.

1. august var det eksamen for de som tok forkurs i matematikk. 612 søkere meldte seg på forkurset. 485 møtte til eksamen, og 118 besto (24,5 prosent).

På ny prøve 7. september var det ytterligere 33 studenter som bestod (av 89/strykprosent 63)

Det var 5244 kvalifiserte søkere til grunnskolelærer- og lektorutdanningene i årets opptak til høyere utdanning (tall pr. 19. juli). Dette er en nedgang på 3,9 prosent sammenlignet med i fjor. Det endelige tallet på antall kvalifiserte søkere vil først være klart etter studiestart.

Nedgangen i utsendte tilbud i hovedopptaket til grunnskolelærerutdanning 1.-7 er nedgangen på 13,47 prosent.

Totalt fikk 7,7 prosent færre tilbud om studieplass ved grunnskolelærerutdanning trinn 1-7 og trinn 5-10. Samtidig fikk 5,5 prosent flere tilbud om plass på lektorutdanning.

Per 18. august er det over 500 ledige studieplasser på lærerutdanningen.

* Gjelder bare de med den enkleste matematikken fra videregående

Kilde: Kunnskapsdepartementet og Samordna opptak

Fra seksjonene

Siste

Debatt

Karriere

Campus

Samfunn

Mest lest

Debatt

Meninger · Studiestart. Du har en viktig stemme og den må du bruke. Bruk den under stortingsvalget i høst og bruk den ved din institusjon og ved ditt lokale studentdemokrati, oppfordrer student på Høgskolen i Oslo og Akershus, Martine Gjerde.  
Meninger · Studiestart. Politiutdanningen skal forberede studentene på oppgaver som vi i dag ikke kjenner helt til, skriver rektor Nina Skarpenes ved Politihøgskolen. 
Meninger · Doktorgrader. At tre av ti doktorgradsstipendiater hentes fra utlandet, er et sunnhetstegn. Blir det sju av ti kan ringvirkningene på lengre sikt ramme den hjemlige forskerrekrutteringen, mener professor emeritus Sigurd Allern. 

Karriere

Campus

Samfunn